Vitamin D 5 000 IU: potřebujete dávku navíc?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Možná jste je viděli v místním drogerii. Tablety s vitaminem D 5 000 IU inzerované jako doplňky s extra silou nebo vysokou účinností, které podporují zdravé kosti, svaly a váš imunitní systém.

Pravdou je, že potřebujeme vitamin D, abychom zůstali zdraví, ale 5 000 IU (jednotek) vitaminu D v denní tabletě je více, než většina lidí potřebuje.

Životně důležité orgány

  • K léčbě nedostatku vitaminu D lze použít doplňky vitaminu D 5000 IU.
  • Nedostatky vitaminu D postihují přibližně 40% Američanů.
  • Většina dospělých potřebuje pouze 600 až 800 IU vitaminu D denně, aby zůstala zdravá.
  • Závažné nedostatky vitaminu D mohou způsobit únavu a svalovou slabost, ale mnoho lidí s nízkým obsahem vitaminu D nemá žádné příznaky.

Doporučený maximální denní limit vitaminu D u zdravých lidí je 4000 IU. To zahrnuje příjmy z jídla, nápojů a doplňků stravy. Doplňky extra síly jsou určeny pouze pro lidi s nízkou hladinou vitaminu D.







Co je vitamin D 5 000 IU?

Vitamin D je živina nezbytná pro regulaci hladiny vápníku, silné kosti a zdravé imunitní funkce.

Existují dva způsoby, jak mohou lidé dostat vitamin D: vystavení slunci a dieta ( Wimalawansa, 2018 ). Většinu vitaminu D získáte ze slunce. Zbytek pochází ze stravy. Většina lidí potřebuje přibližně 600 až 800 IU (jednotek) vitaminu D denně prostřednictvím své stravy ( NIH, n.d. ).

reklama





Více než 500 generických léků, každý 5 $ měsíčně

Přepněte na lékárnu Ro a získejte své recepty za pouhých 5 $ měsíčně (bez pojištění).





Zjistěte více

Vitamin D 5000 IU je doplněk vysokých dávek, který může pomoci při léčbě nedostatku vitaminu D, ke kterému dochází, když lidé nedostávají dostatek vitaminu D na slunci nebo v potravě.

To se stává poměrně často: lidé, kteří žijí v severním podnebí, nebo ti, kteří tráví většinu času uvnitř, často nejsou dostatečně vystaveni slunečnímu záření. Navíc mnoho vitamínů přirozeně neobsahuje vitamin D ( Naeem, 2010 ).

Doplňky vitaminu D 5000 IU, které vidíte ve své místní drogerii, obsahují vitamin D3, formu přirozeně se vyskytující v tučných rybách. Vitamin D2 je další forma vitaminu D pocházející z rostlinných zdrojů. Je pravděpodobnější, že D3 uvidíte v doplňcích, protože výzkum ukázal, že při zvyšování hladiny vitaminu D je účinnější než D2 ( Tripkovic, 2017 ).





U osob s dietními omezeními nebo nedostatečným pobytem na slunci může užívání doplňků vitaminu D pomoci splnit denní potřebu. Užívání příliš velkého množství vitaminu D však může mít toxické účinky .

Nezapomeňte, že doporučený denní limit pro většinu lidí je 4000 IU. Doplňky vitaminu D 5000 IU jsou na špičce spektra. Typické dávky doplňků vitaminu D se dodávají v dávkách 400, 800, 1000 a 2000 IU ( NIH, n.d. ).

Kolik vitaminu D potřebuji?

Podle výzkumu 42% dospělých ve Spojených státech nemá dostatek vitaminu D. Lidé s tmavší pokožkou jsou vystaveni ještě vyššímu riziku. Zhruba 82% afroameričanů a 69% hispánců nemá dost ( Forrest, 2011 ). Je to proto, že čím tmavší pokožka, tím méně vitaminu D vyprodukujete vystavením slunečnímu záření.





