Vitamin K2 pro zdraví srdce, kostí a cév

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Ve srovnání s vitamíny D a C je vitamin K2 černou ovcí rodiny. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) do roku 2006 ani nezkoumalo, kolik vitaminu K2 bylo v našich potravinách.

Ukázalo se však, že tato málo známá živina může mít zásadní pozitivní účinky na vaše zdraví a potenciálně snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny prostaty.

Životně důležité orgány

  • Vitamin K2 je vitamin rozpustný v tucích, jako je vitamin D.
  • K2 hraje důležitou roli při srážení krve a kostním metabolismu.
  • Vitamin K2 může také podporovat kardiovaskulární zdraví a chránit před rakovinou, ale důkazy zatím nejsou přesvědčivé.

Jaké druhy vitaminu K existují?

Vitamin K je vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že se vstřebává s tuky ve vaší stravě a ukládá se v těle (konkrétně v játrech a tukové tkáni), když se nepoužívá. Ostatní vitamíny rozpustné v tucích jsou A, D a E. Existuje skupina vitamínů K, z nichž nejdůležitější jsou K1 a K2.







Vitamin K je mimo jiné rozhodující pro srážení krve a metabolismus kostí. To bylo objeveno dánským vědcem v roce 1929 (zábavná skutečnost, že K původně znamenalo koagulaci).

Vitamin K1 a K2 se používají k výrobě koagulačních faktorů v játrech. Vitamin K2 funguje také jako jakýsi halový monitor vápníku. Používá se v tkáních k zajištění toho, aby se vápník ukládal na správná místa, jako jsou kosti, a hromadil se na místech, kde by neměl být, jako jsou krevní cévy a ledviny (Halder, 2019). Cévy produkují bílkovinu zvanou MGP, která zabraňuje hromadění vápníku na jejich stěnách a možnému blokování. Vitamin K2 je nezbytný pro tvorbu MGP.

léky na cholesterol způsobují přibírání na váze

reklama





Roman Daily - multivitamin pro muže

Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.





Zjistit více

Vitamin K1 se nachází hlavně v listové zelené zelenině. Vitamin K2 se z velké části nachází ve zvířecích zdrojích (jako je maso a vaječné žloutky) a ve fermentovaných potravinách; je také produkován střevními bakteriemi. Existuje v syntetické (MK-4 nebo menachinon-4) a přírodní (MK-7 nebo menachinon-7) formě. Většina Američanů získává dostatek vitaminu K ze své stravy (NIH, n.d.). Nedostatek vitaminu K je ve Spojených státech vzácný, i když úroveň jeho spotřeby neustále klesá (Vermeer, 2012) a vitamin K se nenachází ve vysoce zpracovaných potravinách, které jsou základem americké stravy.

Úloha vitaminu K2 ve zdraví srdce

Vitamin K2 může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění snížením hromadění vápníku v tepnách kolem srdce.





minoxidil před a po vousech

V Rotterdamské studii vědci zkoumali příjem vitamínů K1 a K2 u 4 807 holandských žen a mužů starších 55 let po dobu 10 let. Zjistili, že příjem vitaminu K2 (asi 25 μg / den) snížil riziko úmrtí na srdeční choroby o 57%. Rovněž snížila počet případů ischemické choroby srdeční o 41%, těžké arteriální kalcifikace o 52% a celkovou úmrtnost o 36% (Grober, 2015). (Mezitím bylo zjištěno, že vitamin K1 nemá žádný vliv na srdeční choroby nebo úmrtnost).

Další studie s více než 16 000 ženami zjistila, že příjem vitaminu K2 je spojen s nižším rizikem ischemické choroby srdeční (Gast, 2009).





Jedno upozornění: Jedná se o pozorovací studie, nikoli o kontrolované studie, takže naznačují pouze souvislost; nemohou prokázat příčinu a následek, pokud jde o roli vitaminu K2 při kardiovaskulárních onemocněních.

Potraviny s obsahem vitaminu K: máte dost?

7 minut čtení

Další zdravotní výhody vitaminu K2

Vitamin K2 může zabránit osteoporóze

Kost je živá látka, která se neustále vytváří a ničí. Vitamin K2 pomáhá tělu přesouvat vápník z krve a do kostí (Maresz, 2015). Je tedy zásadní pro zdraví kostí po celý život. Jak však stárneme, může dojít ke ztrátě více kostí, než k jejich výměně, což vede ke zvýšenému riziku zlomenin. Některé studie však naznačují, že vitamin K2 může být na této frontě ochranný.

Metaanalýza 13 kontrolovaných studií zkoumala, jak užívání doplňku vitaminu K2 (15 až 45 miligramů MK-4 denně) ovlivnilo hustotu kostí a rychlost zlomenin. Vitamin K2 snížil riziko zlomenin obratlů o 60%, zlomenin kyčle o 77% a nevertebrálních zlomenin o 81% (Schwalfenberg, 2017).

jaké jsou výhody selenu

V jiné studii postmenopauzální ženy, které jedly nejvíce natto, japonské jídlo vyrobené z fermentovaných sójových bobů a nejbohatší zdroj potravy vitaminu K2, zaznamenaly v průběhu času menší úbytek kostní hmoty (Ikeda, 2006).

Mějte na paměti, že K2 může zabránit osteoporóze - Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k tomu nevydal žádné doporučení. NIH říká, že důkazy o prevenci vitaminu K2 a prevenci osteoporózy jsou nejasné a že je zapotřebí více studií u lidí.

