Výhody spiruliny pro zdraví: co nám říká výzkum

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Potravinám děláme službu, když se rozhodneme, že jsou trendy, protože nevyhnutelně upadnou v laskavost pro další velkou superpotravinu. Součástí je naše touha po rychlém řešení. (Pro informaci, že neexistuje.) Mnoho superpotravin, které jsme odmítli, protože nemohly zmenšit náš břišní tuk nebo vyléčit naše zdravotní problémy přes noc, si zaslouží trvalé místo v našich kuchyních - jako spirulina.

Spirulina je druh sinic, rodina organismů, která se obecně označuje jako modrozelené řasy. Doplňky spiruliny jsou vyrobeny z arthrospira (nebo A. maxima) a A. platensis, dvou druhů mikrořas. Ačkoli jeho okamžik na slunci jako miláčku superpotravin ve zdravotnictví netrval dlouho, tento organismus má dlouhou historii léčebného použití. Aztékové údajně konzumovali spirulinu, ale většinou se na to zapomnělo až navrhl dodavatel NASA že by mohl být pěstován ve vesmíru k výživě astronautů (Tadros, 1988). Nebudeme slibovat, že je to tak chutné jako Tang, ale tento doplněk nabízí mnoho potenciálních zdravotních výhod.

Životně důležité orgány

  • Spirulina je druh modrozelených řas, které jsou vysoce výživné.
  • Tento doplněk obsahuje vysoký obsah bílkovin, vitamínů B, hořčíku a beta-karotenu.
  • Je to také veganský zdroj omega-3 mastných kyselin a esenciálních aminokyselin, které tvoří bílkoviny.
  • Ačkoli některé hlášené zdravotní přínosy spiruliny dosud nemají dostatečný výzkum, nabízí několik výhod, které posilují vaše celkové zdraví srdce.
  • Spirulinu najdete ve formě tobolek nebo prášku a je obecně dobře snášena.

Výhody spiruliny

Spirulinu stále najdete v obchodech se zdravím a doplňky a občas se objeví v náhodných trendových nápojích, aby dodala tuto nádhernou modrozelenou barvu. Ale jakmile znáte všechny přínosy spiruliny pro zdraví, můžete vyčistit nějaký spížový prostor pro tento výživný doplněk. (A to je neuvěřitelně výživné. Jen jedna polévková lžíce nabízí 4 g bílkovin a slušnou dávku několika vitamínů B kromě hořčíku, manganu a mědi.)







reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže





Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Může snížit vysoký krevní tlak

Spirulina může snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí (abnormálně vysokým krevním tlakem), nalezena jedna studie . Denní dávky 4,5 g spiruliny byly schopny snížit krevní tlak u 31% účastníků s hypertenzí typu 1 nebo typu 2. Na konci studie se podíl účastníků v rozmezí normálního krevního tlaku zvýšil o 25% (Torres-Duran, 2007). Vědci věří tento účinek je způsoben schopností spiruliny uvolňovat molekuly, které rozšiřují krevní cévy (Juárez-Oropeza, 2009).





Může snížit špatný cholesterol

Vysoký cholesterol je jedním z mnoha rizikových faktorů pro srdeční choroby - ale snížení veškerého cholesterolu není způsob, jak snížit riziko. Chcete snížit celkový cholesterol, špatný LDL cholesterol a triglyceridy - ne dobrý HDL cholesterol - a spirulina to může udělat přesně. Pouhé 2 g denně po dobu dvou měsíců snížily špatný cholesterol a mírně zvýšily dobrý cholesterol jedna studie který zkoumal lidi s diabetem 2. typu (Parikh, 2001). Další studie stejné u pacientů s abnormálně vysokým obsahem tuků v krvi; spirulina již po třech měsících snížila jejich triglyceridy o 16% a LDL cholesterol o 10% (Mazokopakis, 2014). Tato studie používá pouze 1 g denně jako dávku, ačkoli jiné studie používají dávky až 8 g denně (Park, 2008).

