Silica: co to je a proč je to dobré pro vaše kosti?

Silica: co to je a proč je to dobré pro vaše kosti?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Všechno má svůj správný kontext. Dusivá hudba je na koncertním místě skvělá, ale není to tak vítané, když prochází vaší zdí z bytu souseda. Horká kuřecí nudlová polévka je jedním z nejpohodlnějších pokrmů - ale pravděpodobně nebudete rádi, když ji uvidíte podávanou v létě. Oxid křemičitý je stejný, a proto má pověst, která lidi znepokojuje.

Oxid křemičitý (SiO2), také známý jako oxid křemičitý nebo někdy křemík, je kombinací křemíku a kyslíku. Tento stopový minerál se nachází na nejrůznějších místech na Zemi - a v našich tělech. Nachází se v rostlinách, skalách, pitné vodě, zvířatech, písku a nás. Pro tento prvek není stanoven žádný doporučený dietní příspěvek (RDA), existují však důkazy, že je prospěšný pro zdraví. Celkově jsou však informace o roli křemíku v těle extrémně omezené.

Možná jste v minulosti slyšeli negativní věci o oxidu křemičitém. To je do značné míry způsobeno zprávami o silikóze, smrtelném onemocnění plic způsobeném vdechováním oxidu křemičitého. Vystavení oxidu křemičitému ve vzduchu a této nemoci se vyskytují většinou u lidí, kteří mají zaměstnání, jako je těžba, pískování, těžba, stavebnictví a ocelářství. Avšak požití oxidu křemičitého se velmi liší od jeho dýchání a výzkum Světové zdravotnické organizace ukazuje, že v našem těle zůstává jen velmi málo oxidu křemičitého, který jíme nebo pijeme. Většinu z nich pravidelně vypláchnou ledviny (Světová zdravotnická organizace, 1973). Oxid křemičitý se také používá ve zpracovaných potravinách jako protispékavý prostředek, takže veškerá vlhkost, která se dovnitř dostane, nezhromažďuje. FDA vyhodnotila bezpečnost oxidu křemičitého používaného jako potravinářská přídatná látka a považovala ji za bezpečnou (FDA, 2019).



Životně důležité orgány

  • Oxid křemičitý nebo oxid křemičitý se vyskytuje ve vodě, rostlinách, zvířatech, zemi a lidech.
  • Neexistuje žádný stanovený doporučený dietní příjem a informace o křemíku v těle jsou extrémně omezené.
  • Oxid křemičitý může zvýšit produkci buněk vytvářejících kosti a snížit počet buněk, které se rozpadají a narušují sílu našich kostí.
  • Může také zlepšit kvalitu vlasů, pokožky a nehtů stabilizací syntézy kolagenu.
  • Oxid křemičitý, který přijímáme potravou, doplňky stravy nebo pitnou vodou, je obecně považován za bezpečný, i když vdechování částic oxidu křemičitého je nebezpečné.

Oxid křemičitý je obecně považován za bezpečný, ale záleží na tom, jak ho získáte. Jak jsme již zmínili dříve, požitý oxid křemičitý v potravinách nebo ve vodě je bezpečný, ale částice oxidu křemičitého ve vzduchu mohou být nebezpečné. Spoléhání se na zdroje potravy je vždy dobrou cestou, pokud je to možné, zejména proto, že má tendenci být biologicky nejdostupnější formou.

Reference

  1. Eisinger, J., & Clairet, D. (1993). Účinky křemíku, fluoridu, etidronátu a hořčíku na kostní minerální hustotu: retrospektivní studie. Výzkum hořčíku , 6 (3), 247–249. Citováno z https://www.jle.com/en/revues/mrh/revue.phtml
  2. Jugdaohsingh, R., Tucker, K. L., Qiao, N., Cupples, L. A., Kiel, D. P., & Powell, J. J. (2003). Dietní příjem křemíku je pozitivně spojen s hustotou minerálů v kostech u mužů a žen před menopauzou ve skupině Framinghamských potomků. Journal of Bone and Mineral Research , 19 (2), 297–307. doi: 10,1359 / jbmr.0301225, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14969400
  3. Mladenović, Ž., Johansson, A., Willman, B., Shahabi, K., Björn, E., & Ransjö, M. (2014). Rozpustný oxid křemičitý in vitro inhibuje tvorbu osteoklastů a kostní resorpci. Acta Biomaterialia , 10 (1), 406–418. doi: 10.1016 / j.actbio.2013.08.039, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24016843
  4. Price, C. T., Koval, K. J. a Langford, J. R. (2013). Křemík: Přehled jeho potenciální role v prevenci a léčbě postmenopauzální osteoporózy. International Journal of Endocrinology , 2013 , 1–6. doi: 10.1155 / 2013/316783, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23762049
  5. Reffitt, D., Ogston, N., Jugdaohsingh, R., Cheung, H., Evans, B., Thompson, R., ... Hampson, G. (2003). Kyselina orthosilicová stimuluje in vitro syntézu kolagenu typu 1 a osteoblastickou diferenciaci v lidských buňkách podobných osteoblastům. Kost , 32 (2), 127–135. doi: 10.1016 / s8756-3282 (02) 00950-x, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12633784
  6. Schiano, A., Eisinger, F., Detolle, P., Laponche, A. M., Brisou, B., & Eisinger, J. (1979). Křemík, kostní tkáň a imunita. Přehled revmatismu a osteoartikulárních nemocí , 46 (7-9), 483–486. Citováno z https://www.journals.elsevier.com/revue-du-rhumatisme
  7. Uehleke, B., Ortiz, M., & Stange, R. (2012). Silicea Gastrointestinální gel zlepšuje gastrointestinální poruchy: nekontrolovaná pilotní klinická studie. Výzkum a praxe v oblasti gastroenterologie , 2012 , 1–6. doi: 10.1155 / 2012/750750, https://www.hindawi.com/journals/grp/2012/750750/
Vidět víc