nattokináza

Běžné názvy: Flite Tabs, Natto-K, Natto, NattoMax, Natural Super Kinase – Sušené rozprašováním (NSK-SD), Vein Caps, Kardiokináza, Fermentované sójové boby, Nattokináza, Subtilisin NAT, Subtilisin natto


Lékařsky zkontrolovánood Drugs.com. Naposledy aktualizováno 22. července 2021.

Klinický přehled

Použití

Nattokináza je podporována pro použití jako fibrinolytické činidlo; v současnosti však chybí klinické studie, které by toto použití podpořily. Neexistuje žádný podstatný důkaz, že nattokináza snižuje krevní tlak při hypertenzi. Nattokináza se používá s pycnogenolem k prevenci hluboké žilní trombózy (DVT) u dlouhých letů.







Dávkování

Klinické studie, které by vedly k bezpečnému a účinnému dávkování, chybí. V některých studiích byla použita nattokináza 100 mg (ekvivalent 2 000 fibrinových jednotek [FU]) užívaná až 3krát denně.

Kontraindikace

Vyhněte se nattokináze u pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou, peptickým vředem a poruchami koagulace, stejně jako před a po operaci.





Těhotenství/kojení

Informace o bezpečnosti a účinnosti v těhotenství a kojení chybí.

Interakce

Nattokináza má farmakologické účinky, které by mohly zvýšit riziko krvácení s antikoagulancii a protidestičkovými látkami. Vysoká koncentrace vitaminu Kdvain natto může snížit mezinárodní normalizovaný poměr (INR) s warfarinem; k tomu může dojít také u doplňků nattokinázy, pokud je vitamin Kdvase během výrobního procesu neodstraňuje.





Nežádoucí účinky

Malé krátkodobé studie hodnotící účinek nattokinázy nezaznamenaly žádné nežádoucí účinky. Existuje teoretické riziko krvácení, na základě kazuistiky akutního krvácení do mozečku u pacienta s anamnézou ischemické cévní mozkové příhody. Trombóza byla hlášena po substituci nattokinázy za warfarin u pacienta s mechanickou aortální chlopní. Vzácné případy pozdní anafylaxe s natto byly připisovány poly (gama-glutamové kyselině), produktu fermentačního procesu, který může být přítomen v doplňcích nattokinázy.

kolik sodíku je lžička soli

Toxikologie

Nattokináza byla nemutagenní v Amesově testu a ve studii chromozomálních aberací na bázi buněk ve studiích výrobců. Střední letální dávka (LDpadesátka) ve studii na hlodavcích byla více než 1 000 mg/kg.





Zdroj

Nattokináza je fibrinolytický enzym nacházející se v natto, tradiční japonské potravině. Produkuje ho Bacillus subtilis (také nazývaný Bacillus natto nebo Bacillus subtilis natto) během fermentačního procesu, který mění vařené sójové boby na natto. Podobné fibrinolytické enzymy se nacházejí v jiných tradičních fermentovaných potravinách, včetně chungkook-jang v Koreji, douchi v Číně, thua nao v Thajsku a tempeh v Indonésii. jeden , dva Fermentační technologie se používá k výrobě doplňků nattokinázy, které jsou formulovány do prášků, pilulek a kapslí, samostatně nebo s jinými složkami. dva , 3

zinek a vitamín D pro testosteron

Dějiny

Fermentace sójových bobů je běžnou tradiční asijskou a africkou kulinářskou praxí. Natto je tradiční japonské jídlo, které se konzumuje již nejméně 1000 let. Obvykle se podává jako snídaně s rýží, na toastu nebo jako sushi; je k dispozici také jako příchuť zmrzliny. Tradičně se používá při srdečních potížích, ke zmírnění únavy a jako prostředek proti beriberi. V 80. letech 20. století výzkumníci zkoumající potravinářské látky z hlediska trombolytických vlastností izolovali enzym nattokinázu z natto. jeden , 3 , 4 První komerční produkt nattokinázy byl uveden na trh v Japonsku v roce 1998. 5 Ačkoli byl od té doby prodáván jako doplněk stravy v mnoha částech světa, v roce 2012 Health Canada zjistila, že bezpečnostní problémy, včetně potenciálu zvýšeného rizika krvácení, nebyly dostatečně řešeny, aby bylo možné uvést nattokinázu na trh. 6 V Evropské unii byla podána žádost o schválení nattokinázy jako nové potraviny. 7 Nattokináza v současné době nemá obecně uznávaný stav jako bezpečný (GRAS) americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.