Může pomoci předcházet srdečním onemocněním

Kardiovaskulární onemocnění (CVD) nebo srdeční onemocnění je skupina stavů, které zahrnují srdce a krevní cévy. Lidé se srdečním onemocněním mohou mít vysoké hladiny triglyceridů, hypercholesterolemii (abnormálně vysoký cholesterol) a / nebo hypertenzi (abnormálně vysoký krevní tlak). Spirulina může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že bude těžit z těchto konkrétních oblastí. Jak jsme vysvětlili, tento doplněk může snížit triglyceridy, LDL cholesterol a vysoký krevní tlak. Snížení hladiny cholesterolu vám může pomoci vyhnout se ateroskleróze, což je typ srdečního onemocnění charakterizovaného hromaděním plaku na stěnách tepen, který brání průtoku krve. A jeho účinky na triglyceridy a krevní tlak mohou celkově snížit riziko CVD.





Vysoce výživné a s vysokým obsahem antioxidantů

Nazvat spirulinu výživnou je ve skutečnosti trochu podhodnocení. Ve skutečnosti je jedno z nejvíce výživných potravin tam venku. Jedna polévková lžíce doplňku nebo asi 7 gramů spiruliny obsahuje 4 g bílkovin a kvalitní dávky vitaminu A, draslíku, beta-karotenu, niacinu, riboflavinu a hořčíku. Může se také pochlubit všemi esenciálními aminokyselinami, což z něj činí kompletní protein. Kromě aminokyselin obsahuje také mastné kyseliny, včetně omega-3 zdravých pro srdce. Přes vysokou koncentraci živin neposkytuje spirulina vitamin B12 (FoodData Central, 2019).

Může pomoci při anémii

Anémie je stav, kdy lidem chybí dostatek hemoglobinu, což je bílkovina v našich červených krvinkách, která pomáhá přenášet kyslík z plic do zbytku těla. Zdravotničtí pracovníci mohou měřit, zda jsou pacienti anemičtí, či nikoli, při pohledu na krevní test nazývaný střední korpuskulární hemoglobin nebo MCH.

V jedné studii V průběhu 12 týdnů došlo k stálému nárůstu MCH účastníků užívajících spirulinu. Zdálo se, že hladiny žen rostou rychleji než u mužů, ačkoli došlo k nárůstu u obou pohlaví, což vedlo vědce k závěru, že spirulina může být schopna snížit anémii u starších dospělých (Selmi, 2011).





Může zmírnit příznaky alergické rýmy

Alergická rýma - kterou pravděpodobně znáte jako sezónní alergie nebo sennou rýmu - je skupina stavů charakterizovaných zánětem nosní dírky. (Může to být také způsobeno tím, že jste alergičtí na jiné než pyl, jako jsou roztoči a zvířecí srst.) Mezi příznaky obvykle patří svědění, slzení očí, kýchání a rýma. Ta spirulina je dobře zdokumentována pomáhá při zánětlivých reakcích , stejně jako sezónní alergie, blokováním histaminů (Karkos, 2010) And jedna placebem kontrolovaná studie zjistili, že spirulina úspěšně snižovala příznaky alergické rýmy, včetně výtoku z nosu, kýchání, ucpání nosu a svědění (Cingi, 2008).

Může působit protizánětlivě

Pokud si přečtete hodně příručky Zdraví, víte, že oxidační poškození může mít negativní účinky na celé tělo. Pokud jste zde nový, oxidační stres je způsoben nerovnováhou mezi antioxidanty a volnými radikály, vedlejšími produkty chemických procesů v našem těle. Oxidační poškození je poškození způsobené buňkami touto nerovnováhou. A oxidační stres může vést k chronickému zánětu pokud není zaškrtnuto (Reuter, 2010).

Spirulina obsahuje antioxidanty, z nichž nejvýznamnější je fykocyanin. Tento silný antioxidant dodává spirulině svou charakteristickou barvu a může také vyrovnávat přebytek volných radikálů v těle. Blokuje také produkci zánětlivých signálních molekul a brání určitému zánětu před jeho zahájením (Shih, 2009).

