Oregano
Vědecký název (názvy): Origanum onites L., Origanum syriacum L., Origanum vulgare L.
Běžné názvy: Kekik, Středomořské oregano, Mexické oregano, Horská máta, Divoká majoránka, Zimní majoránka, Wintersweet
Lékařsky zkontrolovánood Drugs.com. Naposledy aktualizováno 2. října 2020.
Klinický přehled
Použití
Kromě jeho kulinářského využití vykazuje oregano antimikrobiální a antioxidační účinky a může mít antispasmodikum a při cukrovce. Existují však omezené důkazy z klinických studií na podporu použití oregana pro jakoukoli indikaci.
Dávkování
Neexistují žádné klinické důkazy, které by podporovaly specifické terapeutické dávky oregana; vzhledem k jeho širokému použití v potravinách byl však FDA označen jako GRAS (obecně uznávaný jako bezpečný). V malé studii bylo podáváno 200 mg/den emulgovaného oleje O. vulgare po dobu 6 týdnů.
Kontraindikace
Kontraindikace nebyly zjištěny.
Těhotenství/kojení
Informace o bezpečnosti a účinnosti v těhotenství a kojení chybí. Stav GRAS při použití jako potravina. Je třeba se vyvarovat požití většího množství obsaženého v potravinách, protože bezpečnost a účinnost nejsou prokázány. Některé studie uvádějí hormonální účinky.
Interakce
Žádný dobře zdokumentovaný.
Nežádoucí účinky
Oregano způsobilo při místní aplikaci alergickou kontaktní dermatitidu. Při požití oregana se může objevit ekzémová vyrážka a vzácně i anafylaktické reakce.
Toxikologie
Informace u lidí chybí.
Vědecká rodina
- Lamiaceae (máta)
Botanika
Běžné nebo divoké oregano je vytrvalá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a Asie a pěstuje se ve Spojených státech. Jeho plazivý podnož vytváří čtvercovou, ochmýřenou, nafialovělou lodyhu s protilehlými vejčitými listy. Stonky mohou dorůst až do výšky 76 cm a jsou poseté malými prohlubněmi. Fialové dvoupyské květy rostou v koncových hroznech od července do října. jeden , dva , 3
O. vulgare subspecies hirtum má kořenitou chuť, chlupaté listy na stoncích, které dorůstají až 45,7 cm vysoké, a poddajné bílé květy. jeden Několik tureckých druhů Origanum se také vyskytuje v obchodě, včetně O. onites L. a O. syriacum L. 4 Ostatní taxony v rodech Coridothymus, Thymbra a Satureja mají podobné chemické složení. 4 Lippia graveolens Kunth. (Verbenaceae) je známé jako mexické oregano.
Byly vyvinuty molekulární techniky k rozlišení těchto příbuzných druhů pro účely kontroly kvality. 5 , 6 , 7 , 8
Dějiny
Oregano je běžnou složkou španělských, mexických a italských jídel jako koření a ochucovadlo po stovky let. Jeho původní účel byl jako zahřívací trávicí a oběhový stimulant. Pro svůj obsah těkavých olejů se používá v parfumerii, zejména ve vonných mýdlech.
z čeho je péro
Antiseptické vlastnosti aromatických a léčivých rostlin a jejich extraktů, včetně oregana, byly uznávány již ve starověku. 9 Pokusy charakterizovat tyto vlastnosti v laboratoři se datují do počátku 20. století.
Byly hlášeny antispasmodické, uklidňující, karminativní, diaforetické, expektorační, stomachické a tonické účinky. Bylo navrženo, že infuze čerstvé bylinky je prospěšná při léčbě podrážděného žaludku a zažívacích potíží, bolestí hlavy, koliky a nervových potíží, stejně jako při kašli a jiných respiračních onemocněních. Nálev z květů se používá k prevenci mořské nemoci. Olej se používá zevně do mastí a pleťových vod a ke zmírnění bolesti zubů. Používal se také jako odpuzovač mravenců. 10 , jedenáct , 12
Chemie
Za mnoho vlastností silice jsou zodpovědné monoterpenoidní fenoly karvakrol a thymol, stejně jako p-cymen a terpinen. dva , 13 , 14 , patnáct , 16 , 17 , 18 Z mnoha druhů považovaných za oregano mají všechny karvakrol jako hlavní složku svých esenciálních olejů. 4 Fenolové sloučeniny mohou představovat více než 70 % celkového množství oleje. Biosyntetické dráhy O. vulgare, které produkují monoterpenoidy, byly objasněny ve žlázových chlupech rostliny. 19 , dvacet Esenciální olej může hrát roli při odrazování býložravců, jako jsou hlemýždi, od krmení rostlinou. dvacet jedna
Analytické metody pro stanovení složek oreganového oleje zahrnují termální desorpční plynovou chromatografii-hmotnostní spektrální a kapalinovou chromatografii-hmotnostní spektrální metody. 22 , 23 Pomocí plynové chromatografie byly ve volné přírodě identifikovány 4 chemotypy italského O. vulgare. 24 Infračervená a Ramanova spektroskopie byly také použity k rozlišení chemotypů. 25 Kromě klasické parní destilace byla studována superkritická fluidní extrakce oxidem uhličitým. 26 , 27 Byl definován vliv metod sušení na obsah silice. 28
Oregano obsahuje také kyseliny oleanolové a ursolové; flavonoidy 29 a hydrochinony; kyselina kávová, rosmarinová a litospermová; třísloviny; a fenolové glykosidy. 30 , 31 , 32 , 33
Metabolismus a farmakokinetika fenolických látek z oregana byly definovány u potkanů 3. 4 a lidé. 35
Použití a farmakologie
Některé z farmakologických účinků oregana mohou být spojeny s aktivací kanálu V3 přechodného receptorového potenciálu (TRP), který zprostředkovává pocity tepla, karvakrolem a thymolem. 36 Kromě toho karvakrol a thymol rychle aktivují a znecitlivují TRPA1, další podobný receptor. 36 Ty se liší od účinku kapsaicinu, štiplavého principu chilli papričky, který aktivuje TRPV1, a mentolu, chladivého principu máty, který aktivuje TRPM8. Existuje jen málo klinických studií o léčivých účincích oregana, a to i přes jeho široké kulinářské využití.
