Výhody vitaminu C: zde je 9, o kterých byste měli vědět

Výhody vitaminu C: zde je 9, o kterých byste měli vědět

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Tekuté zlato již lze označit za slogan produktu pro Velveetu, ale přezdívka by měla být skutečně udělena vaší ranní sklenici pomerančového džusu. Základ klasických amerických snídaní je již dlouho spojován s vitaminem C, vitamínem rozpustným ve vodě, který je také známý jako kyselina askorbová a askorbát. Je to také základní živina, což znamená, že si ji tělo nedokáže vyrobit. Před staletími často námořníci zjistili, že potraviny obsahující tento vitamin pomáhají předcházet skorbutu, nemoci způsobené nedostatkem C.

Ale tato základní živina má víc než jen vyhýbání se chorobám. Vitamin C se kromě posílení imunitního systému podílí na kritických procesech ve vašem těle, jako je vývoj a oprava tkání. Existuje ale ještě více důvodů, proč by si tento vitamin měl ve vašem zdravém životním stylu vydělat cenné místo.



Životně důležité orgány

  • Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin a základní živina, kterou si naše tělo nedokáže vyrobit, což znamená, že ji musíme získat prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy.
  • Tento vitamin může ve vašem těle působit jako antioxidant a bojovat s oxidačním stresem, který vede k závažným stavům, jako jsou chronická onemocnění a demence.
  • Vitamin C je obzvláště důležitý pro vegetariány a vegany, kteří potřebují živiny, aby absorbovali dostatek železa, aby se vyhnuli anémii.
  • Získání dostatku vitaminu C pouze dietou je pro většinu lidí možné, ale ti, kteří mají problémy s absorpcí, mohou potřebovat doplněk.

9 přínosů vitaminu C pro zdraví

Nikdy neslyšíte o moderních případech kurděje, ale to neznamená, že k nedostatku nedochází. Nemusí to být tak běžné, jako tomu bylo v době těch slavných nájezdníků, ale asi 7% dospělých ve Spojených státech stále trpěl nedostatkem této základní živiny v letech 2003 až 2004 (definováno jako sérové ​​koncentrace<11.4 micromol/L) (Schleicher, 2009). There are several groups of people that are at increased risk of developing the deficiency, jako ti, kteří trpí alkoholismem nebo anorexií (Galimberti, 2016). To zahrnuje i lidi s nízkým příjmem, kouřící, na dialýze nebo s těžkou duševní chorobou. Přesto je možné, aby každý získal dostatek vitaminu C, aby mohl těžit ze zdravotních výhod.

Je však třeba poznamenat, že každý je jiný. Není pochyb o tom, že vitamin C je nezbytný a zdravý, ale ne každý bude mít stejné zdravotní výhody stejně. A možná jste slyšeli o některých údajných výhodách, jako je ochrana před očními chorobami, jako je věkem podmíněná makulární degenerace, ale není dostatek výzkumu, který by tyto tvrzení podporoval.

jak udělat ptáka déle

reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže



Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Podporuje imunitní systém

I když se diskutovalo o tom, zda byste měli sáhnout po vitaminu C, když jste již nemocní, hraje důležitou roli v prevenci nemocí. Je to proto, že tato základní živina je o hraní obrany. Ačkoli vitamin C pomáhá vašemu imunitnímu systému různými způsoby, jde především o prevenci nemocí, nikoli o jejich léčbu. Kyselina askorbová nejen pomáhá vašemu tělu vytvářet více bílých krvinek, ale také mu pomáhá pracovat efektivněji (Carr, 2017). Tyto bílé krvinky, včetně buněk zvaných lymfocyty a fagocyty, chrání tělo před hrozbou infekce.

Ale to není vše, co se týče vitaminu C a imunity. Ve vodě rozpustný vitamin je také nezbytný pro největší orgán vašeho těla: pokožku. Vitamin C pomáhá udržovat a chránit kožní bariéru , takže zdroje infekce nemohou proniknout (Pullar, 2017). Působí také jako antioxidant v pokožce a pomáhá ji opravit. Další zásadní výhodou vitaminu C je jeho schopnost zvýšit produkci kolagenu ve vaší pokožce , které mohou pomoci při hojení ran a chránit před vráskami a ochabováním souvisejícími s věkem (Pullar, 2017).

