Proč se vitamin D přidává do mléka?

Proč se vitamin D přidává do mléka?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

jak přirozeně zlepšit hladinu testosteronu

Mohli byste si myslet, že většina vitaminu D, kterou dostáváme, pochází ze slunce. Nedostatek vitaminu D je však častějším problémem, než si myslíme. Přibližně čtyři z 10 lidí žijících v USA mají nedostatek vitaminu D.

Lidé, kteří snížili sluneční záření, jako ti žijící dále od rovníku Obyvatelé pečovatelských domů a zdravotničtí pracovníci jsou obzvláště ohroženi nedostatkem (Forrest, 2011).



Životně důležité orgány

  • Mléko je dobrým zdrojem vitaminu D, protože ho většina značek mléka přidává. Každá porce obohaceného mléka obsahuje přibližně 15–20% doporučené denní dávky vitaminu D průměrné dospělé osobě.
  • Vitamin D je základní živina, která podporuje zdravé kosti a funkci svalů. Od 30. let 20. století se přidává do potravin, jako jsou obiloviny a mléko, za účelem zlepšení veřejného zdraví.
  • Lidé mohou dostat vitamin D z potravin, doplňků stravy a slunečního záření. Potravinářské výrobky jsou nejlepším způsobem, jak splnit každodenní potřebu vitaminu D.

A i když sluneční svit může být pevným zdrojem vitaminu D, není to ideální volba. Přílišné vystavení slunečnímu záření zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Proto zdravotničtí pracovníci doporučují, abyste získali svůj vitamin D z potravy. Vaječné žloutky, tuňák, červené maso a obohacené mléko jsou příklady potravin bohatých na vitamín D.

Jedna sklenice obohaceného kravského mléka nám dává přibližně 15–20% doporučené denní dávky vitaminu D. Potraviny, jako je mléko a obiloviny, neobsahují vitamin D přirozeně, proto výrobci přidávají živinu, aby lidem pomohli zůstat zdraví. Zde je více o tom, co potřebujete vědět o vitaminu D, mléce a vaší stravě.

reklama



Roman Daily - multivitamin pro muže

Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Proč se vitamin D přidává do mléka?

Pravděpodobně jsme se v určitém okamžiku všichni dozvěděli, že sluneční světlo je přirozeným zdrojem vitaminu D. A může to být primární zdroj, přičemž studie odhadují, že lidé dostávají zhruba 80% své příjem vitaminu D ze slunečního záření (Wimalawansa, 2017).

Dnes to však není tak spolehlivý zdroj, protože lidé obvykle stráví méně času uvnitř a rizika spojená s nadměrným pobytem na slunci znamenají, že je to méně praktický způsob, jak získat denní dávku Vitamín D. (Cashman, 2019).



Jak tedy zapadá jídlo? V 30. letech minulého století lidé zjistili, že přidání vitaminu D do běžných potravin, jako jsou obiloviny a mléko, může zlepšit veřejné zdraví. Zejména, méně dětí mělo křivici —Stavu slabých a deformovaných kostí způsobenou nízkým příjmem vitaminu D (Hernigou, 2019).

Přidání vitaminu D do mléka má také další výhody. Mléko je bohaté na vápník, ale naše tělo ho nedokáže vstřebat bez pomoci vitaminu D. Přidání do mléka během zpracování zajistí, že dostáváme vitamin D a umožní vstřebávání vápníku pro silné kosti.

Kolik vitaminu D má mléko?

Každá dávka mléka obohaceného vitamínem D má nejméně 100 IU (nebo 2,5 mcg) na dávku 8 oz (zhruba jeden šálek). Kolik je to přesně? Průměrný zdravý dospělý potřebuje každý den přibližně 600 IU vitaminu D, aby zůstal zdravý, a porce o obsahu 8 oz je zhruba 15-20% denního požadavku.

Nejlepší způsob, jak zjistit, kolik vitaminu D je v láhvi mléka, je zkontrolovat nutriční štítek (ODS, 2020).

Jak vitamin D a vápník spolupracují?

11 minut čtení

Zde jsou některé běžné značky mléka a kolik vitaminu D mají:

je bezpečné používat kondomy po uplynutí doby použitelnosti

Kolik denního vitaminu D potřebuji?