Další výhody spiruliny

Prostě nemáme dostatek výzkumu, abychom mohli s jistotou říci, že některé hlášené zdravotní přínosy spiruliny platí pro většinu lidí. Jedním příkladem je schopnost spiruliny zvýšit vytrvalost. Studie tuto myšlenku podpořili, ale jsou extrémně malé (Kalafati, 2010). Spirulina může být také užitečná v boji proti rakovině ústní dutiny, ale existuje pouze jedna lidská studie (Mathew, 1995) a většinou studie na zvířatech k podpoře protirakovinných vlastností tohoto doplňku (Ismael, 2009). Několik studií na zvířatech také prokázali, že spirulina může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, ale je zapotřebí více výzkumu u lidí (Ou, 2013). Jedna studie u lidí bylo provedeno, ale využilo to malého počtu účastníků a doba trvání byla krátká (Parikh, 2001).

Někteří vědci také věří, že spirulina může zlepšit duševní zdraví tím, že zvýšení produkce serotoninu , jeden z hormonů pro dobrý pocit, ale existuje málo vědy, která by toto tvrzení podpořila (Demelash, 2018). A ačkoli a Randomizovaná kontrolovaná studie z roku 2016 vypadá slibně, že spirulina může pomoci některým lidem s hubnutím a zlepšením jejich BMI, je v této oblasti třeba udělat více práce (Miczke, 2016).

Jak se užívá spirulina

Spirulina se obvykle dodává buď ve formě tobolek nebo prášku. Spirulina prášek je relativně snadné přidat do smoothies a nápojů. Můžete to ochutnat, v závislosti na vaší dávce, ale největší rozdíl, který uvidíte, je v modrozelené barvě, která vám dává nápoje. Mnoho doplňků naznačuje dávku kolem 2 g denně, ale několik studií ukázalo, že vyšší dávky jsou obecně dobře tolerovány. Suplementace spiruliny může být pro vegany dobrým nápadem, protože je dobrým potravinovým zdrojem omega-3 mastných kyselin a všech esenciálních aminokyselin, které lidé, kteří dodržují tuto dietu, mohou mít potíže se samotnou stravou. Ujistěte se však, že nakupujete od vysoce kvalitní značky, které důvěřujete, protože doplňky jako spirulina nejsou regulovány FDA.