Ačkoli vitamin C jistě pomáhá tělu posílit jeho obranyschopnost, nevíme jistě, že může zabránit nachlazení. Zatímco výzkum ukazuje že doplnění vitaminu C může zkrátit dobu trvání nachlazení, dosud se neprokázalo, že tyto doplňky vám mohou zabránit v tom, abyste si jeden nachytali (Hemilä, 2013).

Podporuje hojení ran

Vitamin C hraje zásadní roli při hojení ran. Četné studie prokázali, že nedostatek vitaminu C je spojen se zpožděným hojením ran (Bikker, 2016). Jedním z hlavních rysů kurděje, nemoci z nedostatku vitaminu C, je špatné hojení ran (Cohen, 1976).

Ačkoli je výzkum omezený, doplnění vitaminu C může také pomoci urychlit hojení ran. Dvě malé studie byly provedeny - jeden se 16 účastníky (Desneves, 2005), druhý s 20 (Taylor, 1974) - testovat účinek kyseliny askorbové na dekubity nebo boláky, běžněji známé jako proleženiny. Tyto boláky jsou běžné u lidí, kteří ztratili mobilitu, jako jsou lidé v nemocnicích a pečovatelských domech. Oba zjistili, že vysoké dávky vitaminu C významně zlepšily rychlost hojení u pacientů. Studie provedená na 20 lidech zjistila, že po jednom měsíci suplementace se oblast bolesti v tlaku snížila o 84% ve skupině s vitaminem C a pouze o 42,7% ve skupině s placebem.



Může pomoci bojovat s infekcemi dýchacích cest, jako je tuberkulóza

Pravděpodobně jste nikdy nepomysleli na to, že vitamin C a vaše plíce spolupracují, ale dělají to. Kyselina askorbová je nezbytná pro metabolické fungování vašich plic a lidí, kteří trpí plicní tuberkulózou (PTB) a pneumonií mívají nízké hladiny rozhodujícího vitaminu v krvi (Bakaev, 2004). A metaanalýza placebem kontrolovaných studií , ve kterém někteří lidé dostali vitamin C a jiní dostali pilulky, které vypadaly stejně, ale neměly žádné vitamíny, zjistily významně nižší míru infekce pneumonií ve skupině, která dostala tento vitamin (Hemilä, 2013). Analýza také našla důkazy o tom, že C může zkrátit dobu zápalu plic, a že vysoké dávky mohou být obzvláště účinné. Analyzovala však jedna studie, která ukázala, že vitamin C účinně nezabránil pneumonii u obětí popálenin. Je třeba provést další výzkum, aby se přesvědčivě zjistily výhody vitaminu C při pneumonii.

příčiny erektilní dysfunkce v 50. letech

Může chránit před určitými druhy rakoviny

Lidé jsou opravdu nadšení z potenciální prevence rakoviny, kterou lze provádět doma, a to z dobrého důvodu. Vědci, kteří podporují myšlenku, že vitamin C může způsobit nižší riziko rakoviny, tvrdí, že je to kvůli tomu, jak může vitamin působit jako antioxidant a předcházet rakovinnému poškození buněk způsobenému volnými radikály. Výzkum o vitaminu C a rakovině je však stále nejasný. Ačkoli některé studie naznačují, že příjem vitaminu C a nižší riziko rakoviny spolu souvisí, metaanalýza sedmi studií, které zahrnovaly celkem 62 619 účastníků, nezjistila žádnou statisticky významnou souvislost (Lee, 2015). Myšlenka se zdá být většinou založena na a Studie z roku 1976 který našel terapeutický účinek u pacientů s pokročilým karcinomem léčených vysokými dávkami C ve srovnání s těmi neléčenými (Cameron, 1976). Výzkum, který vyšel krátce poté, však neprokázal žádný příznivý účinek kyseliny askorbové pro pacienty s rakovinou.

Snižuje riziko chronických onemocnění

Jak jste si pravděpodobně všimli, působit jako antioxidant ve vašem těle je jedním z hlavních talentů vitaminu C. Poškození buněk, které vede k rakovině a chronickým onemocněním, je způsobeno molekulami, jako jsou volné radikály. Tyto volné radikály, které se v těle hromadí, způsobují stav zvaný oxidační stres - jen složitější způsob, jak říci, že vaše antioxidanty a volné radikály nejsou vyvážené, takže způsobené škody nejsou vyváženy ani napraveny. I věci, které jsou pro nás dobré (například cvičení), způsobují oxidační stres, což je souvisí s rozvojem mnoha chronických onemocnění (Pham-Huy, 2008), ale antioxidanty, jako je vitamin C, může chránit vaše tělo před tímto poškozením (Alessio, 1997).