jaká je velikost normálního penisu
Antibakteriální aktivita
Těkavý olej z oregana prokázal in vitro antibakteriální aktivitu proti širokému spektru grampozitivních a gramnegativních mikroorganismů, včetně druhů Listeria, Pseudomonas, Proteus, Salmonella a Clostridium. jedenáct , patnáct , 16 , 53 , 54 , 55 , 56 , 57 , 58 , 59 stejně jako některé stafylokoky rezistentní na meticilin. patnáct , 60 Byla vyvinuta formulace masti zaměřená na methicilin-rezistentní Staphylococcus aureus (MRSA). 61 Byla prokázána nízká až střední aktivita proti Helicobacter pylori. 62 , 63 , 64 Zdá se, že oreganový olej inhibuje organismy v relativně nízkých koncentracích 65 a jeho aktivita je způsobena především fenolickými složkami thymolem a karvakrolem. patnáct , 60 Funkční změny v potenciálu a propustnosti bakteriální buněčné membrány byly spojeny s ošetřením olejem z oregana. 66 Účinek oreganového oleje na potravinové bakteriální patogeny byl široce studován. 16 , 38 , 56 , 57 , 58 , 59 Zdá se, že některé metody extrakce esenciálního oleje poskytují olej se špatnými antibakteriálními vlastnostmi. 67
Antifungální aktivita
Oregano inhibovalo produkci aflatoxinů a bránilo růstu Aspergillus v koncentracích tak nízkých, jako je 0,1 %. 47 , 48 , 49 Další studie porovnávaly účinky esenciálního oleje z oregana, thymolu a karvakrolu, které všechny zcela inhibovaly růst plísní druhů Aspergillus a Penicillium. padesátka Oreganový olej vykazuje určitou antifungální aktivitu proti druhům Candida, pravděpodobně kvůli obsahu karvakrolu. 14 , 18 , 51 In vitro byla pozorována synergie antifungálních účinků oreganoového oleje s nystatinem. 52
Protizánětlivé účinky
Extrakt ze superkritické tekutiny O. vulgare redukoval prozánětlivé cytokiny a zároveň zvýšil protizánětlivý interleukin (IL)-10. 27 Kyselina rozmarinová, kyselina oleanolová a kyselina ursolová byly identifikovány jako protizánětlivé složky. 23 Bylo zjištěno, že kombinace olejů z tymiánu a oregana snižuje expresi prozánětlivých cytokinů u myšího modelu kolitidy. Hladiny proteinů IL-lbeta a IL-6 byly také sníženy. 75
Antioxidační aktivita
Mnoho experimentů prokázalo, že in vitro antioxidační aktivita esenciálního oleje z oregana a jeho složek kyseliny rozmarinové, karvakrolu a thymolu je podobná nebo lepší než alfa tokoferol. 3 , patnáct , 37 , 38 , 39 , 40 Zrychlená extrakce rozpouštědlem byla navržena pro dosažení vyšší antioxidační aktivity než extrakce při pokojové teplotě. 41 Vanilin, kyselina vanilová a kyselina protokatechuová z O. vulgare vykazovaly jak antioxidační aktivitu, tak inhibici buněčné melanogeneze 42 , 43 zatímco nový fenolický glykosid z oregana také inhiboval melanogenezi. 44 Dlouhodobé dietní podávání oregana potkanům snížilo oxidační stres vyvolaný tetrachlormethanem. Čtyři pět Klinický význam těchto účinků nebyl dosud stanoven. Ve dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii mezi zdravými dospělými muži nebyly zjištěny žádné rozdíly v biomarkerech peroxidace lipidů při suplementaci extraktem z oregana. 46
Antiparazitní působení
V 1 studii bylo 14 pacientům se známými parazity podáváno 200 mg emulgovaného oleje O. vulgare po dobu 6 týdnů. Entamoeba hartmanni, Endolimax nana a Blastocystis hominis byly eradikovány u 13 pacientů. 68 Bylo prokázáno, že několik olejů, včetně oregana, inhibuje růst a životaschopnost trofozoitu Giardia. 69 Bylo prokázáno, že olej z O. vulgare likviduje běžné parazity u kuřat a bažantů. Experimenty in vitro ukázaly aktivitu proti Trypanosoma cruzi. 68 , 70
Antispasmodické účinky
Origanum compactum se v Maroku používá jako spasmolytikum, připravuje se jako čaj z květů a listů rostliny. Rychlé spasmolytické působení O. compactum bylo prokázáno v experimentech in vitro po použití acetylcholinu na preparátech hladkého svalstva k vyvolání kontrakcí. Existuje podezření, že bylina stabilizuje svalovou membránu tím, že zasahuje do přítoku vápníku a jeho regulačních bílkovin. dva Zdá se, že aktivními složkami v esenciálním oleji O. compactum jsou thymol a karvakrol. 71
Rakovina