Chemie

Natto má charakteristickou vůni (pravděpodobně kvůli obsahu pyrazinu), viskózní texturu a silnou, výraznou chuť a díky své konzistenci byl popsán jako „rostlinný sýr“. Ačkoli název napovídá, že se jedná o kinázu, nattokináza je ve skutečnosti alkalická serinová proteáza s aminokyselinovou sekvencí podobnou sekvenci subtilisinu, který se používá v pracích prostředcích. Obsahuje 275 aminokyselin a má molekulovou hmotnost 27,7 kDa. dva Enzym katalyzuje štěpení proteinů na polypeptidy a má vysokou substrátovou specifitu pro fibrin s podstatnou fibrinolytickou aktivitou při pH v rozmezí 6 až 12. dva Proteolytická aktivita nattokinázy se měří v jednotkách fibrinu (FU). 8 50g porce natto poskytuje 1500 FU nattokinázy. Enzym vydrží teploty až 50°C a opakované zmrazování a rozmrazování, v kyselém prostředí je však neaktivní. Mikroenkapsulované a enterosolventní přípravky byly vyvinuty pro snížení degradace nattokinázy žaludeční kyselinou. dva

B. subtilis také produkuje a vylučuje vitamín Kdva(menachinon-7), bacilopeptidáza F (další fibrinolytický enzym prodávaný jako doplněk stravy) a další proteolytické enzymy během fermentačního procesu natto. 9 , 10 Vitamín Kdvamohou být odstraněny z nattokinázových doplňků ve výrobním procesu. Byly popsány způsoby optimalizace produkce enzymu, odstranění vitaminu Kdvaa eliminovat charakteristický zápach natto z produktů nattokinázy. 3 , 4 , jedenáct , 12 , 13 , 14 , patnáct

Farmakokinetika

Studie s jednorázovou dávkou hodnotila farmakokinetiku perorální nattokinázy u 11 zdravých dobrovolníků. 16 Vrcholových sérových koncentrací bylo dosaženo za 13,3 ± 2,5 hodiny po dávce 2 000 FU. Protože nattokináza byla detekována v séru pomocí enzymatického imunosorbentního testu s použitím polyklonální protilátky, která reaguje jak s nattokinázou, tak s metabolity, není jasné, zda byla nattokináza detekovaná v této studii biologicky aktivní.

Použití a farmakologie

Fibrinolýza a trombolýza

Studie in vitro/na zvířatech

Fibrinolytický účinek nattokinázy byl rozsáhle studován ve studiích in vitro. Na rozdíl od streptokinázy nepůsobí nattokináza přímo na plazminogen. Zdá se, že enzym štěpí inhibitor aktivátoru plasminogenu typu 1, čímž zvyšuje aktivitu tkáňového aktivátoru plasminogenu a podporuje konverzi plasminogenu na plasmin, s výsledným zvýšením lýzy sraženiny. Nattokináza také působí přímo na tromby lýzou zesítěného fibrinu. Fibrinolytický účinek nattokinázy je údajně 4krát vyšší než u plasminu. Při použití lidské plné krve vystavené nattokináze bylo také prokázáno na dávce závislé snížení agregace červených krvinek a viskozity při nízkém smyku. 3 , 4 , 17 , 18 , 19

Nattokináza byla absorbována přes krysí střevo. Fibrinolytická a trombolytická aktivita nattokinázy byla hodnocena v experimentech na zvířatech, které indukovaly tromby a endoteliální poškození ve femorálních artériích a společné karotidové arterii u potkanů. Dietní suplementace nattokinázou potlačila ztluštění intimy, modulovala lýzu nástěnných trombů a zlepšila arteriální průtok krve účinněji než plasmin a elastáza. U psů perorální podání nattokinázy zcela rozpustilo indukované sraženiny z hlavních žil nohou během 5 hodin po podání, zatímco sraženiny u psů dostávajících placebo nevykazovaly žádnou trombolýzu až do 18 hodin. 17 , dvacet , dvacet jedna , 22 , 23 Dvě studie hodnotily nattokinázu na potkaním modelu trombózy vyvolané zánětem pomocí injekcí karagenanu. V první studii injekce nattokinázy do krysích ocasů před trombózou zkrátila délku trombózy ocasu přibližně o 15 %. 24 Ve druhé studii byla oblast trombózy redukována podáním nattokinázy po trombóze. 25 Tyto studie naznačují, že nattokináza ovlivňuje tvorbu a rozlišení sraženiny.

