Výhody vitaminu K: 5, které jsou vědecky dokázané

Výhody vitaminu K: 5, které jsou vědecky dokázané

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

rozdíl mezi lupy a suchou pokožkou

Zvažte Destiny's Child: skupinu powerhouse se spoustou nominací na Grammy, abyste to dokázali. Ale lidé opravdu mluví jen o Beyonce. Možná jste nikdy předtím neuvažovali o vitaminu K, protože jde spíše o skupinu Michelle Williams. (Byla třetím členem Destiny's Child. Nedělejte si starosti; počkáme, než to vygooglíte.) Vitamin K, což je vlastně skupina sloučenin rozpustných v tucích, hraje ústřední roli v několika důležitých funkcích našeho těla —Přiřadíme tyto zdravotní výhody dalším vitaminům a minerálům.

Životně důležité orgány

  • Vitamin K je skupina sloučenin rozpustných v tucích.
  • Naše těla mají proteiny závislé na vitaminu K, které bez Ks nemohou dělat svou práci.
  • Tyto proteiny se účastní životně důležitých funkcí, jako je srážení krve a kostní metabolismus.
  • MK-7, jedna forma vitaminu K2, bojuje proti oxidačnímu stresu.
  • Existuje mnoho potravinových zdrojů K: K1 pochází převážně ze zelené zeleniny, zatímco K2 se nachází většinou v živočišných produktech.

Pro člověka jsou obzvláště důležité dvě formy K: vitamin K1 a vitamin K2. K1 se nazývá fylochinon, pokud se vyrábí přirozeně, fytonadion, pokud se vyrábí synteticky. A K2 je ještě o něco složitější. Když se látka K2 nazývá přírodní a menadion, pokud se vyrábí synteticky, má mnoho různých forem. Každý z nich je pojmenován na základě délky postranního řetězce na jejich chemické struktuře. Můžete vidět menachinony vyjádřené jako menachinon-7 (MK ‐ 7), který se běžně vyskytuje ve fermentovaných rostlinných produktech, a menachinon-4 (MK-4), který se běžně vyskytuje v živočišných produktech. Tyto dvě jsou nejdůležitější formy, ale existují i ​​jiné MK, jako jsou MK-5 a MK-6. Ale i přes zmatek a širokou škálu jmen fungují K1 a K2 na podobných strukturách a procesech ve vašem těle, i když K2 může nabízet výhody pro zdraví srdce, které K1 nenabízí.

Výhody vitaminu K.

Nechceme toto srovnání přenášet příliš daleko, ale na chvíli jsme zpět s Michelle Williams. Dříve marginalizovaná bývalá členka popové skupiny dokázala na The Masked Singer v roce 2019, že má vynikající sadu dýmek a byla pro skupinu přínosem po celou dobu. Takže je čas se naučit, co dokáže vitamin K také sólo.

reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže

Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Podporuje srážení krve

Pravděpodobně myslíte na krevní buňky nebo krevní destičky, když se diskutuje o srážení, ale vitamin K je ve skutečnosti nezbytný pro tento proces, který vám brání v nadměrném krvácení i při nejmenším poranění. K hraje klíčovou roli při tvorbě pro-krevních srážecích proteinů známých jako faktory II (protrombin), VII, IX a X a antikoagulačních (proti srážení krve) proteinů známých jako proteiny C, S a Z.

Ale i když je tento proces důležitý, někteří lidé srážejí příliš snadno. Některé léky na ředění krve, jako je warfarin (značka Coumadin), působí antagonizací účinku vitaminu K. Z tohoto důvodu je nesmírně důležité, aby si jednotlivci užívající warfarin udržovali hladinu vitaminu K stabilní. To znamená sledovat jejich příjem vitaminu K po celou dobu, kdy užívají warfarin a nechávají si pravidelně dělat krevní testy.

Může pomoci předcházet osteoporóze a podporovat silné kosti

Ale počkejte, není to vápník a vitamin D? To je scénář Destiny's Child. Ve skutečnosti existují proteiny závislé na vitaminu K potřebné pro správné zdraví kostí. Tento vitamin rozpustný v tucích musí být přítomen pro enzym zvaný gama-glutamylkarboxyláza aby protein osteokalcin fungoval prostřednictvím procesu zvaného karboxylace, který je nutný pro růst kostí (Beulens, 2013).

Přes jeho zásadní roli v regulaci kostního metabolismu není jasné, zda vitamin K může snížit riziko zlomenin kostí. Minulý výzkum naznačuje (Hamidi, 2013), že dostatek vitaminu K může pomoci zabránit úbytku kostní hmoty a snížit zlomeniny kyčle u starších mužů a žen (Cockayne, 2006). A výzkum prováděný konkrétně na postmenopauzální ženy s osteoporózou prokázaly potenciální výhody z doplňku K2 (Iwamoto, 2014). Ale a metaanalýza zjistili, že vitamin K může v některých fyzických lokalitách pomáhat s minerální hustotou kostí, ale v jiných nikoli (Fang, 2011). Je třeba věnovat více práce vyjasnění vztahu a zjistit, zda by doplnění Ks mohlo pomoci předcházet zlomeninám, zejména u kyčlí.

