Jaká je správná dávka vitaminu D? Můžete dostat příliš mnoho?

Jaká je správná dávka vitaminu D? Můžete dostat příliš mnoho?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Vitamin D, také známý jako sluneční sluneční vitamin, je docela jedinečný. I když ho můžeme získat z potravy, kterou jíme, naše tělo si ho dokáže vyrobit s malou pomocí slunce. Vitamin D se produkuje, když je pokožka vystavena slunečnímu záření, čímž vytváří látku, kterou játra a ledviny přeměňují na formy, které může použít několik tělesných systémů.

Životně důležité orgány

  • Vitamin D podporuje několik klíčových funkcí v těle, od síly kostí po podporu imunitního systému.
  • Vitamin D je přítomen v mnoha potravinách, ale naším hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční světlo.
  • Doporučený denní příjem vitaminu D je 600 IU (15 mcg) pro dospělé do věku 69 let a 800 IU (20 mcg) pro dospělé od 70 let.
  • Odhaduje se, že 40% Američanů může mít nedostatek vitaminu D.

Vitamin D je přítomen v různých potravinách, ale pro mnoho z nás je jeho hlavním zdrojem sluneční světlo (Nair, 2012). Ale v zimních měsících, kdy trávíme méně času venku a méně se vystavujeme slunci, a také v určitých oblastech světa, kde slunce není tak silné, může být obtížné (ne-li nemožné) získat dostatek slunečního světla produkovat adekvátní vitamin D. Odborníci to odhadují 40% Američanů a až 1 miliarda lidí na celém světě může mít nedostatek vitaminu D, (Parva, 2018).



reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže



Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

rozdíl mezi cialis a viagrou
Zjistěte více

Role vitaminu D v těle

Vitamin D hraje zásadní roli v našem zdraví. I když nejznámější rolí vitaminu D může být jeho účast na vstřebávání vápníku a mineralizace kostí, podílí se také na řadě dalších procesů. Důkazy ukázaly, že kromě prevence osteoporózy a zlomenin , pomáhá s pravidelným imunitní systém funkce, podílí se na obranyschopnosti těla proti rakovině , pomáhá slinivce břišní regulovat hladinu cukru v krvi , a dokonce se zdá, že je zapojen do snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění .

Dávkování vitaminu D.

Národní instituty zdraví doporučuje denní příjem vitaminu D 600 IU (15 mcg) pro dospělé do 69 let a 800 IU (20 mcg) pro dospělé od 70 let k udržení normální hladiny vitaminu D. Váš poskytovatel zdravotní péče může provést jednoduchý krevní test, aby zjistil, zda dostáváte dostatek vitaminu D. Pokud váš poskytovatel zdravotní péče zjistí, že máte nedostatek vitaminu D, pravděpodobně vám dá pokyn, abyste zvýšili příjem vitaminu D nad tuto hladinu, abyste doplnili obchody.



Dobré potravinové zdroje vitaminu D. patří tučné ryby jako losos a tuňák, rybí olej, mléko obohacené o vitamin D, vejce a obohacené snídaňové cereálie. Například (NIH, n.d.):

jak získám předpis na viagru
  • Olej z tresčích jater: 1 polévková lžíce obsahuje 1360 IU (34 mcg)
  • Losos: 3 oz. porce obsahuje 570 IU (14,2 mcg)
  • 2% mléko obohacené vitamínem D: 1 šálek obsahuje 120 IU (2,9 mcg)
  • Obohacené cereálie připravené k přímé konzumaci, 1 porce obsahuje: 80 IU (2,0 mcg)
  • Jedno velké vejce se žloutkem obsahuje: 44 IU (1,1 mcg)

Pokud máte potíže s příjmem dostatku vitaminu D ze stravy, může vám poskytovatel zdravotní péče doporučit přidání doplňku stravy, který obsahuje vitamin D, do vaší každodenní rutiny.

I když je udržování přiměřené hladiny vitaminu D zásadní pro mnoho systémů našeho těla, příliš mnoho vitaminu D může ve skutečnosti poškodit vaše zdraví. Protože vitamin D reguluje vstřebávání vápníku v těle, nadměrné hladiny mohou mít za následek hyperkalcémii (vysoký obsah vápníku v krvi), což může vést k řadě potenciálně nebezpečných komplikací.