Klinická data

Omezené klinické studie nepřinesly definitivní výsledky týkající se účinnosti nattokinázy jako fibrinolytika. 4 , 26 Jedna studie hodnotila účinek denního příjmu nattokinázy na hematologické indexy 12 zdravých japonských dobrovolníků a zjistila zvýšenou fibrinolytickou aktivitu. Bylo zaznamenáno postupné zvýšení fibrinolytické aktivity euglobulinu, zvýšení produktů degradace fibrinu a zvýšení aktivátoru tkáňového plazminogenu. Údaje za všechny subjekty nebyly zveřejněny. 4 , 17 V otevřené studii byl hodnocen účinek podávání nattokinázy po dobu 2 měsíců u zdravých dobrovolníků, dále u pacientů s kardiovaskulárními rizikovými faktory au pacientů na dialýze. V každé skupině bylo v průběhu času pozorováno snížení plazmatického fibrinogenu a koagulačních faktorů VII a VIII; nebyl však prokázán žádný skupinový efekt. Velikost vzorku (N = 45) byla příliš malá, aby bylo možné ze studie vyvodit jednoznačné závěry. 27 Další studie hodnotila preventivní působení nattokinázy u subjektů ohrožených DVT během dlouhého letu letadlem. Nattokináza v blíže nespecifikované dávce v kombinaci s pycnogenolem užívaná 2 hodiny před a 6 hodin po letu snižuje trombotické příhody, jak bylo zjištěno ultrazvukem žilního systému. Skóre otoku bylo také sníženo, pravděpodobně v důsledku diuretického účinku pycnogenolu. Z této studie však nelze vyvodit závěry týkající se fibrinolytického účinku nattokinázy, protože hodnotila produkt obsahující nattokinázu i pycnogenol. 4 , 28

Hypertenze

In vitro/studie na zvířatech

Angiotenzin-konvertující enzym (ACE) byl ve studii in vitro inhibován nattokinázou. 29 Zdá se, že inhibice ACE je zprostředkována peptidovými fragmenty nattokinázy a nesouvisela s proteolytickou aktivitou intaktní nattokinázy.

Studie na potkanech se spontánní hypertenzí hodnotila antihypertenzní mechanismus účinku intaktní nattokinázy a nattokinázových peptidových fragmentů. 30 Ačkoli jak intaktní enzym, tak fragmenty snižovaly krevní tlak, pouze intaktní nattokináza snižovala hladiny fibrinogenu v plazmě. Intaktní nattokináza neměla žádný účinek na systém renin-angiotensin. Peptidové fragmenty nattokinázy redukovaly plazmatický angiotensin II, ale neměly žádný účinek na aktivitu reninu nebo ACE. Autoři navrhují, že fibrinolytická aktivita intaktní nattokinázy snižuje krevní tlak snížením viskozity krve; mechanismus peptidových fragmentů nattokinázy je však nejasný. Ve druhé studii prášek natto, který obsahoval kyselinu gama-aminomáselnou a nattokinázu, snížil krevní tlak u spontánně hypertenzních potkanů, ale ne u potkanů ​​s normálním krevním tlakem. 31 Captopril snižoval krevní tlak výrazněji než prášek natto.

Klinická data

Dvojitě zaslepená, randomizovaná klinická studie navržená k vyhodnocení hypotenzního účinku nattokinázy (N = 86) zjistila pokles systolického a diastolického krevního tlaku po 8 týdnech, nikoli však po 4 týdnech denního podávání nattokinázy. Do studie byli zařazeni pacienti s prehypertenzí nebo mírnou hypertenzí s průměrným krevním tlakem přibližně 145/95 mm Hg na začátku studie. Konfliktní výsledky byly získány pro hodnoty plazmatického reninu. 32 Dvojitě zaslepená zkřížená studie porovnávala účinky nattokinázy a bacilopeptidázy F na krevní tlak u 20 pacientů s takzvanými chorobami „životního stylu“, včetně hypertenze, hyperlipidémie a diabetu 2. typu. 10 Studie uvádí, že krevní tlak se snížil po léčbě bacilopeptidázou F, ale nikoli po léčbě nattokinázou. Klinický význam těchto výsledků není jasný, protože pacienti na začátku nebyli hypertenzní. Ve studii hodnotící fibrinolytický účinek nattokinázy nebyl zjištěn žádný hypotenzní účinek 27 nebo v jiné studii hodnotící účinek na lipidový profil. 33