Vitamin C může působit nejen na oxidační stres. Zánět je také spojené s mnoha chronickými nemocemi (Hunter, 2012). Kyselina askorbová se ukázala jako účinná při snížení zánětlivých markerů u lidí (Ellulu, 2015), stejně jako boj proti zánětu způsobenému cvičením (Popovic, 2015). Tyto přínosy pro zdraví jsou možné, pouze pokud je váš příjem vitamínu C dostatečný. Naštěstí pro ty, kteří se snaží dostat dostatek vitaminu C, Bylo prokázáno, že doplňky významně zvyšují hladinu této rozhodující živiny v krvi (Kim, 2003).

Podporuje zdraví srdce

Srdeční onemocnění nebo kardiovaskulární onemocnění je ve skutečnosti shluk stavů, které zahrnují onemocnění nebo strukturální problémy s cévami nebo srdeční tkání, stejně jako sraženiny. Mnoho faktorů, které poznáte - například vysoký špatný LDL cholesterol, nízký dobrý HDL cholesterol a vysoké triglyceridy - zvyšuje riziko vzniku onemocnění. Několik studií zjistili, že vitamin C může pomoci chránit před těmito rizikovými faktory (McRae, 2008) a také srdeční choroby přímo (Knekt, 2004). Stojí za zmínku, že v jedné ze studií vědci zjistili, že ochranné účinky pocházejí z potravin bohatých na vitamín C a nikoli z doplňků. Nejsou si však jisti, zda existují další faktory, které by mohly vysvětlit výsledky, například skupina s vyšším příjmem stravy, která má celkově celkově zdravější životní styl.

Dalším významným rizikovým faktorem pro srdeční choroby je vysoký krevní tlak nebo hypertenze. Není to ignorováno jako 32% dospělých Američanů již trpí tímto onemocněním a každý třetí člověk má prehypertenzi, vyšší než normální krevní tlak, který zcela nesplňuje kritéria vysokého krevního tlaku (CDC, 2016). Doplňování vitaminu C dokázalo snížit jak systolický krevní tlak (SBP), tak diastolický krevní tlak (DBP) krátkodobě u účastníků jedna studie z roku 2012 (Juraschek, 2012). Je to slibné, ale vědci si všímají, že je třeba vyvinout další úsilí k potvrzení dlouhodobé účinnosti této léčby. (A stojí za zmínku, že pokud trpíte vysokým krevním tlakem, stále musíte spolupracovat s poskytovatelem zdravotní péče a užívat léky na předpis podle pokynů.)

Zlepšuje vstřebávání železa a může pomoci při anémii

Většina žen byla varována poskytovateli zdravotní péče o riziku anémie nebo nedostatku železa, ale muži nemusí být tak známí. (Anémii může také způsobit řada dalších faktorů, včetně nedostatku kyseliny listové, vitaminu B12 nebo vitaminu E.) Železo je nezbytné pro produkci červených krvinek a transport kyslíku do těla, proto je anémie spojena s nízkou energetické hladiny. Naše tělo bohužel nedokáže vždy efektivně využívat železo, které získáváme příjmem potravy, a právě tam vstupuje vitamin C.

Kyselina askorbová může pomoci tělu dostatek železa převést jej do formy, která se snadněji vstřebává (Hurrell, 2010). To je zvláště důležité pro vegetariány a vegany, protože železo z masa, nazývané hemové železo, je lépe vstřebáváno našimi těly než železo z rostlin, které se nazývá nehemové železo. Ve skutečnosti, jedna studie zjistili, že vitamin C pomohl zvýšit absorpci železa dvakrát nebo třikrát a je nejúčinnější, když je dávka rozdělena a užívána s každým jídlem (Cook, 1977). Tato živina může být také užitečná, pokud již máte anémii. Další studie provedené na dětech zjistilo, že doplňky ke zlepšení jejich hladiny vitaminu C stačily ke kontrole jejich mírného nedostatku železa (Mao, 1992).

