Jaký je rozdíl mezi vitaminem D a D3?

Jaký je rozdíl mezi vitaminem D a D3?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Existuje spousta doplňků stravy, které prostě nepotřebujete. Možná si dokonce dáte pár v abecední polévce, která je právě teď vaší doplňkovou poličkou. Vitamin D však není jedním z nich. Pokud jste dospělý a žijete ve Spojených státech, existuje 41,6% šance že nedostáváte to, co FDA považuje za dostatek vitaminu D (Forrest, 2011). Pokud jste Američan Afričana nebo Hispánce, tato šance vzrostla na 82,1%, respektive 69,2%. Tato čísla používají mezní hodnotu<50 nmol/L to define deficiency.

kolik metforminu na hubnutí

Životně důležité orgány

  • Několik studií prohlásilo náš kolektivní nedostatek vitaminu D za celosvětový zdravotní problém.
  • Lidé žijící na sever od Los Angeles a Atlanty možná budou muset doplnit, protože v zimě není dostatek UV záření, aby vaše tělo mohlo syntetizovat svůj vlastní vitamin D.
  • Vitamin D3 nebo cholekalciferol je jednou z forem vitaminu D, kterou můžete doplnit.
  • Vitamin D3 můžete získat ze zvířecích zdrojů, jako jsou vaječné žloutky, hovězí játra a tučné ryby, jako jsou sardinky.

Člověk by si myslel, že to je místo, kde je to jednoduché. Po všem, studie po studie deklaroval náš kolektivní nedostatek této základní živiny globální zdravotní problém . Ale o vitaminu D je spousta zmatků, takže to nebylo tak snadné jako jít do obchodu a vyzvednout si nějaké náhodné doplňky vitaminu D. Mluvili jsme s Dr. Dana Hunnes , Ph.D., senior dietetik v lékařském centru Ronalda Reagana UCLA Medical Center, aby vám poskytl informace o vitaminu D a pomohl vám získat jeho dostatečné množství ve vašem životě.

reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže

Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Na co je vitamin D3 vhodný?

Vitamin D obsahuje mnohem více, než jen vitamin, který získáte ze slunce. Vitamin D je ve skutečnosti skupina steroidů rozpustných v tucích, které ve vašem těle působí jako hormony. A ačkoli můžete dostat vitamin D ze slunce, můžete ho získat také prostřednictvím potravin a doplňků. Ds jsou zodpovědné za zvýšení absorpce hořčíku, vápníku a fosfátu z potravy (vše nezbytné pro základní fungování), ke kterému dochází ve vašich střevech.

Právě tato interakce s vápníkem a jeho role v mineralizaci kostí dává vitaminu D pověst budování silných kostí. Vitamin D působí na dva typy buněk, které remodelují vaše kosti a jsou životně důležité pro zdraví kostí: osteoblasty, které vytvářejí kosti, a osteoklasty, které reabsorbují kosti. Tento vitamin rozpustný v tucích také hraje roli v důležitých buněčných funkcích od buněčného růstu až po smrt. Dr. Hunnes také poznamenává, že to může být nezbytné pro zdraví diabetiků. Pro člověka jsou zásadní dvě hlavní formy vitaminu D. Jedná se o vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol).

Výhody vitaminu D.

Už víte, že vitamin D je nezbytný pro některé procesy ve vašem těle, jako je přestavba kostí, absorpce vápníku a buněčné fungování. Většina lidí je také obeznámena s úlohou vitaminu D pomáhat prevenci osteoporózy (Rty, 2011). Je třeba provést více studií, aby se objasnily některé potenciální výhody vitaminu D⁠ - je spojován se vším prodloužená životnost (Skaaby, 2015) až zlepšená imunita (Urashima, 2010) až a snížené riziko roztroušené sklerózy (Munger, 2006).

Sluneční vitamin může pomoci i vaší náladě. U pacientů s fibromyalgií vědci našli asociaci „I když to není příčinná souvislost“ mezi nedostatkem vitaminu D a úzkostí a depresí (Armstrong, 2007). Další studie zjistili, že pacienti, kteří suplementovali vitaminem D, uváděli zlepšení jejich symptomů deprese (Jorde, 2008).

Ale to je jen začátek dlouhého seznamu funkcí, které má vitamin D ve vašem těle, což potenciálně zahrnuje prevence některých druhů rakoviny, jako je prostata, tlusté střevo a prsa (Trump, 2018). Zvláště muži si chtějí všímat: Některé studie ukazují, že pokud máte nedostatek, doplnění vitamínem D může zlepšit sexuální fungování (Tirabassi, 2018) a zvýší hladinu testosteronu (Pilz, 2010). Ačkoli jsou některé studie prováděny konkrétně na vitaminu D3, výhody vitaminů D3 a D2 jsou stejné, protože oba ovlivňují celkovou hladinu vitaminu D v krvi.

Jsou vitamin D a D3 totéž?