Jiné použití

Amyloidní plak

Ve studii in vitro nattokináza degradovala amyloidní fibrily, což naznačuje potenciální roli v léčbě onemocnění souvisejících s amyloidem, jako je Alzheimerova choroba. 3. 4 Ve studii na potkanech zvýšila nattokináza expresi genu pro ADAM10, protein, který snižuje účinky amyloidního prekurzorového proteinu. 35 Teoreticky může mít zvýšení aktivity ADAM10 budoucí roli při zvládání Alzheimerovy choroby.

Protidestičková aktivita

Studie ex vivo naznačují, že nattokináza může mít protidestičkovou aktivitu. Nattokináza inhibovala kolagenem a trombinem indukovanou agregaci krevních destiček ve studii s použitím králičích krevních destiček. 36 Zdá se, že nattokináza inhibuje tromboxan Advaprodukce aktivovanými krevními destičkami. V jiné studii zvýšila nattokináza cyklický adenosinmonofosfát v krevních destičkách potkana, což inhibuje agregaci krevních destiček. 37 Zdá se, že nattokináza v lidských krevních destičkách inhibuje mobilizaci zásob vápníku v krevních destičkách v reakci na aktivaci krevních destiček trombinem.

Dyslipidémie

Dvojitě zaslepená, randomizovaná klinická studie navržená tak, aby vyhodnotila účinek nattokinázy na hyperlipidémii, zjistila změny v triglyceridech a lipoproteinu s vysokou hustotou oproti výchozí hodnotě, ale nemohly být prokázány žádné rozdíly ve srovnání s placebem. 33 Ve studii hodnotící fibrinolytický účinek nattokinázy nebyl zjištěn žádný vliv na lipidový profil. 27 Ve zkřížené srovnávací studii s bacilopeptidázou F neměla 4týdenní léčba nattokinázou žádný vliv na lipidový profil. 10

6 palců penis 5 palců obvod

Vitreolýza

V experimentu prováděném na králících intravitreální nattokináza indukovala odchlípení zadního sklivce prostřednictvím hydrolýzy kolagenových vláken; chybí však studie o klinických aplikacích u lidí jako alternativa k chirurgickému zákroku. 38

Dávkování

Klinické studie, které by vedly k bezpečnému a účinnému dávkování, chybí. V některých studiích byla použita nattokináza 100 mg (ekvivalent 2 000 FU) užívaná až 3krát denně. 17 , 27 , 32

Těhotenství / Kojení

Informace o bezpečnosti a účinnosti v těhotenství a kojení chybí.

Interakce

Antitrombotická, fibrinolytická a protidestičková aktivita pozorovaná u nattokinázy ve studiích in vitro a na zvířatech vyvolává obavy, že může zvýšit riziko krvácení při podávání s antikoagulancii a protidestičkovými látkami. dvacet , 25 , 37 V jedné nepublikované studii dostávalo 12 pacientů hospitalizovaných pro ischemickou cévní mozkovou příhodu, kteří dostávali heparin a nízké dávky aspirinu nebo klopidogrelu, také nattokinázu 6 000 FU/den po dobu 7 dnů. 7 , 8 Současné podávání nattokinázy údajně prodloužilo dobu krvácení a dobu srážení a snížilo protrombinový čas, tromboplastinový čas a hladiny D-dimerů. Byly hlášeny tři nespecifikované dočasné nežádoucí účinky. V jiné nepublikované studii byla nattokináza 1 700 FU denně podávána 30 pacientům léčeným warfarinem po dobu 26 týdnů. 7 , 8 Společné podávání nattokinázy údajně stabilizovalo INR, ale podrobnosti byly pro hodnocení příliš nedostatečné.

Pacienti léčení warfarinem by se měli vyhnout konzumaci natto, protože může snížit INR. 9 , 39 Podstatné a trvalé zvýšení sérového vitaminu Kdvajsou připisovány vysokým koncentracím vitaminu v natto a dlouhému poločasu vitaminu Kdva. Kromě toho může požitý B. subtilis pokračovat ve výrobě vitamínu Kdvave střevech až týden po konzumaci natto. Umytí a vaření natto před jídlem může zabránit trvalému zvýšení vitaminu Kdvasérové ​​koncentrace, stejně jako snížení obnovy B. subtilis z výkalů. 40 Vitamín Kdvaje odstraněn z některých doplňků nattokinázy, aby se tento problém odstranil.