Esenciální oleje O. syriacum a O. vulgare inhibovaly růst buněk rakoviny prsu in vitro; nebyly však cytotoxické. 79 Etanolový extrakt z oregana indukoval apoptózu v lidských buňkách rakoviny tlustého střeva. 80 U potkanů celé oregano podané orálně výrazně inhibovalo dimethylhydrazinem indukovanou rakovinu tlustého střeva v dávce 40 mg/kg. 81 Galangin a kvercetin z oregana se ukázaly jako antimutagenní v Amesově testu se Salmonella typhimurium TA98. 82 Thymol měl genotoxickou aktivitu v modelu Drosophila; tato aktivita však byla antagonizována karvakrolem. 83
Diabetes
Výzkumníci prokázali hypoglykemický účinek oregana u krys s indukovanou cukrovkou, což poskytlo některé podpůrné důkazy pro použití listů oregana u diabetických pacientů. Účinek byl nezávislý na inzulínu a dostavil se po jednorázové dávce i při opakovaném denním dávkování. 72
Jiní výzkumníci prokázali inhibiční účinek na aldózoreduktázu u kyseliny litospermové a rozmarýnové extrahované z oregana. Někteří výzkumníci navrhli, že inhibice akumulace sorbitolu může přispět k prevenci chronických komplikací, jako je retinopatie a periferní neuropatie u diabetických pacientů. 13 , 73
Další skupina uváděla složky s antagonistickými i agonistickými účinky na receptor gama aktivovaný peroxisomovým proliferátorem, které by mohly být užitečné u metabolického syndromu. 74
Hyperlipidémie
Jak oreganový esenciální olej, tak vodné infuze vykazovaly inhibiční aktivitu proti oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), přičemž za aktivitu ve 2 přípravcích byly zodpovědné různé složky. 76 U pacientů s hyperlipidemií 25 ml vodného destilátu O. onites (oreganová voda) denně zesílilo účinky zásahů změněného životního stylu a nízkotučné diety při modulaci mírné hyperlipidémie. 77
Perorální analgetikum
Možné orální analgetické aplikace karvakrolu byly podpořeny údaji v experimentu na lidech (n=25), který dokumentoval desenzibilizační vlastnosti karvakrolu vůči orálnímu podráždění a neškodné aplikaci tepla. 93
Hojení ran
Účinek 3% oreganové masti (bez potenciálně dráždivých esenciálních olejů) na hojení ran byl zkoumán v malé dvojitě zaslepené, randomizované, kontrolované studii (n=40) provedené u dospělých podstupujících dermatologické excize. Oregano ve vazelíně nebo pouze vazelína bylo aplikováno dvakrát denně v průměru po dobu 12 dnů. Ačkoli 1 pacient (6 %) ve skupině s oreganem a žádný v kontrolní skupině byl pozitivní na MRSA, méně pacientů ve skupině s oreganem bylo pozitivně testováno na S. aureus (19 %) nebo byli léčeni na celulitidu (6 %) ve srovnání s kontrolami (41 %, resp. 16 %). Kromě toho bylo hodnocení jizev jak pacientem, tak lékařem významně lepší ve skupině s oreganem ve srovnání s kontrolami. V žádné skupině nebyly zaznamenány žádné významné nežádoucí účinky. 94
jiný
Byla pozorována inhibice zpětného vychytávání monoaminu v mozku krysy extraktem z oregana a hladiny serotoninu, měřené mikrodialýzou, byly zvýšeny stejným extraktem. 78
Dávkování
Neexistují žádné klinické důkazy, které by podporovaly specifické terapeutické dávky oregana. Vzhledem k jeho širokému použití v potravinách byl FDA označen jako GRAS. 84 Studie hodnotící antiparazitární účinek oregana používala 200 mg emulgovaného oleje O. vulgare denně po dobu 6 týdnů. 68
funguje yohimbe na erektilní dysfunkci
Těhotenství / Kojení
Informace o bezpečnosti a účinnosti v těhotenství a kojení chybí. Stav GRAS při použití jako potravina.
Retrospektivní přehled údajů z toxikologických center v Uruguayi od roku 1986 do roku 1999 analyzoval volně prodejný bylinný přípravek (Carachipita) obsahující oregano a další byliny běžně používané k vyvolání potratu. U 13 žen, které dostaly tento přípravek, se vyskytly GI symptomy, krvácení do genitálií a selhání víceorgánového systému, které mělo za následek 4 potraty. 85 Sušená bylina oregano (1 g) obsahuje přibližně 4 mcg fytoprogestinů, které se vážou na místa vázající progestin. 86
Při studii přírodních bylin jako alternativ k antimikrobiálním látkám došlo ke snížení úmrtnosti prasnic a podestýlky v experimentu, ve kterém byly prasnice krmeny krmivem obohaceným o listy oregana, květy a esenciální oleje. Nebyl hlášen žádný zjevný škodlivý účinek. 87 Další studie zjistila, že myši krmené esenciálním olejem z oregana vykazovaly zvýšení podílu mrtvých buněk v preimplantačních embryích. 88
Interakce
Žádný dobře zdokumentovaný.