Reference

  1. Cingi, C., Conk-Dalay, M., Cakli, H., & Bal, C. (2008). Účinky spiruliny na alergickou rýmu. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 265 (10), 1219–1223. doi: 10.1007 / s00405-008-0642-8, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
  2. Demelash, S. (2018). Spirulina jako hlavní zdroj tryptofanu pro duševní nemoci: Zlepšení hladiny serotoninu prostřednictvím doplňování tryptofanu. Global Journal of Medicine and Public Health, 7 (2), 1–5. Citováno z http://www.gjmedph.com/
  3. FoodData Central. (n.d.). Citováno 27. prosince 2019, z https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  4. Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., & Seya, T. (2002). Aktivace lidského vrozeného imunitního systému spirulinou: zvýšení produkce interferonu a NK cytotoxicity orálním podáním horkého vodného extraktu spiruliny platensis. International Immunopharmacology, 2 (4), 423–434. doi: 10.1016 / s1567-5769 (01) 00166-7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11962722
  5. Ismail, M. F., Ali, D. A., Fernando, A., Abdraboh, M. E., Gaur, R. L., Ibrahim, W. M.,… Ouhtit, A. (2009). Chemoprevence toxicity jater u potkanů ​​a karcinogeneze u Spiruliny. International Journal of Biological Sciences, 377–387. doi: 10,7150 / ijbs.5.377, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19521547
  6. Juárez-Oropeza, M., Mascher, D., Torres-Durán, P., Farias, J., & Paredes-Carbajal, M. (2009). Účinky dietní spiruliny na vaskulární reaktivitu. Journal of Medicinal Food, 12 (1), 15–20. doi: 10.1089 / jmf.2007.0713, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19298191
  7. Kalafati, M., Jamurtas, A. Z., Nikolaidis, M. G., Paschalis, V., Theodorou, A. A., Sakellariou, G. K.,… Kouretas, D. (2010). Ergogenní a antioxidační účinky suplementace spiruliny u lidí. Medicína a věda ve sportu a cvičení, 42 (1), 142–151. doi: 10,1249 / mss.0b013e3181ac7a45, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
  8. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina v klinické praxi: lidské aplikace založené na důkazech. Na základě důkazů doplňková a alternativní medicína. doi: 10,1093 / ecam / nen058, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955364
  9. Mathew, B., Sankaranarayanan, R., Nair, P. P., Varghese, C., Somanathan, T., Amma, B. P., ... Nair, M. K. (1995). Hodnocení chemoprevence orálního karcinomu spirulina fusiformis. Výživa a rakovina, 24 (2), 197–202. doi: 10.1080 / 01635589509514407, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
  10. Mazokopakis, E. E., Starakis, I. K., Papadomanolaki, M. G., Mavroeidi, N. G., & Ganotakis, E. S. (2013). Hypolipidemické účinky suplementace spirulinou (Arthrospira platensis) v krétské populaci: prospektivní studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94 (3), 432–437. doi: 10,1002 / jsfa.6261, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  11. Miczke, A., Szulińska, M., Hansdorfer-Korzon, R., Kręgielska-Narożna, M., Suliburska, J., Walkowiak, J., & Bogdański, P. (2016). Účinky konzumace spiruliny na tělesnou hmotnost, krevní tlak a endoteliální funkce u hypertenzních bělochů s nadváhou: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná, randomizovaná studie. Evropská recenze pro lékařské a farmakologické studie, 20 (1), 150–156. Citováno z https://www.europeanreview.org/
  12. Ou, Y., Lin, L., Yang, X., Pan, Q., & Cheng, X. (2013). Antidiabetický potenciál fykocyaninu: Účinky na myši KKAy. Pharmaceutical Biology, 51 (5), 539–544. doi: 10.3109 / 13880209.2012.747545, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23368938
  13. Parikh, P., Mani, U., & Iyer, U. (2001). Úloha spiruliny při kontrole glykémie a lipidémie u diabetu 2. typu. Journal of Medicinal Food, 4 (4), 193–199. doi: 10.1089 / 10966200152744463, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
  14. Park, H. J., Lee, Y. J., Ryu, H. K., Kim, M. H., Chung, H. W. a Kim, W. Y. (2008). Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie k prokázání účinků spiruliny u starších Korejců. Annals of Nutrition and Metabolism, 52 (4), 322–328. doi: 10.1159 / 000151486, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
  15. Reuter, S., Gupta, S. C., Chaturvedi, M. M. a Aggarwal, B. B. (2010). Oxidační stres, zánět a rakovina: Jak jsou spojeny? Svobodná radikální biologie a medicína, 49 (11), 1603–1616. doi: 10.1016 / j.freeradbiomed.2010.09.006, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20840865
  16. Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C.-Y., Kenny, T. P.,… Gershwin, M. E. (2011). Účinky spiruliny na anémii a imunitní funkce u seniorů. Buněčná a molekulární imunologie, 8 (3), 248–254. doi: 10.1038 / cmi.2010.76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21278762
  17. Shih, C.-M., Cheng, S.-N., Wong, C.-S., Kuo, Y.-L., & Chou, T.-C. (2009). Protizánětlivá a antihyperalgetická aktivita C-fykocyaninu. Anesthesia & Analgesia, 108 (4), 1303–1310. doi: 10.1213 / ane.0b013e318193e919, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
  18. Tadros, M. G. (n.d.). Charakterizace spirulinové biomasy pro CELSS dietní potenciál. Citováno 27. prosince 2019, z https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19890016190.pdf
  19. Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemické a antihypertenzní účinky Spirulina maxima na otevřeném vzorku mexické populace: předběžná zpráva. Lipidy ve zdraví a nemoci, 6 (1), 33. doi: 10.1186 / 1476-511x-6-33, https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-6-33
Vidět víc