Nežádoucí účinky

Klinické studie hodnotící účinek nattokinázy, které neuvádějí žádné nežádoucí účinky, zahrnovaly malý počet pacientů po dobu až 7 měsíců. 6 , 10 , 17 , 27 , 28 , 32 , 39 Ve 4týdenní studii neměla nattokináza žádný podstatný účinek na laboratorní testy hematologické, renální a jaterní funkce. Malé zvýšení hematokritu, počtu krevních destiček a sérové ​​cholinesterázy zůstalo v normálním rozmezí. 10

Potenciál zvýšeného rizika krvácení u nattokinázy nebyl jasně doložen. Kazuistika popisovala akutní krvácení do mozečku u 52leté ženy s anamnézou ischemické cévní mozkové příhody. Přestože pacientka užívala denně aspirin a zahájila nattokinázu v dávce 400 mg denně, kauzalitu nelze stanovit kvůli její anamnéze. 41 Vzhledem k teoretickému riziku krvácení by však nattokinázu neměli užívat pacienti s ischemickou cévní mozkovou příhodou, peptickým vředem nebo poruchami koagulace; těmi, kteří podstupují souběžnou antikoagulační léčbu; nebo před nebo po operaci. Vzhledem k tomu, že vitamín Kdvain natto může kompenzovat potenciální riziko krvácení, Health Canada vyjádřila obavu, že odstranění vitaminu Kdvaz doplňků nattokinázy by teoreticky mohlo zvýšit riziko krvácení. 6 Současné bezpečnostní údaje pro doplňky nattokinázy tuto obavu neřeší.

Kazuistika ilustruje potenciální škodlivost nahrazení antikoagulantu nattokinázou. U pacienta s mechanickou aortální chlopní se rozvinula trombóza vyžadující náhradu chlopně přibližně rok poté, co nahradil nattokinázu 100 mg/den warfarinem. 42

Natto může vzácně způsobit anafylaxi s pozdním nástupem, přičemž symptomy se objevují 4 až 15 hodin po požití. 43 , 44 Kožní testy prokázaly jako příčinu poly(gama-glutamovou kyselinu), produkt fermentačního procesu. Ačkoli lze obsah poly (kyseliny gama-glutamové) snížit ve výrobním procesu, pacienti s anamnézou hypersenzitivních reakcí na natto by se měli vyhýbat doplňkům nattokinázy. patnáct

jak zjistit, zda máte nízkou t

Toxikologie

Výrobce uvádí, že formulace nattokinázy je nemutagenní v Amesově testu s použitím 5 kmenů bakterií, stejně jako ve studii chromozomálních aberací na bázi buněk provedené na buňkách CHL/IU. 8 Ve studiích na hlodavcích, kde byly podávány dávky až 1 000 mg/kg/den po dobu až 90 dnů, byl netoxický. LDpadesátkave studii na hlodavcích byla více než 20 000 FU/kg (více než 1 000 mg/kg).