Vitamin D3 nebo cholekalciferol je jednou z forem vitaminu D. D2 i D3 je třeba převést játry a poté ledvinami na hlavní formu vitaminu D, která cirkuluje ve vašem těle. Ale zdá se, že D3 efektivněji zvyšovat hladinu aktivního vitaminu D než D2 (Glendenning, 2013) ⁠ - proto jste možná slyšeli, že to navrhují všichni, od poskytovatelů zdravotní péče až po wellness blogy. A protože stojí za to opakovat, je to jedna ze dvou forem vitaminu D, které jsou pro člověka nezbytné. D3 je rozpustný v tucích, což znamená, že ho vaše tělo absorbuje spolu s tuky ve vaší stravě.

Možná jste také slyšeli, že se to označuje jako sluneční svit. Je to proto, že vaše tělo může vytvářet vitamin D3 v kůži, když je vystaveno přímému slunečnímu záření. Vaše tělo přeměňuje typ cholesterolu, který se nazývá 7-dehydrocholesterol, na vitamin D3 reakcí, kterou odstartují ultrafialové paprsky B (UVB).

A mezi těmito dvěma kritickými formami, vitaminem D2 a D3, existují některé klíčové rozdíly. Ačkoli je nyní mnoho potravin obohaceno o vitamín D2 - například pomerančový džus, celozrnný chléb, cereálie a mléko - přirozeně se vyskytuje pouze v rostlinných zdrojích, jako jsou houby a droždí. Vitamin D3, na druhé straně, se nachází v živočišných zdrojích, včetně vaječných žloutků, některých tučných ryb, jako je losos, a jater.

Zdroje vitaminu D3

Existují tři způsoby, jak získat vitamín D3: trávit čas na přímém slunečním světle, jíst určitá jídla a brát doplňky. Stejně jako cokoli, máme tendenci vstřebávat a využívat živiny nejlépe, když jsou v kontextu stravy nebo celého jídla, vysvětluje Hunnes. Ale to může být těžké, protože potraviny přirozeně obsahující tento vitamin tvoří užší seznam. Pro většinu lidí vyžaduje dostatek tohoto vitaminu pravděpodobně kombinaci všech těchto látek.

Vitamin D ze slunečního záření

Pokud jste schopni, vydejte se uprostřed dne na sluneční světlo, což Hunnes vysvětluje jako nejlepší pro přirozenou produkci D3. Doporučuje vám pokusit se vystavit slunci na poměrně velkou část pokožky. Hunnes však také poznamenává, že někteří lidé jsou jednoduše geograficky znevýhodněni. Pokud žijete na sever od Los Angeles a Atlanty (asi na 33. rovnoběžném severu), možná budete muset doplnit, protože v zimě není dostatek UV záření, aby vaše tělo mohlo syntetizovat svůj vlastní vitamin D, vysvětluje Hunnes. K uspokojení vašich potřeb vitaminu D3 může stačit 5 až 30 minut přímého poledního slunce dvakrát týdně. Vzhledem k tomu, že vystavení slunci také zvyšuje riziko rakoviny kůže, ve skutečnosti neexistuje žádná doba schválená poskytovatelem zdravotní péče, abyste se vystavili slunci, abyste získali opravu vitaminu D3.

Vitamin D3 v potravinách

Svázaný s vaší židlí? Naplánujte si jídlo strategicky. Vitamin D3 můžete získat ze zvířecích zdrojů, jako jsou vaječné žloutky, hovězí játra a tučné ryby, jako jsou sardinky. Některé druhy hub jsou také přírodními zdroji této základní živiny. I když to vyžaduje nějaké další plánování nebo přípravu jídla, může to prostě stát za to. Pokud tedy dokážeme vitamin D získávat přirozeně z potravy, můžeme s ním mít tendenci lépe než izolovaně, říká Hunnes.

Doplňky vitaminu D3

Naštěstí existuje spousta doplňků vitaminu D3, které jsou snadno dostupné pro většinu lidí, i když obvykle nejsou vhodné pro vegany. Lanolin z ovčí vlny je vystaven UVB paprskům, aby vytvořil vitamin D3 pro tyto doplňky. Ale stejně jako u každého doplňku budete muset zkontrolovat štítek, abyste věděli přesně, co dostáváte. Produkty mohou být pouze doplňky vitaminu D3, ale jiné jsou kombinací vitaminu D2 a D3.

Před zahájením doplňkového režimu nezapomeňte promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče a nechat si zkontrolovat hladinu vitaminu D. Příliš mnoho doplňování vitaminu D může být nebezpečné (i když samotné sluneční záření nemůže vést k toxicitě vitaminu D. Viz, vitamin D zvyšuje vstřebávání vápníku. Příliš mnoho vápníku může vést k ledvinovým kamenům nebo zácpě nebo dokonce může zhoršit srdeční onemocnění riziko kalcifikace v tepnách, vysvětluje Hunnes. Výbor pro výživu a výživu Národních akademií věd, inženýrství a medicíny navrhuje, aby příjem vitaminu D byl omezen na méně než 4 000 IU (100 mcg) denně u dospělých (Dietní referenční dávky pro vápník a vitamín D, 2011). Dlouhodobý příjem vitaminu D nad toto číslo zvyšuje riziko toxických vedlejších účinků.

Je vitamin D nebo D3 lepší?

