Spirulina a zdraví srdce: co nám říká výzkum

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Spirulina je druh sinic (modrozelených řas), jednobuněčných mikrobů, které mohou získávat energii ze slunečního záření, jako jsou rostliny, a vyskytují se po celém světě ve sladké i slané vodě. Spirulina se používá jako zdroj potravy po celá staletí, dokonce už v dávných aztéckých civilizacích (Karkos, 2011). Spirulina je považována některými za superpotravinu a je dobrým zdrojem bílkovin a vitamínů; je to přibližně 55–70% bílkovin, což z něj činí alternativní zdroj bílkovin pro vegany a vegetariány. Spirulina obsahuje esenciální i neesenciální aminokyseliny; esenciální aminokyseliny jsou sloučeniny, které potřebujeme, ale nedokážeme si je vyrobit sami a musíme pocházet z naší stravy. Mezi esenciální aminokyseliny obsažené ve spirulině patří leucin, tryptofan, methionin, fenylalanin, lysin, thionin, isoleucin a valin. Kromě toho, že je spirulina skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje také další vitamíny a minerály, včetně (Wikipedia, n.d.):

o kolik větší je chlap, když je vzpřímený

Vitamíny
Vitamin A
Vitamin B1 (thiamin)
Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B3 (niacin)
Vitamin B9 (folát)
Vitamín C
Vitamin E.
Vitamin K.

Minerály
Vápník
Žehlička
Hořčík
Mangan
Fosfor
Draslík
Sodík
Zinek







Životně důležité orgány

  • Spirulina je druh modrozelených řas, který je superpotravinou a vynikajícím zdrojem bílkovin (zejména esenciálních aminokyselin), vitamínů a minerálů; vegani jej často používají jako doplňkový zdroj bílkovin.
  • Může hrát roli ve zdraví srdce potenciálním snížením vysokého krevního tlaku, snížením cholesterolu a prevencí srdečních onemocnění.
  • Spirulina může mít také protizánětlivé, antioxidační a imunitní účinky na zdraví.
  • Prášek spiruliny můžete vložit do jídla nebo spolknout ve formě tobolek.

Role Spiruliny ve zdraví srdce

Hlavní bioaktivní sloučeninou spiruliny je fykocyanin. Tato sloučenina nejenže dodává spirulině výraznou modrozelenou barvu, ale má také potenciál podporovat zdraví srdce prostřednictvím protizánětlivých a antioxidačních účinků. Spirulina může být prospěšná při léčbě vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění.

reklama





Více než 500 generických léků, každý 5 $ měsíčně

Přepněte na lékárnu Ro a získejte své recepty za pouhých 5 $ měsíčně (bez pojištění).





Zjistěte více
  • Krevní tlak: Výzkum naznačuje že spirulina podporuje vazodilataci (otevírání krevních cév) zvýšením uvolňování oxidu dusného, ​​což vede ke snížení krevního tlaku (Torres, 2007). Studie ukázaly pokles krevního tlaku u lidí, kterým byly podávány velké (4,5 g) dávky spiruliny po dobu šesti týdnů (Torres, 2007). Je však zapotřebí dalšího výzkumu, abychom lépe porozuměli úloze, kterou může spirulina hrát při léčbě krevního tlaku.
  • Zvýšený cholesterol: Nehumánní studie zjistili, že spirulina díky svému fykocyaninu může snižovat množství cholesterolu, které střeva absorbují (Torres, 2007). Další navrhovaný mechanismus spočívá v tom, že antioxidační účinky spiruliny také působí na snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Studie ukazují že lidé léčení spirulinou zaznamenali pokles nejen v jejich celkové hladině cholesterolu, ale také v jejich hladinách triglyceridů a LDL (špatný cholesterol) (Huang, 2018 a Mazokopakis, 2014). I když nejde o primární léčbu vysokého cholesterolu, může být spirulina prospěšná jako doplněk.
  • Prevence srdečních onemocnění: Kardiovaskulární (srdeční) onemocnění je hlavní příčinou úmrtí a mezi jeho rizikové faktory patří zvýšený krevní tlak a hladina cholesterolu. Navíc vývoj aterosklerózových (tukových) plaků na vnitřní straně vašich tepen vás vystavuje vyššímu riziku srdečních infarktů a mozkových příhod. Spirulina pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění snížením oxidačního poškození působením antioxidantů, zvýšením relaxace krevních cév uvolňováním oxidu dusného a snížením hladiny cholesterolu.