Reference

1. Inatsu Y, Nakamura N, Yuriko Y, Fushimi T, Watanasiritum L, Kawamoto S. Charakterizace Bacillus subtilis kmeny v Thua nao, tradiční fermentované sójové potravině v severním Thajsku. Lett Appl Microbiol . 2006;43(3):237-242,16910925 2. Dabbagh F, Negahdaripour M, Berenjian A, et al. Nattokináza: výroba a aplikace. Appl Microbiol Biotechnol . 2014;98(22):9199-9206.25348469 3. Sumi H, Hamada H, Tsushima H, Mihara H, Muraki H. Nový fibrinolytický enzym (nattokináza) v rostlinném sýru natto; typické a oblíbené sójové jídlo v japonské stravě. Zkušenosti . 1987;43(10):1110-1111.3478223 4. Tai MW, Sweet BV. Nattokináza pro prevenci trombózy. Am J Health Syst Pharm . 2006;63(12):1121-1123.16754735 5. Japan Bio Science Laboratories Company, Ltd. NSK-SD nattokináza. 2013. http://www.ethorn.com/ssw/files/Japan%20Bio%20Science%20Laboratory.pdf . Zpřístupněno 17. února 2015. 6. Health Canada. Upozornění pro zúčastněné strany o nattokináze. 6. listopadu 2012. http://www.hc-sc.gc.ca/dhp-mps/prodnatur/legislation/docs/nattokinase-eng.php . Přístupné 17. února 2015. 7. Poradní výbor pro nové potraviny a procesy, Evropská komise. Dokument výboru k diskusi: Nattokináza ACNFP/108/6. 2012. http://acnfp.food.gov.uk/sites/default/files/mnt/drupal_data/sources/files/multimedia/pdfs/acnfp10806natv2.pdf . Přístup 15. února 2015. 8. Japan Bio Science Laboratories Company, Ltd. NSK-SD nattokináza: zlepšení krevního oběhu a podpora kardiovaskulárního zdraví. 2011. http://www.dyna-nutrition.com/wp-content/uploads/2014/08/NSK-white-paper-4Oct2011.pdf . Přístup 23. prosince 2014. 9. Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, et al. Japonské fermentované sójové potraviny jako hlavní determinant velkého geografického rozdílu v cirkulujících hladinách vitaminu Kdva: možné důsledky pro riziko zlomeniny kyčle. Výživa . 2001;17 (4): 315-321,11369171 10. Hitosugi M, Hamada K, Misaka K, Ichihashi K. Effects of. Bacillus natto přípravky na krevní tlak u pacientů s civilizačními chorobami [publikováno online 29. ledna 2014]. J Hypertens (Los Angeles) . 3:135.10.4172/2167-1095.1000135 11. Ku TW, Tsai RL, Pan TM. Jednoduchý a nákladově úsporný přístup k optimalizaci produkce subtilisinu NAT submerzní kultivací Bacillus subtilis natto. J Agric Food Chem . 2009;57(1):292-296.19063639 12. Wang C, Du M, Zheng D, Kong F, Zu G, Feng Y. Purifikace a charakterizace nattokinázy z Bacillus subtilis natto B-12. J Agric Food Chem . 2009;57(20):9722-9729.19788184 13. Fujita M, Nomura K, Hong K, Ito Y, Asada A, Nishimuro S. Purifikace a charakterizace silného fibrinolytického enzymu (nattokinázy) v rostlinném sýru natto, oblíbeném sójovém bobu fermentované potraviny v Japonsku. Biochem Biophys Res Commun . 1993;197(3):1340-1347.8280151 14. Weng M, Zheng Z, Bao W, Cai Y, Yin Y, Zou G. Zvýšení oxidační stability subtilisin nattokinázy místně cílenou mutagenezí vyjádřenou v Escherichia coli . Biochim Biophys Acta . 2009;1794(11):1566-1572,19631297 15. Wei X, Luo M, Xie Y, et al. Kmenový screening, fermentace, separace a enkapsulace pro výrobu nattokinázových funkčních potravin. Appl Biochem Biotechnol . 2012;168(7):1753-1764.22987066 16. Ero MP, Ng CM, Mihailovski T, Harvey NR, Lewis BH. Pilotní studie sérové ​​farmakokinetiky nattokinázy u lidí po jednorázové perorální denní dávce. Altern Ther Health Med . 2013;19(3):16-19.23709455 17. Peng Y, Yang X, Zhang Y. Mikrobiální fibrinolytické enzymy: přehled zdroje, produkce, vlastností a trombolytické aktivity in vivo. Appl Microbiol Biotechnol . 2005;69(2):126-132.16211381 18. Pais E, Alexy T, Holsworth RE Jr., Meiselman HJ. Účinky nattokinázy, profibrinolytického enzymu, na agregaci červených krvinek a viskozitu plné krve. Clin Hemoreol Microcirc . 2006;35(1-2):139-142.16899918 19. Urano T, Ihara H, Umemura K, et al. Profibrinolytický enzym subtilisin NAT purifikovaný z Bacillus subtilis štěpí a inaktivuje inhibitor aktivátoru plazminogenu typu 1. J Biol Chem . 2001;276(27):24690-24696,11325965 20. Suzuki Y, Kondo K, Matsumoto Y a kol. Dietní suplementace fermentovaných sójových bobů, natto, potlačuje ztluštění intimy a moduluje lýzu nástěnných trombů po endoteliálním poranění ve femorální arterii potkana. Life Sci . 2003;73(10):1289-1298.12850244 21. Suzuki Y, Kondo K, Ichise H, Tsukamoto Y, Urano T, Umemura K. Suplementace stravy fermentovanými sójovými boby potlačuje zahušťování intimy. Výživa . 2003;19(3):261-264.12620531 22. Fujita M, Hong K, Ito Y, Fujii R, Kariya K, Nishimuro S. Trombolytický účinek nattokinázy na model chemicky indukované trombózy u krys. Biol Pharm Bull . 1995;18(10):1387-1391,8593442 23. Chang CH, Chen KT, Lee TH a kol. Účinky extraktu natto na poškození endotelu v modelu potkanů. Minuty střed Okayama . 