Progestiny: Byliny (progestogenní vlastnosti) mohou zvýšit nepříznivý/toxický účinek progestinů. Sledujte terapii. Záva 1998
Nežádoucí účinky
Alergická kontaktní dermatitida způsobená kořením, včetně oregana, je dobře zdokumentována. 88 Ačkoli je oregano často konzumováno, existuje několik zpráv o nežádoucích nebo systémových reakcích. Existuje jedna zpráva o anafylaxi a byla zaznamenána zkřížená citlivost s jinými členy čeledi Lamiaceae. 89 Byla publikována další kazuistika ekzematózní reakce na požití velkého množství oregana. 90
Údaje shromážděné v letech 2004 až 2013 mezi 8 americkými centry v síti drogově indukovaných jaterních poranění odhalily, že 15,5 % (130) případů hepatotoxicity bylo způsobeno bylinami a doplňky stravy, zatímco 85 % (709) souviselo s léky. Ze 130 souvisejících případů poškození jater souvisejících s doplňky stravy bylo 65 % z nekulturistických doplňků a vyskytovalo se nejčastěji u hispánců/latinců ve srovnání s nehispánskými bělochy a nehispánskými černochy. Transplantace jater byla také častější u toxicity z nekulturistických doplňků (13 %) než u konvenčních léků (3 %) ( P <0.001). Overall, the number of severe liver injury cases was significantly higher from supplements than conventional medications ( P =0,02). Z 217 doplňkových produktů zapojených do poškození jater bylo oregano mezi 22 % (116) jednosložkových produktů. 92
Toxikologie
Ve studii zkoumající vliv oregana na růst a vývoj myších embryí bylo pozorováno zvýšení podílu mrtvých buněk v preimplantačních embryích. 88 V jednom vyšetřování byla hlášena izolace toxických aristolochových kyselin z ruského O. vulgare. 91
Podmínky indexu
- Coridothymus
- Lippia graveolens Kunth.
- saturejka
- Thymbra
- Mexické oregano
Reference
jeden. Origanum vulgare L. USDA, NRCS. 2007. Databáze PLANTS ( http://plants.usda.gov , 13. února 2007). National Plant Data Team, Greensboro, NC 27401-4901 USA. 2. Van Den Broucke CO, Lemli JA. Antispasmodická aktivita Origanum compactum . Med Plant . 1980;38(4):317-331.6445067 3. Lagouri V, Boskou D. Výživové antioxidanty v oreganu. Int J Food Sci Nutr . 1996;47(6):493-497,8933203 4. Baser KH. Biologické a farmakologické aktivity karvakrolu a esenciálních olejů s obsahem karvakrolu. Curr Pharm Des . 2008;14(29):3106-3119.19075694 5. Marieschi M, Torelli A, Poli F, Sacchetti G, Bruni R. Metoda založená na RAPD pro kontrolu kvality středomořského oregana a její příspěvek k farmakognostickým technikám. J Agric Food Chem . 2009;57(5):1835-1840.19216531 6. Marieschi M, Torelli A, Poli F, Bianchi A, Bruni R. Kontrola kvality komerčního středomořského oregana: vývoj markerů SCAR pro detekci příměsí Cistus incanus L., Rubus caesius L. a Rhus coriaria L. Kontrola potravin . 2010, 21 (7): 998-1003. 7. Marieschi M, Torelli A, Bianchi A, Bruni R. Detekce Satureja montana L. a Origanum majorana L. pomocí SCAR-PCR v komerčních vzorcích středomořského oregana. Kontrola potravin . 2011;22(3-4):542-548. 8. Marieschi M, Torelli A, Bianchi A, Bruni R. Vývoj SCAR markeru pro identifikaci Olea europaea L.: nově zjištěná příměs v komerčním středomořském oreganu. Food Chem . 2011;126(2):705-709. 9. Fleisher A, Fleisher Z. Identifikace biblického yzopu a původ tradičního použití bylin ze skupiny oregana v oblasti Středomoří. Eco Bot . 1988;42(2):232-241. 10. Assaf MH, Ali AA, Makboul MA, Beck JP, Anton R. Předběžná studie fenolických glykosidů z Origanum majorana ; kvantitativní odhad arbutinu; cytotoxická aktivita hydrochinonu. Med Plant . 1987;53(4):343-345,3671554 11. Dorman HJ, Deans SG. Antimikrobiální látky z rostlin: antibakteriální aktivita rostlinných těkavých olejů. J Appl Microbiol . 2000;88(2):308-316.10736000 12. Chtíč JB. Kniha o bylinkách . New York, NY: Bantam Books; 1980. 13. Koukoulitsa C, Zika C, Geromichalos GD, Demopoulos VJ, Skaltsa H. Hodnocení inhibice aldosareduktázy a dockingových studií některých sekundárních metabolitů, izolovaných z Origanum vulgare L. ssp. hirtum. Bioorg Med Chem . 2006;14(5):1653-1659.16249088 14. Giordani R, Regli P, Kaloustian J, Mikaïl C, Abou L, Portugalsko H. Antifungální účinek různých esenciálních olejů proti Candida albicans. Zesílení antifungálního účinku amfotericinu B esenciálním olejem z Thymus vulgaris . Phytother Res . 2004;18(12):990-995.15742351 15. Bozin B, Mimica-Dukic N, Simin N, Anackov G. Charakterizace těkavého složení éterických olejů některých Lamiaceae koření a antimikrobiální a antioxidační aktivity všech olejů. J Agric Food Chem . 