Se všemi těmito potenciálními účinky na zdraví srdce je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné lépe pochopit roli spiruliny v těchto podmínkách.

jaký je rozdíl mezi herpes virem 1 a 2

Další potenciální výhody spiruliny

Spirulina může být prospěšná nejen pro srdce, ale i pro ostatní systémy v těle:





  • Antioxidační aktivita: Fykocyanin ve spirulině působí v boji proti volným radikálům, které mohou způsobit oxidační poškození těla, což vede k onemocněním, jako je rakovina, srdeční choroby, zánětlivé poruchy atd.
  • Protizánětlivá aktivita: Zdá se, že spirulina má protizánětlivé účinky snížení některých prozánětlivých signálů ve vašem těle (Shih, 2009).
  • Posilovač imunity: Studie ukázaly že spirulina může zvýšit aktivitu buněk přirozeného zabíjení (NK); jedná se o imunitní buňky ve vašem těle, které jsou odpovědné za usmrcování nádorových buněk a buněk infikovaných viry (Nielson, 2010).
  • Může zvýšit výdrž: Výzkum je omezený, ale to naznačuje že spirulina může zvýšit vytrvalost při cvičení (Kalafati, 2010). Jelikož cvičení produkuje oxidanty vedoucí k únavě, může být antioxidační účinek spiruliny prospěšný pro zlepšení vytrvalosti.
  • Může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi: Studie ukázaly že někteří lidé užívající spirulinu mají pokles hladin glukózy v krvi nalačno a také malé snížení jejich hladin hemoglobinu A1C, což je krevní marker používaný k měření závažnosti cukrovky (Huang, 2018 a Parikh, 2001).
  • Může podporovat duševní zdraví: Spirulina je dobrým zdrojem tryptofanu, esenciální aminokyseliny. Tryptofan hraje důležitou roli ve vašem duševním zdraví, protože je jedním z stavební bloky mozkové chemické látky serotonin (Sasie, 2018). Nízké hladiny tryptofanu a serotoninu mohou vést k podmínkám, jako je deprese, úzkost atd. Užívání spiruliny může zvýšit vaši hladinu tryptofanu a potenciálně i vaše duševní zdraví. Je však zapotřebí více výzkumu v této oblasti.
  • Může zlepšit příznaky alergie: Kromě dalších protizánětlivých účinků spirulina také snižuje uvolňování histaminu, což může vést ke snížení příznaků alergie. Jedna studie prokázali, že u lidí s alergickou rýmou, kteří užívali spirulinu, došlo ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo, k významnému zlepšení příznaků alergie na rýmu, kýchání, ucpání nosu a svědění (Cingi, 2008).

Jak se užívá spirulina

Spirulina je k dispozici ve formě prášku nebo tobolek. Jako prášek jej můžete přidat do nápojů, pokropit ho jídlem nebo si vymyslet vlastní způsob, jak jej začlenit do své stravy. Pokud jde o to, kolik si vzít, neexistuje standardní dávkovací režim; dávky 1–8 gramů byly použity v různých studiích v závislosti na stavu, který řeší. Pro vysoký krevní tlak studie užili 2–4,5 gramu spiruliny (MedlinePlus, n.d.).

Rizika užívání spiruliny

Spirulina je obecně považována za bezpečnou; nežádoucí účinky jsou obvykle mírné a zahrnují nevolnost, zvracení, průjem, bolesti břicha, bolesti hlavy, závratě a únavu. Existují však potenciálně vážná rizika s použitím spiruliny, včetně (MedlinePlus, 2019):





  • Toxické znečišťující látky: Spirulina je k dispozici v zemědělských i přírodních formách. Ujistěte se, že je získáváte z renomovaného zdroje a kontrolovaného prostředí. Pokud se pěstuje ve znečištěné vodě, může obsahovat mikrocystiny, toxické kovy a škodlivé bakterie; mikrocystiny mohou při požití příliš mnoho poškodit játra.
  • Neznámé účinky u dětí a těhotných nebo kojících žen: Nevíme, zda je spirulina pro tyto skupiny bezpečná, proto je nejlepší se v těchto situacích spirulinu vyhnout.
  • Zhoršení autoimunitního onemocnění: Protože spirulina může posílit váš imunitní systém, neměli byste ji užívat, pokud máte autoimunitní stav, jako je roztroušená skleróza, lupus, revmatoidní artritida atd. Aktivace imunitního systému může zvýšit příznaky těchto onemocnění. podmínky.
  • Problémy se srážením krve: Ačkoli žádné studie na lidech neprokázaly pokles srážlivosti, zdá se, že spirulina má ve studiích prováděných na lidech antikoagulační (antikoagulační) účinek. Proto pokud máte poruchu srážení krve nebo užíváte ředidlo na krev, můžete mít při užívání spiruliny zvýšené podlitiny a sníženou schopnost srážení.
  • Fenylketonurie: Spirulina obsahuje aminokyselinu fenylalanin. To pro většinu lidí není problém, ale pro lidi s fenylketonurií (PKU) to může být škodlivé. Lidé s PKU nemohou metabolizovat fenylalanin, který se hromadí v jejich těle a způsobuje zdravotní problémy. Pokud máte PKU, neměli byste užívat spirulinu.
  • Alergické reakce: na spirulinu je možné být alergičtí, proto před zahájením podávání doplňků zvažte testování alergie.