Zmínili jsme, že vitamin D2 neovlivňuje vaši celkovou hladinu vitaminu D stejně jako D3. Ale to nemusí vždy znamenat, že vitamin D3 je lepší forma. Zatímco D3 se zdá být efektivnější než D2 při zvyšování hladiny vitaminu D v séru, Hunnes zdůrazňuje, že nejlepším doplňkem je ten, kterého se můžete držet. A pro většinu veganů a vegetariánů (kromě těch, kteří dodržují lakto-ovo vegetariánskou stravu) je D2 praktičtější metodou prevence nedostatku. Ve skutečnosti, jakmile vaše tělo přemění buď D2, nebo D3 na aktivní formu vitaminu D, obě tělu prospívají stejným způsobem.

Zatímco D3 se nachází v některých živočišných produktech, D2 se nachází v rostlinných produktech, jako jsou některé houby, některé rostliny a kvasnice. Doplňky vitaminu D2 jsou vyrobeny z hub a kvasinek, nikoli z ovčí vlny.

Reference

  1. Armstrong, D. J., Meenagh, G. K., Bickle, I., Lee, A. S. H., Curran, E. S. a Finch, M. B. (2006). Nedostatek vitaminu D je spojen s úzkostí a depresí fibromyalgie. Clinical Rheumatology, 26 (4), 551–554. doi: 10,1007 / s10067-006-0348-5, https://link.springer.com/article/10.1007/s10067-006-0348-5
  2. Referenční dietní příjem vápníku a vitaminu D. (2011, březen). Citováno 11. října 2019, z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/
  3. Forrest, K. Y., & Stuhldreher, W. L. (2011). Prevalence a korelace nedostatku vitaminu D u dospělých v USA. Výživový výzkum, 31 (1), 48–54. doi: 10.1016 / j.nutres.2010.12.001, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306
  4. Glendenning, P., Chew, G. T., Inderjeeth, C. A., Taranto, M., & Fraser, W. D. (2013). Vypočtené koncentrace volného a biologicky dostupného metabolitu vitaminu D u pacientů se zlomeninou kyčle s nedostatkem vitaminu D po suplementaci cholekalciferolem a ergokalciferolem. Bone, 56 (2), 271–275. doi: 10.1016 / j.bone.2013.06.012, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23792937
  5. Jorde, R., Sneve, M., Figenschau, Y., Svartberg, J., & Waterloo, K. (2008). Účinky doplňování vitaminu D na příznaky deprese u osob s nadváhou a obezitou: randomizovaná dvojitě zaslepená studie. Journal of Internal Medicine, 264 (6), 599–609. doi: 10.1111 / j.1365-2796.2008.02008.x, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18793245
  6. Lips, P., & van Schoor, N. M. (2011). Vliv vitaminu D na kosti a osteoporózu. Osvědčené postupy a výzkum Klinická endokrinologie a metabolismus, 25 (4), 585–591. doi: 10.1016 / j.beem.2011.05.002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21872800
  7. Munger, K. L., Levin, L. I., Hollis, B. W., Howard, N. S., & Ascherio, A. (2006). Úrovně 25-hydroxyvitaminu D v séru a riziko roztroušené sklerózy. Jama, 296 (23), 2832. doi: 10,1001 / jama.296.23.2832, https://jamanetwork.com/journals/jama/fullar Article/204651
  8. Studie financovaná NIH zjistila, že vitamin D nezabrání cukrovce typu 2 u lidí s vysokým rizikem. (2019, 7. června). Citováno z https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-funded-trial-finds-vitamin-d-does-not-prevent-type-2-diabetes-people-high-risk
  9. Pilz, S., Frisch, S., Koertke, H., Kuhn, J., Dreier, J., Obermayer-Pietsch, B.,… Zittermann, A. (2010). Vliv suplementace vitaminu D na hladinu testosteronu u mužů. Hormonální a metabolický výzkum, 43 (03), 223–225. doi: 10,1055 / s-0030-1269854, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195
  10. Skaaby, T. (2015). Vztah stavu vitaminu D k riziku kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti. Danish Medical Journal, 62 (2), pii: B5008. Citováno z https://ugeskriftet.dk/dmj
  11. Tirabassi, G., Sudano, M., Salvio, G., Cutini, M., Muscogiuri, G., Corona, G., & Balercia, G. (2018). Vitamin D a mužské sexuální funkce: příčná a podélná studie. International Journal of Endocrinology, 2018, 1–8. doi: 10.1155 / 2018/3720813, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29531528
  12. Trump, D. L. a Aragon-Ching, J. B. (2018). Vitamin D u rakoviny prostaty. Asian Journal of Andrology, 20 (3), 244–252. doi: 10.4103 / aja.aja_14_18, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29667615
  13. Urashima, M., Segawa, T., Okazaki, M., Kurihara, M., Wada, Y., & Ida, H. (2010). Randomizovaná studie doplňování vitaminu D k prevenci sezónní chřipky A u školáků. American Journal of Clinical Nutrition, 91 (5), 1255–1260. doi: 10.3945 / ajcn.2009.29094, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962
Vidět víc