2010;64(6):399-406.21173810 24. Kamiya S, Hagimori M, Ogasawara M, Arakawa M. Metoda hodnocení in vivo účinku nattokinázy na trombózu ocasu vyvolanou karagenanem na krysím modelu. Zákon o hematolu . 2010;124(4):218-224.21071931 25. Xu J, Du M, Yang X, Chen Q, Chen H, Lin DH. Trombolytické účinky in vivo nattokinázy v karagenanem indukovaném potkaním modelu trombózy. Zákon o hematolu . 2014;132(2):247-253.24862625 26. Lee T. Zeptejte se lékaře. Chtěl bych najít bezpečnější, jednodušší alternativu k warfarinu, který beru už pár let. Slyšel jsem o nattokináze – mohu ji užívat místo warfarinu? Harv Heart Lett . 2006;17(2):7.21698808 27. Hsia CH, Shen MC, Lin JS, et al. Nattokináza snižuje plazmatické hladiny fibrinogenu, faktoru VII a faktoru VIII u lidských subjektů. Nutr Res . 2009;29(3):190-196.19358933 28. Cesarone MR, Belcaro G, Nicolaides AN, et al. Prevence žilní trombózy při dálkových letech s Flite Tabs: randomizovaná, kontrolovaná studie LONFLIT-FLITE. Angiologie . 2003;54(5):531-539.14565628 29. Murakami K, Yamanaka N, Ohnishi K, Fukayama M, Yoshino M. Inhibice angiotensin I konvertujícího enzymu subtilisinem NAT (nattokináza) v natto, japonské tradiční fermentované potravině. Funkce jídla . 2012;3(6):674-678.22453301 30. Fujita M, Ohnishi K, Takaoka S, Ogasawara K, Fukuyama R, Nakamuta H. Antihypertenzní účinky kontinuálního perorálního podávání nattokinázy a jejích fragmentů u spontánně hypertenzních potkanů. Biol Pharm Bull . 2011;34(11):1696-1701.22040882 31. Suwanmanon K, Hsieh PC. Účinek kyseliny γ-aminomáselné a fermentovaných fazolí obohacených nattokinázou na krevní tlak spontánně hypertenzních a normotenzních potkanů ​​kmene Wistar-Kyoto. J Food Drug Anal . 2014;22(4):485-491. 32. Kim JY, Gum SN, Paik JK, et al. Účinky nattokinázy na krevní tlak: randomizovaná, kontrolovaná studie. Hypertens Res . 2008;31(8):1583-1588.18971533 33. Yang NC, Chou CW, Chen CY, Hwang KL, Yang YC. Kombinovaná nattokináza s červenou kvasnicovou rýží, ale nikoli samotná nattokináza, má silné účinky na krevní lipidy u lidských subjektů s hyperlipidémií. Asia Pac J Clin Nutr . 2009;18(3):310-317,19786378 34. Hsu RL, Lee KT, Wang JH, Lee LY, Chen RP. Amyloid degradující schopnost nattokinázy z Bacillus subtilis natto . J Agric Food Chem . 2009;57(2):503-508.19117402 35. Fadl NN, Ahmed HH, Booles HF, Sayed AH. Serrapeptázová a nattokinázová intervence pro zmírnění patofyziologie Alzheimerovy choroby na krysím modelu. Hum Exp Toxicol . 2013;32(7):721-735,23821590 36. Jang JY, Kim TS, Cai J, et al. Nattokináza zlepšuje průtok krve inhibicí agregace krevních destiček a tvorby trombů. Lab Anim Res . 2013;29(4):221-225,24396387 37. Ji H, Yu L, Liu K, et al. Mechanismy nattokinázy v ochraně mozkové ischemie. Eur J Pharmacol . 2014;745:144-151.25446567 38. Takano A, Hirata A, Ogasawara K, et al. Odchlípení zadního sklivce indukované nattokinázou (subtilisin NAT): nový enzym pro farmakologickou vitreolýzu. Invest Ophthalmol Vis Sci . 2006;47(5):2075-2079.16639018 39. Homma K, Wakana N, Suzuki Y, et al. Léčba natto, fermentovaného sójového přípravku, aby se zabránilo nadměrným koncentracím vitaminu K v plazmě u pacientů užívajících warfarin. J Nutr Sci Vitaminol (Tokio) . 2006;52 (5): 297-301.17190098 40. Hitosugi M, Hamada K, Misaka K. Effects of. Bacillus subtilis var. produkty natto o symptomech způsobených poruchou průtoku krve u pacientek s civilizačními chorobami. Int J Gen Med . 2015;8:41-46.25653551 41. Chang YY, Liu JS, Lai SL, Wu HS, Lan MY. Cerebelární krvácení vyvolané kombinovaným použitím nattokinázy a aspirinu u pacienta s cerebrálním mikrokrvácením. Interní Med . 2008;47(5):467-469.18310985 42. Elahi MM, Choi CH, Konda S, Shake JG. Důsledek pacientovy substituce nattokinázy za warfarin po náhradě aortální chlopně mechanickou protézou. Proc (Bayl Univ Med Cent) . 2015;28(1):81-82.25552810 43. Inomata N, Chin K, Nagashima M, Ikezawa Z. Pozdní anafylaxe způsobená poly(γ-glutamovou kyselinou) v polévce komerčních studených čínských nudlí u pacienta s alergií na fermentované sójové boby (natto). Allergol Int . 2011;60(3):393-396.21430437 44. Ikezawa Z, Isoda Y, Inomata N, Matsukura S, Aihara M. Klinický přehled 18 pacientů s pozdním nástupem anafylaxe po požití Bacillus subtilis -fermované sójové boby (natto). [Abstrakt] 30. sympozium Collegium Internationale Allergologicum. Petersberg, Německo. 15. září 2014. http://www.ciaweb.org/UserFiles/sym14-finalv11_lores.pdf . Přístup 2. února 2015. 45. Sugimoto S, Fujii T, Morimiya T, Johdo O, Nakamura T. Fibrinolytická aktivita nové proteázy odvozené z houby produkující tempeh, Fusarium sp. BLB. Biosci Biotechnol Biochem . 2007;71(9):2184-2189,17827689