Ale doplňky vitaminu C jsou důležitější, když jíte celá jídla. Obohatené potraviny, které obsahují vitamíny a další živiny přidané zpět, se často vyrábějí s přídavkem železa a také s vitamínem A a beta-karotenem, oba pomáhat našim tělům vstřebávat mikroživiny (Garcıa-Casal, 1998). Například váš pomerančový džus může být v době oběda užitečnější ve srovnání se snídaní, pokud budete jíst misku obohacené snídaňové cereálie.

co když si dívka vezme viagru

Může vás chránit před dnou

Dna je stejně jako kurděje podmínkou, kterou úhledně zařadíme do minulosti, i když v současnosti stále existuje nebezpečí. Tato forma zánětlivé artritidy způsobuje silnou bolest, citlivost a zarudnutí kloubů a vyvíjí se u některých lidí, kteří mají ve svých systémech vysokou hladinu kyseliny močové, odpadního produktu. Přebytek kyseliny močové vytváří v kloubech jehlicovité krystaly, což vede k náhlým a intenzivním epizodám bolesti - zejména u velkých prstů. I když neexistuje žádná studie, která by ukázala, že vitamin C může snížit příznaky dny, metaanalýza zjistili, že suplementace po dobu 30 dnů významně snížila hladinu kyseliny močové u účastníků (Juraschek, 2011).

A existuje ještě více studií, které naznačují, že existuje souvislost mezi vitaminem C a dnou, i když ještě přesně nevíme, co to je. Práce však podporuje myšlenku, že doplňky mohou být dobrou metodou, jak pomoci předcházet tomuto stavu. Další studie z 1387 mužů zjistilo, že pacienti s vyšším příjmem vitaminu C měli nižší hladinu kyseliny močové v krvi (Gao, 2008). A vyšší množství vitaminu C, dosažené prostřednictvím doplňků, bylo spojeno se 44% nižší pravděpodobností vzniku dny v jedné klinické studii (Choi, 2009).

Může chránit kognitivní funkce

Pamatujete na oxidační stres? Neznamená to jen vybírat si daň na srdci. Vědci věří že oxidační stres i zánět zvyšují riziko demence, jejíž charakteristickými znaky jsou špatné poznání a paměť (Raz, 2016). Už víte, že vitamin C může působit jako antioxidant chrání nás před oxidačním stresem , ale vědci také našli a korelace mezi nízkou hladinou vitaminu C a demencí u starších dospělých (Charlton, 2004) (Von Arnim, 2012).

Další studie objasnili tento odkaz. Nízké hladiny vitaminu C, dokonce i ty, které se nekvalifikují jako nedostatek, byly spojeny se špatnými kognitivními schopnostmi (Goodwin, 1983) (Gale, 1996). A více studií zjistili, že vyšší příjem vitamínu C, vitaminu E a beta-karotenu je spojen se sníženým obsahem (Paleologos, 1998) nebo opožděný kognitivní pokles (Wengreen, 2007) a snížené riziko Alzheimerovy choroby (Zandi, 2004). Vědci se domnívají, že vitamin C může mít ochranný účinek na kognitivní dovednosti, jako je myšlení a paměť, ačkoli je třeba udělat více práce, aby bylo možné objasnit souvislost a vysvětlit další faktory.

Zdroje vitaminu C.

Dobře, jste prodáni. Víte, že potřebujete dostatek vitaminu C. Kolik tedy potřebujete? U dospělých ve věku 19 let a starších je to magické číslo nebo doporučený dietní příspěvek (RDA) 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže , ačkoli těhotné ženy potřebují 85 mg denně (NIH, 2019). Vzhledem k tomu, že nemůžeme vyrábět vlastní kyselinu askorbovou, budete muset tyto denní potřeby splnit prostřednictvím příjmu potravy, doplňků stravy nebo jejich kombinace.

Naštěstí existuje spousta potravin, které se mohou pochlubit velkým množstvím vitamínu C na porci, a to nejen citrusovými plody, jako jsou pomeranče a grapefruity. A existují jednoduché způsoby, jak uspokojit své každodenní potřeby nebo se přiblížit, během jednoho jídla. Přidejte si na talíř například 100 g kiwi (necelé dvě plody) a dostanete 93,2 mg vitaminu C. (USDA, 2019). Stejné množství balení melounu, zeleného pepře nebo růžičkové kapusty 35,8 mg, 80,4 mg , a 84,7 mg (USDA, 2019). Vyberte si červenou papriku místo zelené a získáte více než 100% své denní hodnoty (DV) živiny, neuvěřitelných 127,7 mg vitaminu C. (USDA, 2019).