Krevní test na vitamin D: co znamenají výsledky

8 minut čtení

Pokud vám lékař řekne, abyste do stravy přidali doplněk k udržení nebo zvýšení hladiny vitaminu D, přečtěte si pozorně štítek, abyste se ujistili, že obsahuje vhodný doporučený dietní příspěvek (RDA) pro váš věk.

Na rozdíl od jiných vitamínů, které musíme získávat z potravy, je naše tělo ve skutečnosti schopné produkovat prekurzor vitaminu D. Když jsme vystaveni slunci, UVA světlo převádí tento prekurzor na vitamin D. Takže teoreticky je možné získat vaše denní doporučená dávka ze slunce, existuje několik upozornění. Většina lidí ve skutečnosti netráví dostatek času na slunci, aby získala veškerý vitamin D, který potřebuje. Všichni jsme již obeznámeni s riziky nadměrného slunění, jako je předčasné stárnutí nebo dokonce rakovina kůže. Zatímco někteří vědci se domnívají, že získání pěti až 30 minut slunečního záření na obličej, paže, nohy nebo záda (bez opalovacího krému, mezi 10:00 a 15:00, alespoň dvakrát týdně) může produkovat dostatečné množství vitaminu D. (Holick, 2007), výběr potravin bohatých na vitamin D nebo přidání vhodného doplňku stravy je často bezpečnější volbou.

Reference

  1. Aloia, J. F., Patel, M., Dimaano, R., Li-Ng, M., Talwar, S.A., Mikhail, M., Pollack, S., & Yeh, J. K. (2008). Příjem vitaminu D k dosažení požadované koncentrace 25-hydroxyvitamínu D v séru. Americký žurnál klinické výživy, 87 (6), 1952–1958. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.6.1952
  2. Aranow C. (2011). Vitamin D a imunitní systém. Časopis investigativní medicíny: oficiální publikace Americké federace pro klinický výzkum, 59 (6), 881–886. https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e31821b8755
  3. Bischoff-Ferrari, H.A., Willett, W.C., Wong, J.B., Giovannucci, E., Dietrich, T., Dawson-Hughes, B. (2005). Prevence zlomenin s doplňováním vitaminu D: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. JAMA. 293 (18): 2257–2264. doi: 10,1001 / jama.293.18.2257. Citováno z https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/200871
  4. Holick, M.F., a Chen, T.C. (2008). Nedostatek vitaminu D: celosvětový problém se zdravotními důsledky. Americký žurnál klinické výživy, 87 (4), 1080S – 6S. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.4.1080S
  5. Meeker, S., Seamons, A., Maggio-Price, L., & Paik, J. (2016). Ochranné vazby mezi vitaminem D, zánětlivým onemocněním střev a rakovinou tlustého střeva. World journal of gastroenterology, 22 (3), 933–948. https://doi.org/10.3748/wjg.v22.i3.933
  6. Nair, R. a Maseeh, A. (2012). Vitamin D: Sluneční vitamin. Časopis farmakologie a farmakoterapie, 3 (2), 118–126. https://doi.org/10.4103/0976-500X.95506
  7. Národní instituty zdraví, Úřad doplňků stravy - vitamin D. (n.d.). Citováno 17. července 2020 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional
  8. Parva, N. R., Tadepalli, S., Singh, P., Qian, A., Joshi, R., Kandala, H., Nookala, V. K., & Cheriyath, P. (2018). Prevalence nedostatku vitaminu D a souvisejících rizikových faktorů v populaci USA (2011-2012). Cureus, 10 (6), e2741. https://doi.org/10.7759/cureus.2741
  9. Schwalfenberg G. (2008). Vitamin D a cukrovka: zlepšení kontroly glykemie při doplňování vitaminu D3. Kanadský rodinný lékař Medecin de famille canadien, 54 (6), 864–866. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2426990/
  10. Vacek, J. L., Vanga, S. R., Good, M., Lai, S. M., Lakkireddy, D., & Howard, P. A. (2012). Nedostatek vitaminu D a jeho doplňování a vztah ke kardiovaskulárnímu zdraví. The American Journal of Cardiology, 109 (3), 359–363. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2011.09.020
Vidět víc