Probiotika a hubnutí: skutečné hubnutí, zda fungují

Probiotika a hubnutí: skutečné hubnutí, zda fungují

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.


Pravděpodobně jste probiotika viděli v potravinách, kosmetice a dokonce i v krmivu pro zvířata. Možná jste slyšeli, že probiotika žijí ve vašich střevech jako součást trávicího systému. Možná víte, že jsou dobré pro vaše celkové zdraví a wellness. Ale co probiotika pro hubnutí? Pracují pro tento účel?

Pojďme se podívat, co říká výzkum.





reklama

Seznamte se s plností —Nástroj pro správu hmotnosti očištěný FDA





Plenity je léčba pouze na lékařský předpis. Pro bezpečné a správné použití přípravku Plenity se poraďte se zdravotnickým pracovníkem nebo se obraťte na Návod k použití .

Zjistěte více

Jak probiotika fungují?

Probiotika jsou bakterie nacházející se ve vašem střevě, které vám pomohou efektivně strávit jídlo spolu s dalšími přínosy pro zdraví. Samotné slovo poskytuje vodítko o jejich vstřícnosti - pro znamená pro a biotické znamená život ( Kerry, 2018 ).





Máte biliony těchto mikroorganismů ve zdravém střevě s různými kmeny, váhami a mechanismy působení. Vědci zjistili, že živé i mrtvé střevní bakterie mají v těle práci, i když živé kmeny jsou účinnější ( Plaza-Diaz, 2019 ).

Jedním z nejdůležitějších úkolů vaší střevní flóry nebo střevních bakterií je vytvoření bariéry proti virům, bakteriím a dalším infekčním organismům, stejně jako nebezpečným látkám přijatým do vašeho těla. Vědci zjistili, že tyto prospěšné bakterie ovlivňují vaše trávicí zdraví a způsob, jakým zpracováváte jídlo, které jíte. Zjistili také, že probiotika ovlivňují mnoho aspektů zdraví, včetně (Kerry, 2018):





  • Imunitní systém
  • Funkce hormonů
  • Cholesterol
  • Krevní tlak
  • Alergie
  • Cukrovka
  • Podrážděné střevní choroby a syndromy
  • Mozková a střevní komunikace
  • Celkové zdraví

Kde můžeme probiotika získat?

Nejběžnějším přírodním zdrojem probiotik jsou fermentované potraviny a nápoje. Fermentace je proces, při kterém potraviny a nápoje procházejí procesem, při kterém bakterie a kvasinky rozkládají složky a mění strukturu, vůni, chuť, vzhled a strukturu jídla nebo nápoje ( Marco, 2017 ).

Mezi známé fermentované potraviny a nápoje patří (Marco, 2017):





  • Jogurt a Kefír
  • Kimči
  • Miso
  • kysané zelí
  • Pivo
  • Kombucha

Jsou ovesné vločky dobré pro hubnutí?

5 minut čtení

Téměř všechny potraviny mohou podstoupit kvašení: ovoce, zelenina, mléčné a masné výrobky, obiloviny a med. Je obtížné měřit přesné množství probiotik v přírodních potravinářských výrobcích (Marco, 2017).

Můžete si také koupit probiotické doplňky. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) reguluje léky, ale většina probiotik se prodává jako doplňky, což znamená, že nepotřebují schválení FDA. Probiotické doplňky nemohou tvrdit o zdravotních přínosech ohledně toho, co jejich produkt dělá (například: snížení rizika cukrovky nebo pomoc při hubnutí) bez povolení FDA ( deSimone, 2019 ).

Jedním z dalších přístupů je krmení probiotiky, která již máte. Mnoho prospěšných bakterií, které máme ve střevech, se živí vlákninou, která pochází z rostlin. Začleněním široké škály ovoce, zeleniny a dalších rostlin do vaší stravy můžete pomoci přirozeně se vyskytujícím probiotikům ve vašem střevě prospívat ( Holscher, 2017 ).

Mohou probiotika pomoci při hubnutí?

Udržení zdravé hmotnosti je komplexní souhra toho, kolik jídla jíte, jaké druhy jídla jíte, vzorce cvičení a genetiku. Bylo provedeno mnoho výzkumů o tom, jak přírůstek hmotnosti, vysoké množství břišního tuku, zvýšený index tělesné hmotnosti (BMI) a obezita ovlivňují zdraví, zejména u nemocí, jako je cukrovka, ischemická choroba srdeční a hypertenze.

Asi před 20 lety vědci začali studovat, jak střevní bakterie ovlivňují metabolismus, inzulínovou rezistenci a ukládání tuků způsobem, jakým se štěpí, absorbují a ukládají živiny z potravy. Současně další vědci zkoumali souvislost mezi obezitou a nadužíváním antibiotik, které spolu s infekčními bakteriemi ničí dobré střevní bakterie. Zjistili, že zdravá rovnováha střev s příznivějšími bakteriemi a nižší mírou výskytu škodlivých bakterií ovlivnila zdraví těla snížením zánětu, přibývání na váze a účinků chronických onemocnění ( Aoun, 2020 ).

Vědci předpokládají, že lepší rovnováha dobrých bakterií (probiotik) v zažívacím traktu může pomoci střevám trávit, vstřebávat, ukládat a metabolizovat jídlo efektivněji. Některá prospěšná probiotika působí kontrolou chuti k jídlu, zatímco jiná inhibují ukládání tuků. Tyto vylepšené funkce mohou pomoci při regulaci hmotnosti a případném hubnutí ( Abenavoli, 2019 ).