2006;54(5):1822-1828.16506839 16. Dadalioglu I, Evrendilek GA. Chemické složení a antibakteriální účinky esenciálních olejů z tureckého oregana ( Origanum ), vavřín ( Laurus nobilis ), španělská levandule ( Lavandula stoechas L.) a fenykl ( Foeniculum vulgare ) na běžné alimentární patogeny. J Agric Food Chem . 2004;52(26):8255-8260.15612826 17. Daferera DJ, Ziogas BN, Polissiou MG. GC-MS analýza esenciálních olejů z některých řeckých aromatických rostlin a jejich fungitoxicita na Penicillium digitatum. J Agric Food Chem . 2000;48(6):2576-2581.10888587 18. Tampieri MP, Galuppi R, Macchioni F, a kol. Inhibice Candida albicans vybranými esenciálními oleji a jejich hlavními složkami. Mykopatologie . 2005; 159 (3): 339-345,15883716 19. Crocoll C, Asbach J, Novak J, Gershenzon J, Degenhardt J. Terpene synthases of oregano ( Origanum vulgare L.) a jejich role v dráze a regulaci biosyntézy terpenů. Plant Mol Biol . 2010; 73 (6): 587-603.20419468 20. Szabó K, Sárosi S, Cserháti B, Ferenczy A. Může být žlázová hustota chlupů šlechtitelským znakem pro Origanum vulgare subsp. hirtum s vysokým obsahem silic? Nat Prod Commun . 2010;5(9):1437-1440.20923004 21. Vokou D, Tziolas M, Bailey SE. Esenciální oleje zprostředkované interakce mezi rostlinami oregana a Helicidae pastvy. J Chem Ecol . 1998;24(7):1187-1202. 22. Garcia MA, Sanz J. Analýza Origanum vulgare těkavých látek přímou tepelnou desorpcí spojenou s plynovou chromatografií-hmotnostní spektrometrií. J Chromatogr A . 2001;918(1):189-194.11403447 23. Shen D, Pan MH, Wu QL a kol. LC-MS metoda pro současnou kvantifikaci protizánětlivých složek v oreganu ( Origanum druh). J Agric Food Chem . 2010;58(12):7119-7125.20496910 24. Russo M, Galletti GC, Bocchini P, Carnacini A. Esenciální olej chemické složení divokých populací italského koření oregano ( Origanum vulgare ssp. hrubý Ietswaart): předběžné hodnocení jejich použití v chemotaxonomii pomocí shlukové analýzy. 1. Květenství. J Agric Food Chem . 1998;46(9):3741-3746. 25. Baranska M, Schulz H, Krüger H, Quilitzsch R. Chemotaxonomie aromatických rostlin rod. Origanum pomocí vibrační spektroskopie. Anal Bioanal Chem . 2005;381(6):1241-1247.15711962 26. Gaspar F, Santos R, King MB. Narušení žlázových trichomů stlačeným COdva: alternativní předúprava matrice pro COdvaextrakce éterických olejů. J Supercrit Fluids . 2001;21(1):11-22. 27. Ocaña-Fuentes A, Arranz-Gutiérrez E, Señorans FJ, Reglero G. Extrakce oregana superkritickou tekutinou ( Origanum vulgare ) esenciální oleje: protizánětlivé vlastnosti založené na cytokinové odpovědi na makrofágy THP-1. Food Chem Toxicol . 2010;48(6):1568-1575.20332013 28. Figiel A, Szumny A, Gutiérrez-Ortíz A, Carbonell-Barrachina AA. Složení esenciálního oleje z oregana ( Origanum vulgare ) podle způsobu sušení. J Food Ing . 2010; 98 (2): 240. 29. Hawas UW, El-Desoky SK, Kawashty SA, Sharaf M. Dva nové flavonoidy z Origanum vulgare . Nat Prod Res . 2008;22(17):1540-1543.19023817 30. Miloš M, Mastelic J, Jerkovic I. Chemické složení a antioxidační účinek glykosidicky vázaných těkavých sloučenin z oregana ( Origanum vulgare L. ssp. hrubý ). Food Chem . 2000;71(1):79-83. 31. Nakatani N, Kikuzaki H. Nový antioxidační glukosid izolovaný z oregana ( Origanum vulgare L.). Agric Biol Chem . 1987;51(10):2727-2732. 32. Kikuzaki H, Nakatani N. Struktura nové antioxidační fenolové kyseliny z oregana ( Origanum vulgare L.). Agric Biol Chem . 1989;53(2):519-524. 33. Lukáš B, Schmiderer C, Mitteregger U, Novák J. Arbutin v majoránce a oreganu. Food Chem . 2010;121(1):185-190. 34. Lin SP, Tsai SY, Lin YL, Kuo SC, Hou YC, Chao PD. Biotransformace a farmakokinetika 4-(3,4-dihydroxybenzoyloxymethyl)fenyl-O-beta-D-glukopyranosidu, antioxidantu izolovaného z Origanum vulgare . J Agric Food Chem . 2008;56(8):2852-2856.18376843 35. Nurmi A, Nurmi T, Mursu J, Hiltunen R, Voutilainen S. Požití extraktu z oregana zvyšuje vylučování fenolických metabolitů v moči u lidí. J Agric Food Chem . 2006;54(18):6916-6923.16939358 36. Xu H, Delling M, Jun JC, Clapham DE. Chuť oregana, tymiánu a hřebíčku a senzibilizátory pokožky aktivují specifické kanály TRP. Nat Neurosci . 2006;9(5):628-635.16617338 37. Vichi S, Zitterl-Eglseer K, Jugl M, Franz C. Stanovení přítomnosti antioxidantů pocházejících z extraktů šalvěje a oregana přidaných do živočišného tuku pomocí hodnocení pohlcování radikálů kapacita fotochemiluminiscenční analýzou. jídlo . 2001;45(2):101-104.11379280 38. Faleiro L, Miguel G, Gomes S, a kol. Antibakteriální a antioxidační aktivity esenciálních olejů izolovaných z Thymbra capitata L. (Cav.) a Origanum vulgare L. J Agric Food Chem . 