Většina lidí ve Spojených státech konzumuje méně než doporučených 600 až 800 IU denně ( NIH, n.d. ). Pouze několik potravinářských produktů přirozeně obsahuje vitamin D, jako jsou tučné ryby a vaječné žloutky. Vitamin D se přidává do mnoha každodenních potravin, jako je mléko a obiloviny, v rámci úsilí v oblasti veřejného zdraví, aby se zajistilo, že každý bude mít dostatek každý den.

Zde je několik potravinářských výrobků pro každodenní použití a množství vitaminu D, které obsahují ( NIH, n.d. ):

  • Olej z tresčích jater, 1 polévková lžíce - 1 360 IU
  • Losos (sockeye), vařený, 3 unce - 570 IU
  • Pstruh (duhový), chovaný, vařený, 3 unce - 645 IU
  • Houby, bílé, syrové, nakrájené na plátky, vystavené UV záření, ½ šálku - 366 IU
  • Vejce, 1 velké, se žloutkem - 44 IU
  • Játra, hovězí maso, dušené, 3 unce - 42 IU
  • Tuňák (lehký), konzervovaný ve vodě, vypuštěný, 3 unce - 40 IU
  • Sardinky (Atlantik), konzervované v oleji, vypuštěné, 2 sardinky - 46 IU
  • Sýr, čedar, 1 unce - 12 IU
  • Cereálie připravené k přímé konzumaci, obohacené o 10% DV pro vitamin D, 1 porce - 8 IU

Vitamin D: jaké hladiny se pro mě doporučují

4 minuty čtení

Zkontrolujte výživový štítek, abyste zjistili přesné množství potravinářského produktu. Štítek vám řekne, kolik vaší denní hodnoty vitaminu D každá porce splňuje. Mějte na paměti jeden užitečný tip na převod 1 μg se rovná 40 IU vitaminu D (NIH, n.d.).

U lidí, kteří obvykle nejí mnoho ryb nebo mléčných výrobků, mohou doplňky pomoci splnit denní doporučený požadavek.

Jak poznám, že mám nízkou hladinu vitaminu D?

Nejlepší způsob, jak to zjistit, je získat krevní test na vitamin D. . Ale ne každý musí mít své hladiny vitaminu D testované, zejména proto, že testování může být nákladné, a laboratoře mohou testovat nebo vykazovat hladiny různými způsoby.

Odborníci doporučují testování pouze u osob s vysokým rizikem nedostatku vitaminu D ( Chovatelská stanice, 2010 ). Screeningové testy na nedostatek vitaminu D se nedoporučují ( Pracovní skupina preventivních služeb USA, 2021 ).

Většina pacientů s nízkým obsahem vitaminu D nemá žádné příznaky. U závažných a dlouhodobých nedostatků vitaminu D však některé běžné příznaky zahrnují ( Sizar, 2020 ):

  • Svalová slabost
  • Únava
  • Bolest kostí
  • Zlomeniny

Referenční rozmezí pro hladinu vitaminu D v krvi nejsou dobře stanovena. Podle Úřadu doplňků stravy NIH a Lékařského institutu (IOM) jsou referenční rozmezí následující ( NIH, n.d. ):

Nedostatek vitaminu D. Méně než 12 ng / ml
Nedostatečný a potenciální nedostatek Mezi 12 ng / ml a 20 ng / ml
Adekvátní hladiny vitaminu D. Vyšší nebo rovné 20 ng / ml
Vysoká (potenciál toxicity) Vyšší než 50 ng / ml

Předpokládejme, že máte nízkou hladinu nebo nedostatek. V takovém případě může poskytovatel zdravotní péče navrhnout zvýšení vašeho stravovacího příjmu prostřednictvím potravinářských výrobků, vystavení slunci nebo doplňků, jako jsou pilulky s vysokou dávkou vitaminu D 5 000 IU.

Ve spolupráci se zdravotnickým pracovníkem zjistěte, zda jsou doplňky nutné a kolik potřebujete.

Můžete si vzít příliš mnoho vitaminu D?

Pokud přeháňáte doplňky, může být vitamin D toxický. A užívání velkého množství, jako je vitamin D 5 000 IU, výrazně usnadňuje předávání maximální denní dávky.

