Vitamin E: neopěvovaný hrdina optimálního zdraví kostí

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Vitamin E, stejně jako postava Liama ​​Neesona ve hře Taken, má velmi zvláštní soubor dovedností. Díky těmto schopnostem je tento vitamin a antioxidant noční můrou volných radikálů. Volné radikály jsou přirozeně vytvářené sloučeniny. Pokud zůstanou nekontrolované nebo nevyvážené antioxidanty, nazývá se to oxidační stres a tento stav může vést k poškození buněk. Oxidační stres souvisí s vážnými chorobami, jako je cukrovka typu 2, kardiovaskulární onemocnění, neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, a rakovinou (Liguori, 2018). Nemusí to být obchodování, ale to je pořád dost vážné.

Tento vitaminový antioxidant se skládá z osmi sloučenin; alfa-tokoferol je nejaktivnější z nich u lidí. Vitamin E je také rozpustný v tucích. To znamená, že tento vitamin skladujeme a podle potřeby ho používáme, ale také je nutné dosáhnout správné rovnováhy. Můžeme dostat příliš mnoho vitaminu E, a to může způsobit některé závažné nežádoucí účinky. Ale i když tento vitamin rozpustný v tucích získává velkou pozornost pro své silné antioxidační vlastnosti, možná si neuvědomujete, že to je také zdroj jeho výhod pro zdraví kostí.

Životně důležité orgány

  • Vitamin E má silné antioxidační vlastnosti a je složen z osmi sloučenin.
  • Alfa-tokoferol je nejaktivnější z těchto sloučenin u lidí a některé doplňky vitaminu E jsou vyrobeny pouze z této.
  • Naše kosti se neustále ničí a staví zpět; vitamin E pomáhá zajistit, aby byly předělané bez velké změny jejich tvaru nebo síly.
  • Vitamin E také podporuje buňky vytvářející kosti a omezuje buňky, které štěpí kosti.
  • Tento antioxidant může pomáhat udržovat kostní hmotu, jak stárneme, což snižuje riziko zlomenin.
  • Je možné získat dostatek vitaminu E pouze z potravinových zdrojů, ale doplňky jsou další možností.

Doporučený dietní příspěvek (RDA) vitaminu E je relativně nízký, což znamená, že by nemělo být příliš obtížné jej splnit pouze samotným stravovacím příjmem. Příjem vitaminu E můžete zvýšit běžnými potravinami, které již konzumujete, například:







  • Rostlinné oleje (slunečnicový, světlicový, pšeničné klíčky, kukuřice)
  • Ořechy (arašídy, mandle, lískové ořechy)
  • Semena (slunečnicová semínka, piniové oříšky)
  • Zelená listová zelenina (brokolice, špenát)
  • Mořské plody a korýši (losos, mušle, pstruh duhový)
  • Ovoce (avokádo, mango, kiwi, ostružina)

Účinky vitaminu E jsou však natolik důležité, že je také přidáváme zpět do potravin. Vzhledem k tomu, že klíček je místem, kde obilí drží svůj vitamin E a ten je během zpracování odstraněn, uvidíte, že se přidává zpět do určitých potravin, jako jsou některé cereálie.

Alternativou jsou také doplňky stravy, zejména u lidí s nízkými koncentracemi v séru (testováno zdravotnickým pracovníkem). Skutečný nedostatek vitaminu E je vzácný, ale lze jej léčit vysokými dávkami vitaminu E. Zdravotní potíže, které interferují s absorpcí vitaminu ve střevech, jako jsou gastrointestinální onemocnění, mohou být rizikovým faktorem pro rozvoj tohoto nedostatku. V některých případech mohou mít lidé, kteří dodržují dietu s nízkým obsahem tuku, také nízkou hladinu tohoto vitaminu. Většina možností prodeje je pro doplnění tokoferolu, které si někteří lidé kupují pro své potenciální pozitivní účinky antioxidační aktivity.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet suplementaci vitamínem E nebo alfa-tokoferolem, spolupracujte se svým lékařem na nalezení správné rovnováhy. Užívání příliš velkého množství vitaminu E může mít nepříznivé účinky, jako je nevolnost, průjem, krvácení, bolesti hlavy, slabost, únava a rozmazané vidění. Poraďte se s lékařem a vždy dodržujte lékařskou pomoc ohledně dávkování.

jak dlouho vydrží průměrný muž v posteli

Reference

  1. Hermizi, H., Faizah, O., Ima-Nirwana, S., Nazrun, S.A., & Norazlina, M. (2008). Příznivé účinky tokotrienolu a tokoferolu na kostní histomorfometrické parametry u samců potkanů ​​Sprague – Dawley po vysazení nikotinu. Kalcifikovaná tkáňová mezinárodní , 84 (1), 65–74. doi: 10.1007 / s00223-008-9190-x, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020790
  2. Lee, G. Y. a Han, S. N. (2018). Role vitaminu E v imunitě. Živiny , 10 (11), 1614. doi: 10,3390 / nu10111614, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30388871
  3. Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., ... Abete, P. (2018). Oxidační stres, stárnutí a nemoci. Klinické intervence při stárnutí , 13 , 757–772. doi: 10,2147 / CIA.S158513, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29731617
  4. Mohamed, I.N., Borhanuddin, B., Shuid, A.N., & Fozi, N.F.M. (2012). Vitamin E a kostní strukturní změny: Přehledový přehled. Doplňková a alternativní medicína založená na důkazech , 2012 , 1–14. doi: 10.1155 / 2012/250584, https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/250584/
  5. Norazlina, M., Lee, P. L., Lukman, H. I., Nazrun, A. S., & Ima-Nirwana, S. (2007). Účinky doplňku vitaminu E na metabolismus kostí u potkanů ​​léčených nikotinem. Singapore Medical Journal , 48 (3), 195–199. Citováno z http://www.smj.org.sg/
  6. Saremi, A., & Arora, R. (2010). Vitamin E a kardiovaskulární onemocnění. American Journal of Therapeutics , 17 (3), e56–65. doi: 10.1097 / MJT.0b013e31819cdc9a, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19451807
  7. Xu, H., Watkins, B.A., & Seifert, M. F. (1995). Vitamin E stimuluje tvorbu trabekulární kosti a mění morfometrii chrupavky epifýzy. Kalcifikovaná tkáňová mezinárodní , 57 (4), 293–300. doi: 10,1007 / bf00298885, https://link.springer.com/article/10.1007/BF00298885
Vidět víc