2005;53(21):8162-1868.16218659 39. Zheng W, Wang SY. Antioxidační aktivita a fenolické sloučeniny ve vybraných bylinách. J Agric Food Chem . 2001;49(11):5165-5170.11714298 40. Ivanova D, Gerova D, Chervenkov T, Yankova T. Polyfenoly a antioxidační kapacita bulharských léčivých rostlin. J Ethnopharmacol . 2005;96(1-2):145-150.15588663 41. Hossain MB, Barry-Ryan C, Martin-Diana AB, Brunton NP. Optimalizace zrychlené rozpouštědlové extrakce antioxidačních sloučenin z rozmarýnu ( Rosmarinus officinalis L.), majoránka ( Origanum majorana L.) a oregano ( Origanum vulgare L.) pomocí metodologie povrchu odezvy. Food Chem . 2011;126(1):339-346. 42. Chou TH, Ding HY, Hung WJ, Liang CH. Antioxidační vlastnosti a inhibice melanogeneze vanilinu a kyseliny vanilové stimulované hormony stimulující alfa-melanocyty z Origanum vulgare . Exp Dermatol . 2010;19(8):742-750,20482617 43. Chou TH, Ding HY, Lin RJ, Liang JY, Liang CH. Inhibice melanogeneze a oxidace kyselinou protokatechovou z Origanum vulgare (oregano). J Nat Prod . 2010;73(11):1767-1774.20973550 44. Liang CH, Chou TH, Ding HY. Inhibice melanogeneze novým origanosidem z Origanum vulgare . J Dermatol Sci . 2010;57(3):170-177.20071152 45. Botsoglou NA, Taitzoglou IA, Botsoglou E, Lavrentiadou SN, Kokoli AN, Roubies N. Vliv dlouhodobého dietního podávání oregana na zmírnění oxidačního stresu vyvolaného tetrachlormethanem krysy. J Agric Food Chem . 2008;56(15):6287-6293. 46. Nurmi A, Mursu J, Nurmi T a kol. Konzumace šťávy obohacené o extrakt z oregana výrazně zvyšuje vylučování fenolových kyselin, ale postrádá krátkodobé a dlouhodobé účinky na peroxidaci lipidů u zdravých nekuřáků. J Agric Food Chem . 2006;54(16):5790-5796. 47. Basílico MZ, Basílico JC. Inhibiční účinky některých silic z koření na růst Aspergillus ochraceus NRRL 3174 a produkci ochratoxinu A. Lett Appl Microbiol . 1999;29(4):238-241.10583751 48. Llewellyn GC, Burkett ML, Eadie T. Potenciální růst plísní, produkce aflatoxinů a antimykotická aktivita vybraných přírodních koření a bylin. J Assoc Off Anal Chem . 1981;64(4):955-960.7275911 49. Tantaoui-Elaraki A, Beraoud L. Inhibice růstu a produkce aflatoxinů u Aspergillus parasiticus esenciálními oleji z vybraných rostlinných materiálů. J Environ Pathol Toxicol Oncol . 1994;13(1):67-72.7823297 50. Akgül A, Kivanç M. Inhibiční účinky vybraných tureckých koření a složek oregana na některé houby z potravin. Int J Food Microbiol . 1988;6(3):263-268,2978951 51. Manohar V, Ingram C, Gray J, et al. Antifungální účinky origanového oleje proti Candida albicans. Mol Cell Biochem . 2001;228(1-2):111-117.11855736 52. Rosato A, Vitali C, Piarulli M, Mazzotta M, Argentieri MP, Mallamaci R. In vitro synergická účinnost kombinace nystatinu s esenciálními oleji Origanum vulgare a Pelargonium graveolens proti některým druhům Candida. Fytomedicína . 2009;16(10):972-975.19616925 53. Elgayyar M, Draughon FA, Golden DA, Mount JR. Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů z rostlin proti vybraným patogenním a saprofytickým mikroorganismům. J Food Prot . 2001;64(7):1019-1024.11456186 54. Kivanç M, Akgül A, Doğan A. Inhibiční a stimulační účinky kmínu, oregana a jejich esenciálních olejů na růst a produkci kyseliny Lactobacillus plantarum a Leuconostoc mesenteroides. Int J Food Microbiol . 1991;13(1):81-85.1863531 55. Marino M, Bersani C, Comi G. Měření impedance ke studiu antimikrobiální aktivity esenciálních olejů z Lamiaceae a Compositae . Int J Food Microbiol . 2001;67(3):187-195.11518428 56. Tsigarida E, Skandamis P, Nychas GJ. Chování Listeria monocytogenes a autochtonní flóry na mase skladovaném v aerobních, vakuových a modifikovaných podmínkách balení s nebo bez přítomnosti oreganové silice při 5 stupních C. J Appl Microbiol . 2000;89(6):901-909.11123463 57. Ultee A, Gorris LG, Smid EJ. Baktericidní aktivita karvakrolu vůči patogenu Bacillus cereus přenášenému potravinami. J Appl Microbiol . 1998; Esenciální oleje z saturejka , Origanum , a Brzlík druhy: chemické složení a antibakteriální účinky proti alimentárním patogenům. J Agric Food Chem . 2004;52(26):8261-8267.15612827 59. Burt SA, Reinders RD. Antibakteriální aktivita vybraných rostlinných silic proti Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol . 2003;36(3):162-167.12581376 60. Nostro A, Blanco AR, Cannatelli MA, et al. Citlivost methicilin-rezistentních stafylokoků na oreganový esenciální olej, karvakrol a thymol. FEMS Microbiol Lett . 