Vitamin K v potravinách

Lékařsky zkontrolovánood Drugs.com. Naposledy aktualizováno 2. srpna 2021.




CO POTŘEBUJEŠ VĚDĚT:

  • Warfarin je typ léku nazývaného ředidlo krve. Díky tomu se vaše krev sráží pomaleji. To může pomoci předejít nebezpečným problémům, jako je mrtvice (krevní sraženina v mozku). Vitamin K pomáhá srážení krve (zahušťování, aby se zastavilo krvácení). Warfarin působí tak, že vašemu tělu ztěžuje využití vitamínu K ke srážení krve. Změny v množství vitaminu K, které běžně jíte, mohou ovlivnit účinek warfarinu.
  • Váš poskytovatel zdravotní péče může zjistit, jak dobře warfarin funguje, z krevního testu, který budete pravidelně podstupovat. Tento test se nazývá mezinárodní normalizovaný poměr (INR). Ukazuje, jak rychle se vaše krev sráží. Abyste si udrželi INR na zdravé úrovni, musíte řídit, kolik vitamínu K jíte.

POKYNY PRO VYBÍJENÍ:

Během užívání warfarinu:

Jezte každý den stejné množství vitamínu K. Neměňte množství vitamínu K, které běžně přijímáte z potravin nebo doplňků. To pomáhá udržet vaše INR na stejné zdravé úrovni.

  • Velké zvýšení vitamínu K může snížit vaše INR. To může způsobit nebezpečné srážení krve.
  • Velký pokles vitaminu K může zvýšit vaše INR. To může ztížit srážení krve. Může způsobit přílišné krvácení. Nevyhýbejte se potravinám, které obsahují vitamín K.

Potraviny, které obsahují vitamín K:

Tmavě zelená listová zelenina má nejvyšší množství vitamínu K. Mezi potraviny, které obsahují vitamín K, patří následující:







  • Potraviny s více než 100 mcg na porci:
    • ½ šálku vařené kapusty (531 mcg)
    • ½ šálku vařeného špenátu (444 mcg)
    • ½ šálku vařené kapusty (418 mcg)
    • 1 šálek vařené brokolice (220 mcg)
    • 1 šálek vařené růžičkové kapusty (219 mcg)
    • 1 šálek syrové kapusty (184 mcg)
    • 1 šálek syrového špenátu (145 mcg)
    • 1 šálek surové endivie (116 mcg)
  • Potraviny s 50 až 100 mcg na porci:
    • 1 šálek syrové brokolice (89 mcg)
    • ½ šálku vařeného zelí (82 mcg)
    • 1 šálek zeleného listového salátu (71 mcg)
    • 1 šálek římského salátu (57 mcg)
  • Potraviny s 15 až 50 mcg na porci:
    • 4 špízy chřestu (48 mcg)
    • 1 střední kiwi (31 mcg)
    • 1 šálek syrových ostružin nebo borůvek (29 mcg)
    • 1 šálek červených nebo zelených hroznů (23 mcg)
    • ½ šálku vařeného hrášku (19 mcg)
Zdroje vitaminu K

Další zdroje vitamínu K:

Multivitaminy a další doplňky mohou obsahovat 10 až 80 mcg vitaminu K. Tato množství mohou způsobit změny ve vašem INR. Přečtěte si štítky všech doplňků, které užíváte. Neužívejte více než 1 doplněk, který obsahuje vitamín K. Promluvte si se svým poskytovatelem zdravotní péče o doplňcích, které užíváte.

Kontaktujte svého poskytovatele zdravotní péče, pokud:

  • Máte špatnou chuť k jídlu.
  • Máte podrážděný žaludek.
  • Vypadávají vám vlasy.
  • Snáze se vám tvoří modřiny než normálně.
  • Máte otázky ohledně léků, doplňků stravy nebo množství vitaminu K, které jíte.

Okamžitě vyhledejte péči, pokud:

  • Vykašláváte krev.
  • Máte červené nebo černé pohyby střev.
  • Vaše moč je červená nebo tmavě hnědá.
  • Máte krvácení z dásní nebo nosu.
  • Máte silné krvácení z rány, které se nezastavuje, nebo neobvykle silnou měsíční menstruaci.
  • Těžce vás bolí hlava.

© Copyright IBM Corporation 2021 Informace jsou určeny pouze pro použití koncovým uživatelem a nesmějí být prodávány, redistribuovány ani jinak používány pro komerční účely. Všechny ilustrace a obrázky obsažené v CareNotes® jsou vlastnictvím společnosti A.D.A.M., Inc. nebo IBM Watson Health.





Výše uvedené informace jsou pouze vzdělávací pomůckou. Není určeno jako lékařská rada pro jednotlivé stavy nebo léčby. Poraďte se se svým lékařem, zdravotní sestrou nebo lékárníkem dříve, než budete dodržovat jakýkoli léčebný režim, abyste zjistili, zda je pro vás bezpečný a účinný.

Další informace

Vždy se poraďte se svým poskytovatelem zdravotní péče a ujistěte se, že informace zobrazené na této stránce platí pro vaši osobní situaci.