Vyšší množství také zvyšuje riziko nežádoucích účinků vitaminu D. Je zajímavé, že příliš mnoho vitaminu D je vždy způsobeno orálním příjmem - ne nadměrným slunečním zářením (Sizar, 2020).

Protože vitamin D pomáhá vstřebávání vápníku, toxické účinky vysokých dávek často vyplývají z vysokých hladin vápníku v krvi. To může narušit funkci srdce a svalů ( Sadiq, 2020 ). Mezi časté nežádoucí účinky předávkování vitaminem D patří nevolnost, zvracení, bolesti svalů a časté močení ( Sizar, 2020 ).

Pokud vás zajímá, zda potřebujete užívat doplňky vitaminu D 5000 IU, odpověď závisí na vašich úrovních. Pokud máte podezření, že byste mohli mít nízké hladiny, poraďte se s poskytovatelem zdravotní péče o tom, zda je pro vás testování na vitamin D správné.

Pokud máte málo vitaminu D, poskytovatel zdravotní péče doporučí zvýšit svůj dietní příjem prostřednictvím potravin nebo doplňků. Vyvarujte se užívání vyšších než doporučených dávek, aniž byste to nejdříve konzultovali s lékařem.

Reference

  1. Forrest, K. Y., & Stuhldreher, W. L. (2011). Prevalence a korelace nedostatku vitaminu D u dospělých v USA. Výživový výzkum, 31 (1), 48–54. doi: 10.1016 / j.nutres.2010.12.001, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306
  2. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM., Endocrine Society. (2011). Hodnocení, léčba a prevence nedostatku vitaminu D: směrnice klinické praxe endokrinní společnosti. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 96 (7), 1911-30. doi: 10.1210 / jc.2011-0385. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/
  3. Kennel, K., Drake, M., & Hurley, D. (2010). Nedostatek vitaminu D u dospělých: Kdy testovat a jak se léčit. Mayo Clinic Proceedings, 85 (8), 752-758. doi: 10,4065 / mcp.2010.0138. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20675513/
  4. Naeem Z. Nedostatek vitaminu d - ignorovaná epidemie. International Journal of Health Science, 4 (1): V-VI. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21475519/
  5. Úřad doplňků stravy (ODS). (Leden 2021). Informační list o vitaminu D pro spotřebitele. NIH. Citováno dne 8. února 2021 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
  6. Úřad doplňků stravy (ODS). (Říjen 2020). Informační list o vitaminu D pro zdravotnické pracovníky. NIH. Citováno dne 16. února 2021 z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional
  7. Sadiq NM, Naganathan S, Badireddy M. (2021). Hyperkalcémie. StatPearls. Citováno dne 16. února 2021 z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430714/#_NBK430714_pubdet_
  8. Sizar O, Khare S, Goyal A a kol. (2020). Nedostatek vitaminu D. StatPearls. Citováno dne 1. února 2021 z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
  9. Tripkovic, L., Wilson, LR, Hart, K., Johnsen, S., de Lusignan, S., Smith, CP, Bucca, G., Penson, S., Chope, G., Elliott, R., Hyppönen , E., Berry, JL, & Lanham-New, SA (2017). Denní suplementace 15 μg vitaminu D2 ve srovnání s vitaminem D3 ke zvýšení zimního stavu 25-hydroxyvitaminu D u zdravých jihoasijských a bílých evropských žen: 12týdenní randomizovaná placebem kontrolovaná studie obohacení potravy. American Journal of Clinical Nutrition, 106 (2), 481–490. doi: 10,3945 / ajcn.116.138693. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28679555/
  10. Pracovní skupina preventivních služeb USA. Závěrečné prohlášení o doporučení: Nedostatek vitaminu D u dospělých: Screening. Citováno z: https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/document/RecommendationStatementFinal/vitamin-d-deficiency-screening#bootstrap-panel–1
  11. Wimalawansa, S. J., Razzaque, M. S. a Al-Daghri, N. M. (2018). Vápník a vitamin D pro lidské zdraví: Hype nebo skutečné? The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology , 180, 4–14. doi: 10.1016 / j.jsbmb.2017.12.009. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29258769/
Vidět víc