Ale doplňky stravy jsou také možností a mohou být nezbytné pro lidi s absorpčními problémy. Pokud máte rizikové faktory pro nízkou hladinu vitaminu C, měli byste si promluvit s lékařem o svých nejlepších možnostech. Užívání příliš velkého množství má vedlejší účinky a může narušit vstřebávání dalších klíčových živin. Pokud ve své stravě získáte dostatek vitaminu C, možná nebudete potřebovat tuto živinu ani ve vašem multivitaminu. Zdravotnický pracovník vám může pomoci vést vás na základě vašich jedinečných potřeb.

Reference

  1. Alessio, H. M., Goldfarb, A. H., & Cao, G. (1997). Oxidační stres vyvolaný cvičením před a po doplňování vitaminu C. International Journal of Sport Nutrition, 7 (1), 1-9. doi: 10.1123 / ijsn.7.1.1, https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/7/1/article-p1.xml
  2. Bakaev, V. V. a Duntau, A. P. (2004). Kyselina askorbová v krevním séru pacientů s plicní tuberkulózou a pneumonií. The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, 8 (2), 263–266 (4). Citováno z https://www.ingentaconnect.com/content/iuatld/ijtld/2004/00000008/00000002/art00016;jsessionid=9wic0vi8n60p.x-ic-live-01
  3. Bikker, A., Wielders, J., van Loo, R. a Loubert, M. (2016). Nedostatek kyseliny askorbové zhoršuje hojení ran u chirurgických pacientů: Čtyři kazuistiky. International Journal of Surgery Open, 2, 15–18. doi: 10.1016 / j.ijso.2016.02.009, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405857215300346
  4. Cameron, E., & Pauling, L. (1976). Doplňkový askorbát při podpůrné léčbě rakoviny: Přehodnocení prodloužení doby přežití u terminální lidské rakoviny. Sborník Národní akademie věd, 73 (10), 3685–3689. doi: 10,1073 / pnas.73.10.3685, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC431183/
  5. Carr, A., & Maggini, S. (2017). Vitamin C a imunitní funkce. Živiny, 9 (11), 1211. doi: 10,3390 / nu9111211, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
  6. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. (2016, 16. června). Informační list o vysokém krevním tlaku. Citováno z https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm
  7. Charlton, K. E., Rabinowitz, T. L., Geffen, L. N. a Dhansay, M. A. (2004). Snížení plazmatických koncentrací vitaminu C, ale nikoli vitaminu E, u pacientů s demencí. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 8 (2), 99–107. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14978605
  8. Choi, H. K., Gao, X., & Curhan, G. (2009). Příjem vitaminu C a riziko dny u mužů - perspektivní studie. Archives of Internal Medicine, 169 (5), 502–507. doi: 10.1001 / archinternmed.2008.606, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19273781
  9. Cohen, I. K., a Keizer, H. R. (1976). Narušení uzdravených jizev v kurdě - výsledek nerovnováhy v metabolismu kolagenu. Plastická a rekonstrukční chirurgie, 57 (2), 213–215. doi: 10.1097 / 00006534-197602000-00015, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/175389/
  10. Cook, J. D. a Monsen, E. R. (1977). Vitamin C, nachlazení a vstřebávání železa. American Journal of Clinical Nutrition, 30 (2), 235–241. doi: 10.1093 / ajcn / 30.2.235, https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/30/2/235/4650136?redirectedFrom=fulltext
  11. Desneves, K., Todorovic, B., Cassar, A., & Crowe, T. (2005). Léčba doplňkovým argininem, vitaminem C a zinkem u pacientů s dekubity: randomizovaná kontrolovaná studie. Clinical Nutrition, 24 (6), 979–987. doi: 10.1016 / j.clnu.2005.06.011, https://www.researchgate.net/publication/7470122_Treatment_with_supplementary_arginine_vitamin_C_and_zinc_in_patients_with_pressure_ulcers_A_randomised_controlled_trial
  12. Ellulu, M. S., Rahmat, A., Ismail, P., Khazaai, H., & Abed, Y. (2015). Vliv vitaminu C na zánět a metabolické markery u hypertenzních a / nebo diabetických obézních dospělých: randomizovaná kontrolovaná studie. Návrh, vývoj a terapie léčiv, 9, 3405–3412. doi: 10,2147 / dddt.s83144, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26170625
  13. Gale, C. R., Martyn, C. N., a Cooper, C. (1996). Kognitivní poruchy a úmrtnost v kohortě starších lidí. BMJ, 312 (7031), 608–611. doi: 10.1136 / bmj.312.7031.608, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2350374/