Studie kmenů Lactobacillus na zvířatech, zejména kmene L. Casei Shirota (LAB13), L. Gasseri, L. Rhamnosus, L. Plantarum a Bifidobacterium kmeny B. Infantis, B. Longum a B. Breve B3 byly úspěšné při snižování přírůstku hmotnosti a snížení hromadění tuků. Vědci poté použili tyto kmeny ve studiích na lidech ( Ochrana, 2021 ).

Byly provedeny studie na několika skupinách lidí s obezitou i bez ní: děti, muži a těhotné ženy, ženy před menopauzou a po menopauze, které používaly kmeny Lactobacillus gasseri a Lactobacillus rhamnosus. U většiny bylo prokázáno zlepšení jejich střevního mikrobiálního složení, zánětlivých markerů, tělesné hmotnosti a sníženého indexu tělesné hmotnosti (BMI). Jiné studie používaly Bifidobacterium s podobnými výsledky (Schutz, 2021).

V těchto studiích však ne všechna probiotika pracovala na hubnutí a snižování tělesného tuku, i když byly použity stejné kmeny (Abenavoli, 2019).

Mám brát probiotikum, abych zhubla?

Závěrem je, že vědecká porota stále zvažuje užívání probiotik ke snížení hmotnosti. Existují tři hlavní důvody, proč zatím neexistuje definitivní odpověď:

  1. Většina probiotických doplňků na trhu nebyla dobře prostudována a nejsou regulovány FDA. To znamená, že mnoho běžně prodávaných probiotických doplňků může mít pochybnou kvalitu nebo vůbec nemusí obsahovat žádné probiotické mikroorganismy v lahvičce ( Cunningham, 2021 ).
  2. Vědci stále zkoumají, jak probiotika fungují, protože stále není jasné, jak střevní bakterie přispívají k přírůstku hmotnosti, tělesnému tuku a obezitě. Existují určité faktory, které je třeba vyšetřit, včetně probiotického kmene, dávky a délky užívání. Mezi další faktory, které je třeba vzít v úvahu, patří věk osoby, základní tělesná hmotnost a porodní pohlaví ( WGO, 2017 ).
  3. I když existují určité dobré výzkumy týkající se určitých probiotických kmenů, existuje zásadní potřeba lepšího porozumění funkci jiných druhů střevních bakterií a dlouhodobých vlivů doplňků probiotik na vaše celkové zdraví (Cunningham, 2021).

Světová gastroenterologická organizace doporučuje, abyste si před užitím probiotického doplňku promluvili se svým zdravotnickým pracovníkem, který vás provede konkrétním probiotickým kmenem, dávkou, načasováním, skladováním probiotika a délkou užívání, ať už při hubnutí nebo při jiných zdravotních problémech (WGO , 2017).

Reference

  1. Abenavoli, L., Scarpellini, E., Colica, C., Boccuto, L., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., et al. (2019). Střevní mikrobiota a obezita: role probiotik. Živiny, 11 (11), 2690. doi: 10,3390 / nu11112690. Citováno z: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2690
  2. Aoun, A., Darwish, F. a Hamod, N. (2020). Vliv střevního mikrobiomu na obezitu u dospělých a role probiotik, prebiotik a synbiotik pro hubnutí. Preventivní výživa a věda o potravinách, 25 (2), 113. doi: 10,3746 / pnf.2020.25.2.113. Citováno z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7333005/
  3. Cunningham, M., Azcarate-Peril, M. A., Barnard, A., Benoit, V., Grimaldi, R., Guyonnet, D. a kol. (2021). Formování budoucnosti probiotik a prebiotik. Trendy v mikrobiologii . doi: 10.1016 / j.tim.2021.01.003. Citováno z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966842X21000056
  4. de Simone, C. (2019). Neregulovaný probiotický trh. Klinická gastroenterologie a hepatologie, 17 (5), 809-817. doi: 10.1016 / j.cgh.2018.01.018. Citováno z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356518300843
  5. Guarner a kol. (2017). Globální pokyny: Probiotika a prebiotika. Světová gastroenterologická organizace . Citováno z: https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english
  6. Holscher, H. D. (2017). Dietní vláknina a prebiotika a gastrointestinální mikrobiota. Střevní mikroby, 8 (2), 172-184. doi: 10.1080 / 19490976.2017.1290756. Citováno z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390821/
  7. Kerry, R. G., Patra, J. K., Gouda, S., Park, Y., Shin, H. S., & Das, G. (2018). Přínos probiotik pro lidské zdraví: Přehled. Journal of food and drug analysis, 26 (3), 927-939. doi: 10.1016 / j.jfda.2018.01.002. Citováno z https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949818300309
  8. Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., et al. (2017). Zdravotní výhody fermentovaných potravin: mikrobiota a další. Aktuální názor v biotechnologii, 44 94-102. doi: 10.1016 / j.copbio.2016.11.010. Citováno z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095816691630266X
  9. Plaza-Diaz, J., Ruiz-Ojeda, F. J., Gil-Campos, M., & Gil, A. (2019). Mechanismy působení probiotik. Pokroky ve výživě, 10 (doplněk_1), S49-S66. doi: 10,1093 / zálohy / nmy063. Citováno z: https://academic.oup.com/advances/article/10/suppl_1/S49/5307225?login=true
  10. Schütz, F., Figueiredo-Braga, M., Barata, P., & Cruz-Martins, N. (2021). Obezita a střevní mikrobiom: přehled potenciální role probiotik. Porto Biomedical Journal, 6 (1). doi: 10,1097 / j.pbj.0000000000000111. Citováno z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817278/
Vidět víc