Vitamin D je základní živina, která podporuje silné kosti, nervy a svaly (Sizar, 2020). Množství vitaminu D, které každý den potřebujete, závisí jak na vašem věku, tak na tom, zda máte na začátku adekvátní hladinu vitaminu D.

Jak jsme již zmínili dříve, doporučení pro většinu dospělých je 600 IU vitaminu D denně. U osob ve věku 70 let a starších je doporučení 800 IU (ODS, 2020). Lidé s nedostatkem vitaminu D však potřebují vyšší množství.

Nejlepším způsobem, jak zjistit hladinu vitaminu D, je odběr krve. Ne každý musí pravidelně kontrolovat hladinu vitaminu D, ale může to být dobrý nápad, pokud se u vás objeví příznaky nedostatku. Zde jsou běžné rozsahy:

  • 30 ng / ml: přiměřené a zdravé.
  • Mezi 20 ng / ml a 30 ng / ml: nedostatek vitaminu D.
  • Méně než 20 ng / ml: nedostatek vitaminu D.
  • Úrovně vyšší než 80 ng / ml: spojené s toxickými vedlejšími účinky

Nedostatek vápníku: 6 příznaků

9 minut čtení

Nějaký běžné příznaky s nízkým obsahem vitaminu D zahrnují (Sizar, 2020):

  • Bolest kostí
  • Depresivní nálada
  • Únava
  • Svalová slabost

Někteří jedinci, jako jsou lidé s chronickým onemocněním ledvin nebo zánětlivým onemocněním střev, mají vyšší riziko nedostatku vitaminu D (Sizar, 2020). Lidé s nízkou hladinou vitaminu D musí užívat doplněk vysokých dávek zatímco ti, kteří nemají tento nedostatek, mohou obvykle udržovat hladinu vitaminu D prostřednictvím zdravé výživy (Holick, 2011).

průměrná velikost penisu pro všechny věkové kategorie

Jaké další potravinářské výrobky obsahují vitamin D?

Jak jsme již zdůraznili, mléko je vynikajícím zdrojem vitaminu D. Je také cenově dostupné, přístupné a plné dalších živin, například vápníku.

Jelikož každá porce mléka obsahuje pouze asi 100 až 180 IU vitaminu D, budete pravděpodobně potřebovat další zdroje potravy doporučený denní příjem 600-800 IU (Holick, 2011).

Odborníci se shodují na tom, že pestrá strava bohatá na potraviny s vitaminem D je nejlepší způsob, jak zajistit splnění denních požadavků. Tady nějaké jsou každodenní potravinářské výrobky a kolik vitaminu D každý obsahuje (ODS, 2020):

  • Olej z tresčích jater, jedna polévková lžíce: 1360 IU
  • Losos (sockeye), vařený, tři unce: 570 IU
  • Pstruh (duhový), chovaný, vařený, tři unce: 645 IU
  • Houby, bílé, syrové, nakrájené na plátky, vystavené UV záření, ½ šálku: 366 IU
  • Vejce, jedno velké, se žloutkem: 44 IU
  • Játra, hovězí maso, dušené, tři unce: 42 IU
  • Tuňák (lehký), konzervovaný ve vodě, vypuštěný, tři unce: 40 IU
  • Sardinky (Atlantik), konzervované v oleji, vypuštěné, dvě sardinky: 46 IU
  • Sýr, čedar, jedna unce: 12 IU
  • Cereálie připravené k přímé konzumaci obohacené o vitamin D, jedna porce: 8 IU

Jaká je správná dávka vitaminu D? Můžete dostat příliš mnoho?

4 minuty čtení

Potřebuji kromě jídla s vysokým obsahem vitaminu D doplňky vitaminu D?

To záleží na tom, kolik vitaminu D z jídla přijímáte.

Pokud jste vegan, vegetarián nebo někdo, kdo pravidelně nejí mléčné výrobky nebo mastné ryby, může být pro vás obtížné dosáhnout svého doporučeného denního příspěvku. V takovém případě možná budete chtít prozkoumat doplňky vitaminu D.