Vitamin K2 může podporovat zdraví zubů

Vitamin K2 aktivuje osteokalcin, bílkovinu, která je zásadní pro metabolismus kostí a udržení síly zubů. Osteokalcin stimuluje růst nového dentinu, kalcifikované tkáně, která leží pod zubní sklovinou. Předpokládá se, že vitamin K2 může také chránit před zubním kazem (Southward, 2015).

Vitamin K2 může bojovat proti rakovině

Jedna studie s téměř 25 000 lidmi zjistila, že konzumace vitaminu K2 stravou byla spojena s nižším rizikem rakoviny u mužů (ale ne u žen). Případy rakoviny prostaty a plic byly sníženy u těch, kteří konzumovali nejvyšší hladinu vitaminu K2 (Nimptsch, 2010).

Další observační studie 11 000 mužů zjistila, že vysoký příjem vitaminu K2 byl spojen s 63% nižším rizikem pokročilého karcinomu prostaty (Nimptsch, 2008).

V laboratorních testech vitamin K2 zabíjel nebo inhiboval růst buněk rakoviny prostaty, prsu, jater, tlustého střeva a močového měchýře.

Jak získat dostatek vitaminu K2

Pokud chcete zvýšit příjem vitaminu K2, nejlepší cestou je jídlo. Dietní zdroje vitaminu K2 zahrnují maso (zejména tmavé kuřecí maso a játra), vaječné žloutky, mléčné výrobky (jako sýr, máslo a jogurt) a natto, tradiční japonské jídlo vyrobené z fermentovaných sójových bobů.

nejlepší lék na depresi pro hubnutí

Vitamin K2 můžete získat také prostřednictvím doplňků. Je k dispozici v multivitaminech, doplňcích vitaminu K a ve formulacích, které jsou pouze vitamínem K2.

Podle National Institutes of Health je adekvátní denní příjem vitaminu K (1 i 2) 120 mcg pro muže a 90 mcg pro ženy. Horní tolerovatelný limit nebyl stanoven, ale jeho užívání ve vysokých dávkách se nedoporučuje.

Vedlejší účinky a možná rizika vitaminu K2

Vitamin K může interagovat s některými léky, včetně antikoagulačního warfarinu (značka Coumadin). Warfarin působí tak, že inhibuje enzym, který aktivuje vitamin K, což snižuje schopnost jater vytvářet srážecí faktory. Užívání vyšších dávek vitaminu K může snížit účinnost warfarinu a zvýšit pravděpodobnost srážení krve, což může zvýšit riziko srdečních záchvatů, mozkových příhod a plicní embolie.

Některé léky mohou také snížit absorpci vitaminu K v těle, včetně antibiotik a léku na hubnutí Orlistat. Než začnete s doplňováním vitaminu K2, poraďte se se svým poskytovatelem zdravotní péče o všech lécích a doplňcích stravy, které užíváte.

Reference

  1. Gast, G. C. M., de Roos, N. M., Sluijs, I., Bots, M. L., Beulens, J. W. J., Geleijnse, J. M.,… van der Schouw, Y. T. (2009, září). Vysoký příjem menachinonu snižuje výskyt ischemické choroby srdeční. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179058
  2. Gröber, U., Reichrath, J., Holick, M. F. a Kisters, K. (2015, 21. ledna). Vitamin K: starý vitamin v nové perspektivě. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4580041/
  3. Halder, M., Petsophonsakul, P., Akbulut, A. C., Pavlic, A., Bohan, F., Anderson, E.,… Schurgers, L. (2019, 19. února). Vitamin K: Zdvojnásobte vazby nad rámec koagulačních poznatků o rozdílech mezi vitamínem K1 a K2 ve zdraví a nemoci. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413124/
  4. Ikeda, Y., Iki, M., Morita, A., Kajita, E., Kagamimori, S., Kagawa, Y., & Yoneshima, H. (2006, květen). Příjem fermentovaných sójových bobů, natto, je spojen se sníženým úbytkem kostní hmoty u postmenopauzálních žen: studie japonské populační osteoporózy (JPOS). Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16614424
  5. Maresz, K. (2015, únor). Správné použití vápníku: vitamin K2 jako promotér zdraví kostí a kardiovaskulárního systému. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/
  6. Nimptsch, K., Rohrmann, S., & Linseisen, J. (2008, duben). Dietní příjem vitaminu K a riziko rakoviny prostaty v Heidelbergské kohortě Evropského prospektivního výzkumu rakoviny a výživy (EPIC-Heidelberg). Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400723
  7. Nimptsch, K., Rohrmann, S., Kaaks, R., & Linseisen, J. (2010, květen). Příjem vitaminu K v potravě ve vztahu k výskytu a úmrtnosti na rakovinu: výsledky z Heidelbergovy kohorty Evropského prospektivního výzkumu rakoviny a výživy (EPIC-Heidelberg). Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20335553
  8. Úřad doplňků stravy - vitamin K. (n.d.). Citováno z https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminK-HealthProfessional/
  9. Schwalfenberg, G. K. (2017). Vitamíny K1 a K2: Rozvíjející se skupina vitaminů potřebných pro lidské zdraví. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/
  10. Southward, K. (2015, březen). Hypotetická role vitaminu K2 v endokrinních a exokrinních aspektech zubního kazu. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25636605
  11. Vermeer, C. (2012). Vitamin K: vliv na zdraví mimo koagulaci - přehled. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/
Vidět víc