  14. Galimberti, F. a Mesinkovska, N.A. (2016). Kožní nálezy spojené s nedostatkem výživy. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 83 (10), 731–739. doi: 10,3949 / ccjm.83a.15061, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27726828
  15. Gao, X., Curhan, G., Forman, J. P., Ascherio, A., & Choi, H. K. (2008). Příjem vitaminu C a koncentrace kyseliny močové v séru u mužů. The Journal of Rheumatology, 35 (9), 1853–1858. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2853937/
  16. Garcıa-Casal Marıa Nieves, Layrisse, M., Solano, L., Barón Marıa Adela, Arguello, F., Llovera, D.,… Tropper, E. (1998). Vitamin A a β-karoten mohou u lidí zlepšit absorpci nehemového železa z rýže, pšenice a kukuřice. The Journal of Nutrition, 128 (3), 646–650. doi: 10,1093 / jn / 128.3.646, https://academic.oup.com/jn/article/128/3/646/4728862
  17. Goodwin, J. S., Goodwin, J. M., & Garry, P. J. (1983). Sdružení mezi stavem výživy a kognitivním fungováním u zdravé starší populace. JAMA, 249 (21), 2917–2921. doi: 10,1001 / jama.1983.03330450047024, https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/386944
  18. Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C k prevenci a léčbě běžného nachlazení. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002 / 14651858.cd000980.pub4, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782
  19. Hemilä, H., a Louhiala, P. (2013). Vitamin C pro prevenci a léčbu pneumonie. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi: 10.1002 / 14651858.CD005532.pub3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23925826
  20. Hunter, P. (2012). Teorie zánětu nemoci: Rostoucí poznání, že chronický zánět má u mnoha nemocí zásadní význam, otevírá nové možnosti léčby. Zprávy EMBO, 13 (11), 968–970. doi: 10.1038 / embor.2012.142, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23044824
  21. Hurrell, R. a Egli, I. (2010). Biologická dostupnost železa a dietní referenční hodnoty. American Journal of Clinical Nutrition, 91 (5), 1461S - 1467S. doi: 10.3945 / ajcn.2010.28674f, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200263
  22. Juraschek, S. P., Miller, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Účinek perorálního doplňování vitaminu C na sérovou kyselinu močovou: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Artritis Care & Research, 63 (9). doi: 10,1002 / akr.20519, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418
  23. Juraschek, S. P., Guallar, E., Appel, L. J. a Miller, E. R. (2012). Účinky doplňování vitaminu C na krevní tlak: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. American Journal of Clinical Nutrition, 95 (5), 1079–1088. doi: 10,3945 / ajcn.111.027995, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364
  24. Kim, M. K., Sasazuki, S., Sasaki, S., Okubo, S., Hayashi, M., & Tsugane, S. (2003). Vliv pětileté suplementace vitaminu C na koncentraci a konzumaci zeleniny a ovoce v séru u Japonců středního věku: randomizovaná kontrolovaná studie. Journal of the American College of Nutrition, 22 (3), 208–216. doi: 10.1080 / 07315724.2003.10719295, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12805247
  25. Knekt, P., Ritz, J., Pereira, M. A., O’Reilly, E. J., Augustsson, K., Fraser, G. E., ... Ascherio, A. (2004). Antioxidační vitamíny a riziko ischemické choroby srdeční: souhrnná analýza 9 kohort. American Journal of Clinical Nutrition, 80 (6), 1508–1520. doi: 10.1093 / ajcn / 80.6.1508, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762
  26. Lee, B., Oh, S.-W., & Myung, S.-K. (2015). Účinnost doplňků vitaminu C při prevenci rakoviny: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Korean Journal of Family Medicine, 36 (6), 278–285. doi: 10,4082 / kjfm.2015.36.6.278, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26634093
  27. Mao, X. a Yao, G. (1992). Vliv doplňků vitaminu C na anémii z nedostatku železa u čínských dětí. Biomedicínské a environmentální vědy, 5 (2), 125–129. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1642785, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1642785