2004;230(2):191-195.14757239 61. Eng W, Norman R. Vývoj masti na bázi oregana s antimikrobiální aktivitou včetně aktivity proti methicilin-rezistentnímu Staphlococcus aureus. J Drugs Dermatol . 2010; 9 (4): 377-380.20514796 62. Stamatis G, Kyriazopoulos P, Golegou S, Basayiannis A, Skaltsas S, Skaltsa H. In vitro anti-Helicobacter pylori aktivita řeckých bylinných léků. J Ethnopharmacol . 2003;88(2-3):175-179.12963139 63. Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro citlivost Helicobacter pylori na rostlinné extrakty používané tradičně k léčbě gastrointestinálních poruch. Phytother Res . 2005;19(11):988-991.16317658 64. Lin YT, Kwon YI, Labbe RG, Shetty K. Inhibice Helicobacter pylori a související ureázy oreganem a fytochemickými synergiemi brusinek. Appl Environ Microbiol . 2005;71(12):8558-8564.16332847 65. Hammer KA, Carson CF, Riley TV. Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů a dalších rostlinných extraktů. J Appl Microbiol . 1999;86(6):985-990.10438227 66. Bouhdid S, Abrini J, Zhiri A, Espuny MJ, Manresa A. Výzkum funkčních a morfologických změn v buňkách Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus vyvolaných Origanum compactum esenciální olej. J Appl Microbiol . 2009;106(5):1558-1568.19226402 67. Karakaya S, El SN, Karagözlü N, Sahin S. Antioxidační a antimikrobiální aktivity esenciálních olejů získaných z oregana ( Origanum vulgare ssp. hirtum) pomocí různých extrakčních metod. J Med Food . 2011;14(6):645-652.21314366 68. Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibice střevních parazitů emulgovaným olejem z oregana in vivo. Phytother Res . 2000;14(3):213-214.10815019 69. Machado M, Dinis AM, Salgueiro L, Cavaleiro C, Custódio JB, Sousa Mdo C. Anti-Giardia aktivita esenciálních olejů bohatých na fenoly: účinky Thymbra capitata , Origanum , Thymus zygis subsp. sylvestris , a Lippia graveolens na růst, životaschopnost, adherenci a ultrastrukturu trofozoitů. Parasitol Res . 2010;106(5):1205-1215.20217133 70. Santoro GF, das Graças Cardoso M, Guimarães LG, Salgado AP, Menna-Barreto RF, Soares MJ. Účinek oregana ( Origanum vulgare L.) a tymiánem ( Thymus vulgaris L.) esenciální oleje na růst a ultrastrukturu Trypanosoma cruzi (Protozoa: Kinetoplastida). Parasitol Res † 2007;100(4):783-790.17024354 71. Van Den Broucke CO, Lemli JA. Antispasmodická aktivita Origanum compactum . Část 2: Antagonistický účinek thymolu a karvakrolu. Med Plant . 1982;45(3):188-190.6213969 72. Lemhadri A, Zeggwagh NA, Maghrani M, Jouad H, Eddouks M. Antihyperglykemická aktivita vodného extraktu Origanum vulgare roste divoce v oblasti Tafilalet. J Ethnopharmacol . 2004;92(2-3):251-256.15138008 73. Koukoulitsa C, Zika C, Hadjipavlou-Litina D, Demopoulos VJ, Skaltsa H. Inhibiční účinek extraktů polárního oregana na aldozoreduktázu a sójovou lipoxygenázu in vitro. Phytother Res . 2006;20(7):605-606.16691547 74. Mueller M, Lukas B, Novak J, Simoncini T, Genazzani AR, Jungbauer A. Oregano: zdroj pro antagonisty receptoru gama aktivovaného peroxisomovým proliferátorem. J Agric Food Chem . 2008;56(24):11621-11630. 75. Bukovská A, Cikos S, Jihás S, Il'ková G, Řehák P, Koppel J. Účinky kombinace tymiánu a oregano essential oils on TNBS-induced colitis in mice. Mediators Inflamm . 2007;2007:23296.18288268 76. Kulisić T, Krisko A, Dragović-Uzelac V, Milos M, Pifat G. Účinky esenciálních olejů a vodných čajových nálevů z oregana ( Origanum vulgare L. spp. hirtum), tymián ( Thymus vulgaris L.) a divoký tymián ( Thymus serpyllum L.) o oxidaci lidských lipoproteinů s nízkou hustotou indukovanou mědí. Int J Food Sci Nutr . 2007;58(2):87-93.17469764 77. Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, et al. Účinky Origanum onity na endoteliální funkci a sérové biochemické markery u hyperlipidemických pacientů. J Int Med Res . 2008;36(6):1326-1334.19094443 78. Mechan AO, Fowler A, Seifert N, et al. Inhibice zpětného vychytávání monoaminů a potenciál pro zlepšení nálady specifikovaného extraktu z oregana. Br J Nutr . 2011;105(8):1150-1163.21205415 79. Al-Kalaldeh JZ, Abu-Dahab R, Afifi FU. Složení těkavých olejů a antiproliferační aktivita Laurus nobilis , Origanum syriacum , Origanum vulgare , a Salvia triloba proti buňkám lidského adenokarcinomu prsu. Nutr Res . 2010; 30 (4): 271-278 20534330 80. Savini I, Arnone R, Catani MV, Avigliano L. Origanum vulgare indukuje apoptózu v lidských buňkách caco2 rakoviny tlustého střeva. Nutr Cancer . 2009;61(3):381-389.19373612 81. Srihari T, Balasubramaniyan V, Nalini N. Role oregana na bakteriálních enzymech v experimentální karcinogenezi tlustého střeva vyvolané 1,2-dimethylhydrazinem. Může J Physiol Pharmacol . 