Spirulina je relativně bezpečný přírodní doplněk, který je dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom definitivně řekli, jak je to prospěšné pro vaše srdce a celkové zdraví. Než začnete s novými doplňky, nezapomeňte si promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče.

Reference

  1. Cingi, C., Conk-Dalay, M., Cakli, H., & Bal, C. (2008). Účinky spiruliny na alergickou rýmu. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 265 (10), 1219–1223. doi: 10.1007 / s00405-008-0642-8, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
  2. Huang, H., Liao, D., Pu, R. a Cui, Y. (2018). Kvantifikace účinků suplementace spiruliny na plazmatické koncentrace lipidů a glukózy, tělesnou hmotnost a krevní tlak. Cukrovka, metabolický syndrom a obezita: cíle a terapie, 11, 729–742. doi: 10,2147 / DMSO.S185672, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
  3. Kalafati, M., Jamurtas, A. Z., Nikolaidis, M. G., Paschalis, V., Theodorou, A. A., Sakellariou, G. K.,… Kouretas, D. (2010). Ergogenní a antioxidační účinky suplementace spiruliny u lidí. Medicína a věda ve sportu a cvičení, 42 (1), 142–151. doi: 10,1249 / mss.0b013e3181ac7a45, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
  4. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina v klinické praxi: lidské aplikace založené na důkazech. Doplňková a alternativní medicína založená na důkazech, 2011, 1–4. doi: 10,1093 / ecam / nen058, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955364
  5. Mazokopakis, E. E., Starakis, I. K., Papadomanolaki, M. G., Mavroeidi, N. G., & Ganotakis, E. S. (2014). Hypolipidemické účinky suplementace spirulinou (Arthrospira platensis) v krétské populaci: prospektivní studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94 (3), 432–437. doi: 10,1002 / jsfa.6261, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  6. MedlinePlus - doplňky: modrozelené řasy. (2019, 30. srpna). Citováno 10. listopadu 2019, z https://medlineplus.gov/druginfo/natural/923.html
  7. Nielsen, C., Balachandran, P., Christensen, O., Pugh, N., Tamta, H., Sufka, K., et al. (2010). Zvýšení aktivity přirozených zabijáckých buněk u zdravých subjektů pomocí přípravku Immulina®, extraktu aSpirulina obohaceného o lipoproteiny typu Braun. Planta Medica, 76 (16), 1802–1808. doi: 10,1055 / s-0030-1250043, https://neuroscience.olemiss.edu/files/2012/04/enhancement-of-killer-cell-activity1.pdf
  8. Sasie, Sileshi. (2018). Spirulina jako hlavní zdroj tryptofanu pro duševní choroby: Zlepšení hladiny serotoninu prostřednictvím doplňování tryptofanu. Global Journal of Medicine and Public Health, 7 (2), 1-5. Citováno dne 10. listopadu 2019 z https://www.researchgate.net/publication/326293829_Spirulina_as_a_main_source_of_tryptophan_for_mental_illness_Improving_level_of_serotonin_through_tryptophan_supplementation
  9. Shih, C.-M., Cheng, S.-N., Wong, C.-S., Kuo, Y.-L., & Chou, T.-C. (2009). Protizánětlivá a antihyperalgetická aktivita C-fykocyaninu. Anesthesia & Analgesia, 108 (4), 1303–1310. doi: 10.1213 / ane.0b013e318193e919, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
  10. Spirulina (doplněk stravy). (2020, 17. ledna). Citováno 10. listopadu 2019, z https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
  11. Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemické a antihypertenzní účinky Spirulina maxima na otevřeném vzorku mexické populace: předběžná zpráva. Lipidy ve zdraví a nemoci, 6, 33. doi: 10,1186 / 1476-511X-6-33, https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-6-33
Vidět víc