Zřeknutí se odpovědnosti

Tyto informace se týkají bylinného, ​​vitaminového, minerálního nebo jiného doplňku stravy. Tento produkt nebyl přezkoumán FDA, aby se zjistilo, zda je bezpečný nebo účinný a nepodléhá standardům kvality a standardům shromažďování bezpečnostních informací, které se vztahují na většinu léků na předpis. Tyto informace by neměly být používány k rozhodování, zda tento přípravek užívat či nikoli. Tyto informace nepodporují tento produkt jako bezpečný, účinný nebo schválený pro léčbu jakéhokoli pacienta nebo zdravotního stavu. Toto je pouze stručný souhrn obecných informací o tomto produktu. NEOBSAHUJE všechny informace o možném použití, pokyny, varování, preventivní opatření, interakce, nepříznivé účinky nebo rizika, která se mohou vztahovat na tento produkt. Tyto informace nejsou konkrétní lékařskou radou a nenahrazují informace, které obdržíte od svého poskytovatele zdravotní péče. Úplné informace o rizicích a výhodách používání tohoto produktu vám poskytne váš poskytovatel zdravotní péče.

Tento produkt může nepříznivě ovlivňovat určité zdravotní a zdravotní problémy, jiné léky na předpis a volně prodejné léky, potraviny nebo jiné doplňky stravy. Tento produkt může být nebezpečný při použití před operací nebo jinými lékařskými zákroky. Je důležité plně informovat svého lékaře o bylinných, vitaminových, minerálních nebo jiných doplňcích stravy, které užíváte před jakýmkoli druhem operace nebo lékařského zákroku. S výjimkou určitých produktů, které jsou obecně uznávány jako bezpečné v normálním množství, včetně používání kyseliny listové a prenatálních vitamínů během těhotenství, nebyl tento produkt dostatečně prozkoumán, aby bylo možné určit, zda je bezpečné používat během těhotenství nebo kojení nebo u mladších osob. než 2 roky věku.

Další informace

Vždy se poraďte se svým poskytovatelem zdravotní péče a ujistěte se, že informace zobrazené na této stránce platí pro vaši osobní situaci.