  28. McRae, M. P. (2008). Suplementace vitaminu C snižuje sérový lipoproteinový cholesterol a triglyceridy s nízkou hustotou: metaanalýza 13 randomizovaných kontrolovaných studií. Journal of Chiropractic Medicine, 7 (2), 45–58. doi: 10.1016 / j.jcme.2008.01.002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682928/
  29. Národní instituty zdraví: Úřad doplňků stravy. (2019, 9. července). Vitamin C: Příjem a stav. Citováno z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#h4
  30. Paleologos, M., Cumming, R. G. a Lazarus, R. (1998). Kohortová studie příjmu vitaminu C a kognitivního poškození. American Journal of Epidemiology, 148 (1), 45–50. doi: 10,1093 / oxfordjournals.aje.a009559, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9663403
  31. Pham-Huy, L. A., He, H., a Pham-Huy, C. (2008). Volné radikály, antioxidanty při nemocech a zdraví. International Journal of Biomedical Science, 4 (2), 89–96. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
  32. Popovic, L. M., Mitic, N. R., Miric, D., Bisevac, B., Miric, M., & Popovic, B. (2015). Vliv suplementace vitaminu C na oxidační stres a zánětlivé reakce neutrofilů při akutním a pravidelném cvičení. Oxidativní medicína a buněčná dlouhověkost, 2015. doi: 10.1155 / 2015/295497, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25802681
  33. Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). Role vitaminu C ve zdraví pokožky. Živiny, 9 (8), 866. doi: 10,3390 / nu9080866, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28805671
  34. Raz, L., Knoefel, J., & Bhaskar, K. (2016). Neuropatologie a cerebrovaskulární mechanismy demence. Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, 36 (1), 172–186. doi: 10.1038 / jcbfm.2015.164, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26174330
  35. Schleicher, R. L., Carroll, M. D., Ford, E. S. a Lacher, D. A. (2009). Sérový vitamin C a prevalence nedostatku vitaminu C ve Spojených státech: 2003–2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). American Journal of Clinical Nutrition, 90 (5), 1252–1263. doi: 10.3945 / ajcn.2008.27016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19675106
  36. Taylor, T. V., Rimmer, S., Day, B., Butcher, J., & Dymock, I. W. (1974). Doplněk kyseliny askorbové při léčbě dekubitů. Plastická a rekonstrukční chirurgie, 304 (7880), 544–546. doi: 10.1016 / S0140-6736 (74) 91874-1, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4140267
  37. Americké ministerstvo zemědělství. (2019, 1. dubna). FoodData Central: Kiwi. Citováno z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/577314/nutrients
  38. Americké ministerstvo zemědělství. (2019, 1. dubna). FoodData Central: Cantaloupe. Citováno z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/475351/nutrients
  39. Americké ministerstvo zemědělství. (2019, 1. dubna). FoodData Central: Pepř, sladký, zelený, syrový. Citováno z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/342632/nutrients
  40. Americké ministerstvo zemědělství. (2019, 1. dubna). FoodData Central: Brussel Sprouts. Citováno z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/586805/nutrients
  41. Americké ministerstvo zemědělství. (2019, 1. dubna). FoodData Central: Pepř, sladký, červený, syrový. Citováno z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/342633/nutrients
  42. Von Arnim, C. A. F., Herbolsheimer, F., Nikolaus, T., Peter, R., Biesalski, H. K., Ludolph, A. C.,… Nagel, G. (2012). Dietní antioxidanty a demence v populační studii případové kontroly u starších lidí v jižním Německu. Journal of Alzheimer’s Disease, 31 (4), 717–724. doi: 10,3233 / jad-2012-120634, https://europepmc.org/article/med/22710913
  43. Wengreen, H. J., Munger, R., Corcoran, C., Zandi, P., Hayden, K. M., Fotuhi, M.,… Welsh-Bohmer, K. A. (2007). Příjem antioxidantů a kognitivní funkce starších mužů a žen: studie okresu Cache. The Journal of Nutrition, Health & Aging, 11 (3), 230–237. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17508099/
  44. Zandi, P. P., Anthony, J. C., & Khachaturian, A. S. (2004). Snížené riziko Alzheimerovy choroby u uživatelů antioxidačních vitaminových doplňků: Studie Cache County. Archivy neurologie, 61 (1), 82–88. doi: 10,1001 / archneur.61.1.82, https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullar Article/785249
Vidět víc