Doplňky vitaminu D se dodávají ve dvou formách: D2 a D3. Každý z nich je druh vitaminu D, jen z jiného zdroje. Vitamin D2 pochází z rostlinných produktů a D3 obvykle pochází z tučných ryb, jako je losos nebo tuňák. Je pravděpodobnější, že vitamin D3 uvidíte jako doplněk více efektivní při zvyšování hladiny vitaminu D než D2 (Tripkovic, 2017).

jak dlouho trvá železo tabletám k zastavení vypadávání vlasů

Dostupné doplňky stravy s vitaminem D3 dostupné v různých dávkách, včetně 400 IU, 800 IU, 1000 IU a 2000 IU.

Je možné užívat příliš mnoho vitaminu D?

I když je to vzácné, je možné získat příliš mnoho vitaminu D. U zdravých dospělých k tomu obvykle dochází, pouze pokud užíváte nadměrné množství doplňků vysokých dávek, aniž byste sledovali hladinu v krvi (Asif, 2020).

Nežádoucí účinky příliš mnoho vitaminu D. patří nevolnost, zvracení, bolest svalů a časté močení (Sizar, 2020). Zůstat pod denním maximální limit 4 000 IU vitamin D se vyhne riziku toxicity (ODS, 2021).

Pokud ve své stravě nedostáváte veškerý vitamin D, který potřebujete, doplňky vitaminu D3 vám mohou pomoci získat tento extra vitamin D pro optimální zdraví kostí a svalů.

Reference

  1. Asif A, Farooq N. (2020). Toxicita vitaminu D. StatPearls. Citováno dne 29. března 2021 z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32491799/
  2. Cashman K. D. (2020). Nedostatek vitaminu D: Definování, prevalence, příčiny a strategie řešení. Calcified Tissue International, 106 (1), 14–29. doi: 10,1007 / s00223-019-00559-4. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31069443/
  3. Forrest, K. Y., & Stuhldreher, W. L. (2011). Prevalence a korelace nedostatku vitaminu D u dospělých v USA. Výživový výzkum, 31 (1), 48–54. doi: 10.1016 / j.nutres.2010.12.001. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21310306/
  4. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM., Endocrine Society. (2011). Hodnocení, léčba a prevence nedostatku vitaminu D: směrnice klinické praxe endokrinní společnosti. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 96 (7), 1911-30. doi: 10.1210 / jc.2011-0385. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/
  5. Úřad doplňků stravy (ODS). (Leden 2021). Informační list o vitaminu D pro spotřebitele. NIH. Citováno dne 8. února 2021 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
  6. Úřad doplňků stravy (ODS). (Říjen 2020). Informační list o vitaminu D pro zdravotnické pracovníky. NIH. Citováno dne 16. února 2021 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional
  7. Hernigou, P., Auregan, J. C., & Dubory, A. (2019). Vitamin D: část II; olej z tresčích jater, ultrafialové záření a eradikace křivice. International Orthopedics, 43 (3), 735–749. doi: 10,1007 / s00264-019-04288-z. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30627846/
  8. Sizar O, Khare S, Goyal A a kol. (2020). Nedostatek vitaminu D. StatPearls. Citováno dne 1. února 2021 z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
  9. Tripkovic, L., Wilson, LR, Hart, K., Johnsen, S., de Lusignan, S., Smith, CP, Bucca, G., Penson, S., Chope, G., Elliott, R., Hyppönen , E., Berry, JL, & Lanham-New, SA (2017). Denní suplementace 15 μg vitaminu D2 ve srovnání s vitaminem D3 ke zvýšení stavu 25-hydroxyvitamínu D v zimním období u zdravých jihoasijských a bílých evropských žen: 12týdenní randomizovaná placebem kontrolovaná studie obohacení potravy. American Journal of Clinical Nutrition, 106 (2), 481–490. doi: 10,3945 / ajcn.116.138693. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28679555/
  10. Wimalawansa, S. J., Razzaque, M. S. a Al-Daghri, N. M. (2018). Vápník a vitamin D pro lidské zdraví: Hype nebo skutečné ?. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 180, 4–14. doi: 10.1016 / j.jsbmb.2017.12.009. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29258769/
Vidět víc