Může zlepšit epizodickou paměť u starších dospělých

Proteiny závislé na vitaminu K (VKDP), které ke správnému fungování vyžadují příjem vitaminu K, však nemají vliv pouze na modelování kostí. VKDP, které nejsou spojeny s růstem kostí nebo srážením krve, se podílejí na metabolismus sfingolipidů , třída lipidů běžně se vyskytujících v membránách mozkových buněk, které se podílejí na buněčných událostech (Ferland, 2013). Změny metabolismu sfingolipidů byly spojeny nejen s nimi kognitivní pokles související s věkem, ale také neurodegenerativní stavy, jako je Alzheimerova choroba (Ferland, 2012).

Nedávný výzkum naznačuje, že antagonisté vitaminu K, kteří se používají jako antikoagulancia, mohou mít a negativní vliv na vizuální paměť, slovní plynulost a objem mozku (Alisi, 2019). Zdá se však, že nejde jen jedním směrem. Vyšší hladiny vitaminu K, konkrétně fylochinonu (K1), jsou spojené se zlepšenou verbální epizodickou pamětí , ačkoli u neverbální epizodické paměti nebyl pozorován žádný rozdíl (Presse, 2013).

Může pomoci udržet krevní tlak nízký

Dostatečný příjem vitaminu K může být také nezbytný pro zdraví vašeho srdce, protože může pomoci předcházet hypertenzi (neobvykle vysokému krevnímu tlaku) a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění (více za sekundu). Nízký stav vitaminu D a K. byl spojené s hypertenzí se zvýšením jak systolického, tak diastolického krevního tlaku (Ballegooijen, 2017). Stejně jako D i vitamin K úzce interaguje s vápníkem ve vašem těle, v tomto případě pomáhá regulovat hladinu tohoto minerálu ve vaší krvi. Cévní kalcifikace - proces, při kterém se minerály, jako je vápník, ukládají v cévách a blokují průtok krve v průběhu času - je běžná, jak stárneme. Získání správného množství vitaminu K však může pomoci zabránit mineralizaci, zastavit tento proces a udržovat krevní tlak nižší.

Může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění

Vaše riziko kardiovaskulární příhody úzce souvisí s kalcifikací cév. Ve skutečnosti, jedna metaanalýza při pohledu na 30 studií bylo zjištěno 300–400% zvýšení rizika kardiovaskulárních příhod s přítomností kalcifikace na jakékoli arteriální stěně (Rennenberg, 2009). Ale vyšší hladiny vitaminu K ve formě K1 jsou spojené s nižším rizikem srdečních onemocnění (Shea, 2017).

Jak získat více nebo dostatek vitaminu K.

Prevence nízkých hladin K nemusí být obtížná. I když někteří lidé mohou potřebovat doplňky stravy, většina lidí může dostatek těchto vitaminů rozpustných v tucích prostřednictvím příjmu potravy. Ve skutečnosti, pokud se již snažíte jíst zdravou a vyváženou stravu s nízkým obsahem zpracovaných potravin, pravděpodobně již jíte mnoho potravinových zdrojů vitaminu K.

Jak jsme již zmínili, někteří lidé si budou muset dávat pozor na příjem vitaminu K, ale většina lidí si nemusí dělat starosti s nadměrným příjmem vitaminu K a místo toho se musí soustředit na to, aby se jeho nedostatku vyhnuli. Jelikož neexistují žádné studované ani hlášené nežádoucí účinky vysokého příjmu K, existují není stanovena horní tolerovatelná mez (UL) pro tento vitamin (National Academies Press, 2001).

Potravinové zdroje vitaminu K.

Vitamin K1 se většinou nachází v zelené zelenině, i když se touto živinou mohou pochlubit také luštěniny a bobule. Svůj stav vitaminu K můžete posílit tím, že zajistíte, aby zelená listová zelenina, jako je kapusta, růžičková kapusta nebo zelená zelenina, dostávala díky vašemu týdennímu stravovacímu programu dostatek rotace. K široké škále receptů lze přidat listovou zeleninu, která snadno zvýší příjem stravy a zajistí, že se nebudete nudit nebo nebudete mít pocit, že žijete ze salátů.

Můžete sáhnout po převážně živočišných produktech, jako jsou vejce a játra (hovězí, kuřecí nebo husí), abyste získali vitamin K2. Vaše tělo dokáže převést K1 na K2, ale vědci věří, že tento proces je neefektivní. Ačkoli se tedy K2 nachází v malém množství v potravinách, může být nejúčinnější získat tento vitamin ze stravy, než se spoléhat na procesy přeměny vašeho těla. Natto, fermentovaný sójový produkt, je ve skutečnosti nejbohatším zdrojem potravy K2 775 mikrogramů (mcg) formy MK-7 vitaminu K2 ve 100 gramové porci (Tsukamoto, 2000).

Doplněk vitaminu K.