2008;86(10):667-674.18841171 82. Kanazawa K, Kawasaki H, Samejima K, Ashida H, Danno G. Specifické desmutageny (antimutageny) v oreganu proti dietnímu karcinogenu, Trp-P-2, jsou galangin a querce. J Agric Food Chem . 1995, 43 (2): 404-409. 83. Karpouhtsis I, Pardali E, Feggou E, Kokkini S, Scouras ZG, Mavragani-Tsipidou P. Insekticidní a genotoxické aktivity silic z oregana. J Agric Food Chem . 1998;46(3):1111-1115. 84. Jídlo. Seznam stavu potravinářské přídatné látky Část II. Web US Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/Food/FoodIngredientsPackaging/FoodAdditives/ ucm191033.htm#ftnO. Zpřístupněno 7. října 2011. Poslední aktualizace 5. května 2010. 85. Ciganda C, Laborde A. Bylinné infuze používané k umělému potratu. J Toxicol Clin Toxicol . 2003;41(3):235-239.12807304 86. Zava DT, Dollbaum CM, Blen M. Estrogenová a progestinová bioaktivita potravin, bylin a koření. Proč Soc Exp Biol Med . 1998;217(3):369-378.9492350 87. Allan P, Bilkei G. Oregano zlepšuje reprodukční výkonnost prasnic. Teriogenologie . 2005;63(3):716-721.15629791 88. Domaracký M, Rehák P, Juhás S, Koppel J. Účinky vybraných rostlinných silic na růst a vývoj myších preimplantačních embryí in vivo. Physiol Res . 2007;56(1):97-104.16497088 89. Futrell JM, Rietschel RL. Alergie na koření hodnocená výsledky náplastových testů. Kůže . 1993;52(5):288-290.8299390 90. Benito M, Jorro G, Morales C, Peláez A, Fernández A. Labiatae Alergie: systémové reakce způsobené požitím oregana a tymiánu. Ann Allergy Asthma Immunol . 1996;76(5):416-418.8630713 91. Goun E, Cunningham G, Solodnikov S, Krasnykch O, Miles H. Antitrombinová aktivita některých složek z Origanum vulgare . Fytoterapie . 2002;73(7-8):692-694.12490231 92. Navarro VJ, Barnhart H, Bonkovsky HL, et al. Poranění jater bylinami a doplňky stravy v síti amerických drogových poškození jater. Hepatologie . 2014;60(4):1399-1408.25043597 93. Klein AH, Carstens MI, Carstens E. Eugenol a karvakrol vyvolávají dočasně desenzibilizující vzorce orálního podráždění a zvyšují neškodné teplo a nepříjemný pocit tepla na jazyku. Bolest . 2013;154(10):2078-2087.23791894 94. Ragi J, Pappert A, Rao B, Havkin-Frenkel D, Milgraum S. Oregano extrakt mast pro hojení ran: randomizovaná, dvojitě zaslepená, vazelínou kontrolovaná studie hodnotící účinnost. J Drugs Dermatol . 2011;10(10):1168-1172.21968667 95. Zava DT, Dollbaum CM, Blen M. Estrogenová a progestinová bioaktivita potravin, bylin a koření. Proč Soc Exp Biol Med . 1998;217(3):369-378,9492350Zřeknutí se odpovědnosti
Tyto informace se týkají bylinného, vitaminového, minerálního nebo jiného doplňku stravy. Tento produkt nebyl přezkoumán FDA, aby se zjistilo, zda je bezpečný nebo účinný a nepodléhá standardům kvality a standardům shromažďování bezpečnostních informací, které se vztahují na většinu léků na předpis. Tyto informace by neměly být používány k rozhodování, zda tento přípravek užívat či nikoli. Tyto informace nepodporují tento produkt jako bezpečný, účinný nebo schválený pro léčbu jakéhokoli pacienta nebo zdravotního stavu. Toto je pouze stručný souhrn obecných informací o tomto produktu. NEOBSAHUJE všechny informace o možném použití, pokyny, varování, preventivní opatření, interakce, nepříznivé účinky nebo rizika, která se mohou vztahovat na tento produkt. Tyto informace nejsou konkrétní lékařskou radou a nenahrazují informace, které obdržíte od svého poskytovatele zdravotní péče. Úplné informace o rizicích a výhodách používání tohoto produktu vám poskytne váš poskytovatel zdravotní péče.
Tento produkt může nepříznivě ovlivňovat určité zdravotní a zdravotní problémy, jiné léky na předpis a volně prodejné léky, potraviny nebo jiné doplňky stravy. Tento produkt může být nebezpečný při použití před operací nebo jinými lékařskými zákroky. Je důležité plně informovat svého lékaře o bylinných, vitaminových, minerálních nebo jiných doplňcích stravy, které užíváte před jakýmkoli druhem operace nebo lékařského zákroku. S výjimkou určitých produktů, které jsou obecně uznávány jako bezpečné v normálním množství, včetně používání kyseliny listové a prenatálních vitamínů během těhotenství, nebyl tento produkt dostatečně prozkoumán, aby bylo možné určit, zda je bezpečné používat během těhotenství nebo kojení nebo u mladších osob. než 2 roky věku.
Další informace
Vždy se poraďte se svým poskytovatelem zdravotní péče a ujistěte se, že informace zobrazené na této stránce platí pro vaši osobní situaci.