Ačkoli pro průměrného člověka je užívání kvalitního doplňku vitaminu K na škodu, určití lidé by se mu měli vyhnout. Ti, kteří užívají léky na ředění krve, musí mluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče o udržení stabilní hladiny v krvi a roli, kterou v tom hrají zdroje a doplňky stravy. Někteří lidé však mohou mít větší užitek z doplňků vitaminu K, například u těch, kteří mají podmínky, které znesnadňují vstřebávání tohoto a dalších vitamínů prostřednictvím dietních zdrojů. Lidé s gastrointestinálními chorobami, jako je Crohnova choroba nebo celiakie nebo lidé s cystickou fibrózou, mohou mít problémy s malabsorpcí, díky nimž jsou doplňky nezbytné k vyloučení nedostatku.

Reference

  1. Alisi, L., Cao, R., Angelis, C. D., Cafolla, A., Caramia, F., Cartocci, G.,… Fiorelli, M. (2019). Vztahy mezi vitaminem K a poznáváním: přehled současných důkazů. Frontiers in Neurology, 10. doi: 10.3389 / fneur.2019.00239, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2019.00239/full
  2. Ballegooijen, A. J. V., Cepelis, A., Visser, M., Brouwer, I. A., Schoor, N. M. V., & Beulens, J. W. (2017). Společná asociace pro stav s nízkým obsahem vitaminu D a vitaminu K s krevním tlakem a hypertenzí. Hypertenze, 69 (6), 1165–1172. doi: 10,1161 / hypertenzeaha.116.08869, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28396533
  3. Beulens, J. W. J., Booth, S. L., Ellen G. H. M. Van Den Heuvel, Stoecklin, E., Baka, A., & Vermeer, C. (2013). Úloha menachinonů (vitamin K2) v lidském zdraví. British Journal of Nutrition, 110 (8), 1357–1368. doi: 10.1017 / s0007114513001013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590754
  4. Cockayne, S., Adamson, J., Lanham-New, S., Shearer, M. J., Gilbody, S., & Torgerson, D. J. (2006). Vitamin K a prevence zlomenin. Archives of Internal Medicine, 166 (12), 1256. doi: 10,1001 / archinte.166.12.1256, https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullar Article/410550
  5. Fang, Y., Hu, C., Tao, X., Wan, Y., & Tao, F. (2011). Vliv vitaminu K na kostní minerální hustotu: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Journal of Bone and Mineral Metabolism, 30 (1), 60–68. doi: 10.1007 / s00774-011-0287-3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674202
  6. Ferland, G. (2012). Vitamin K, rozvíjející se živina ve funkci mozku. BioFactors, 38 (2), 151–157. doi: 10,1002 / biof.1004, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419547
  7. Ferland, G. (2013). Vitamin K a funkce mozku. Semináře z trombózy a hemostázy, 39 (08), 849–855. doi: 10,1055 / s-0033-1357481, https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0033-1357481
  8. Hamidi, M. S., Gajic-Veljanoski, O., & Cheung, A. M. (2013). Vitamin K a zdraví kostí. Journal of Clinical Densitometry, 16 (4), 409–413. doi: 10.1016 / j.jocd.2013.08.017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24090644
  9. Iwamoto, J. (2014). Léčba vitaminem K2 pro postmenopauzální osteoporózu. Nutrients, 6 (5), 1971–1980. doi: 10,3390 / nu6051971, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24841104
  10. National Academies Press (USA). (2001). Vitamin K. V dietních referenčních příjmech pro vitamín A, vitamín K, arsen, bór, chrom, měď, jód, železo, mangan, molybden, nikl, křemík, vanad a zinek. Washington DC), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222310/
  11. Presse, N., Belleville, S., Gaudreau, P., Greenwood, C. E., Kergoat, M.-J., Morais, J. A.,… Ferland, G. (2013). Stav vitaminu K a kognitivní funkce u zdravých starších dospělých. Neurobiologie stárnutí, 34 (12), 2777–2783. doi: 10.1016 / j.neurobiolaging.2013.05.031, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23850343
  12. Rennenberg, R., Kessels, Schurgers, Engelshoven, V., Leeuw, P. D. a Kroon. (2009). Cévní kalcifikace jako marker zvýšeného kardiovaskulárního rizika: metaanalýza. Vaskulární zdraví a řízení rizik, 185. doi: 10,2147 / vhrm.s4822, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19436645
  13. Shea, M. K., Booth, S. L., Weiner, D. E., Brinkley, T. E., Kanaya, A. M., Murphy, R. A.,… Kritchevsky, S. B. (2017). Cirkulující vitamin K je naopak spojen s rizikem kardiovaskulárních onemocnění u pacientů léčených pro hypertenzi ve studii o zdraví, stárnutí a složení těla (Health ABC). The Journal of Nutrition, 147 (5), 888–895. doi: 10,3945 / jn.117.249375, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28356433
  14. Tsukamoto, Y., Ichise, H., a Yamaguchi, M. (2000). Delší příjem dietních fermentovaných sójových bobů (Natto) s vyztuženým vitaminem K2 (menachinon-7) zvyšuje koncentraci cirkulujícího gama-karboxylovaného osteokalcinu u normálních jedinců. Journal of Health Science, 46 (4), 317–321. doi: 10,1248 / jhs.46.317, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10701161
Vidět víc