'Maso se potí.' Lidé o tom mluví, ale je to věc?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Říká se, že stresový pot voní jinak než ostatní pot. Ale je trochu pohodlné, že toto přísloví vypadá jako ten jiný druh potu - ten, o kterém opravdu neradi mluvíme, ale každý, kdo snědl příliš mnoho plátků mastné feferonkové pizzy (nebo celé krůtí na Den díkůvzdání jako Joey z Přátel) ví až moc dobře: maso se potí. Pro ty z vás, kteří mají kolem pizzy větší vůli než my ostatní, jsou masové pocení přesně takové, jaké znějí: nadměrné pocení, které se zdá být odstartováno masitým jídlem. Ale i když mnoho z nás může potvrdit, že jsme tento fenomén zažili, věda se trhá v otázce, zda se lidé potí masem.

proč nazývají kapavku tleskáním

Životně důležité orgány

  • Lidé anekdoticky hlásí nadměrné pocení po jídle bohatém na maso a tento jev se nazývá masové pocení.
  • Věda je rozpolcená v tom, zda masové pocení skutečně existují.
  • Když vaše tělo rozloží jakékoli jídlo, vytváří teplo, které zvyšuje tělesnou teplotu.
  • Protein odbourává více energie, takže může způsobit pocení, protože se produkuje více tepla.
  • Omezení spotřeby masa může snížit pocení po masu.
  • Ve vzácných případech může být pocení masa způsobeno stavem zvaným Freyův syndrom.
  • Existuje léčba ke zmírnění příznaků Freyova syndromu.

Možné příčiny pocení masa

Jedna věc, na které se vědci shodují, je, že různé potraviny způsobují různé reakce v našem těle a že různé makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky) se v našem těle rozkládají odlišně. Termický účinek potravin (TEF) je množství energie potřebné k rozložení potravin na základě složení těchto tří makroživin. To způsobuje zvýšení termogeneze nebo produkce tepla, což by teoreticky mohlo zvýšit vaši tělesnou teplotu a způsobit pocení.

Protein je nejtěžší makroživina, kterou lze rozložit. Vaše tělo potřebuje více energie, než je připraveno k použití, než sacharidy nebo tuky. Jinými slovy, má větší termogenní účinek než ostatní makroživiny, takže jídlo s vysokým obsahem bílkovin by způsobilo, že vaše tělo vydá více energie než vyvážené jídlo nebo takové, které se silně opírá o kteroukoli z dalších dvou makroživin. Rozdíl je natolik výrazný, že je to jeden z důvodů, proč někteří lidé podporují myšlenku, že strava s vysokým obsahem bílkovin je příznivější pro hubnutí než dietní plány s různými poměry makroživin (Pesta, 2014). A výzkum také zjistil, že TEF může trvat déle než 6 hodin po jídle, takže na chvíli cítíte to masité jídlo (Reed, 1996).

Mohlo by se však stát, že masový pot je jen vedlejším produktem jídla, které je větší než obvykle. V roce 2018 se podle a. Pouze 5% dospělých Američanů považovalo za vegetariány Gallupův průzkum (Hrynowski, 2019). To je něco málo přes 16 milionů dospělých ve Spojených státech. To znamená, že pro téměř 311 milionů dospělých Američanů bude velmi velké jídlo pravděpodobně zahrnovat maso. Po jídle lidský metabolismus může zvýšit o nezanedbatelných 25% a výzkum zjistil, že velká jídla mají větší vliv na tuto změnu rychlosti metabolismu než menší jídla (Secor, 2009).

Zda se toto zvýšení energetického výdeje skutečně promítne do tělesné teploty a pocení, je však stále TBD.







reklama

Řešení nadměrného pocení doručeno k vašim dveřím





Drysol je lék na předpis první volby při nadměrném pocení (hyperhidróze).

Zjistit více

Ale mohl by to být Freyův syndrom

V některých vzácných případech, chuťové pocení (nebo pocení po požití určitých potravin) může být způsobeno Freyovým syndromem. Freyův syndrom je vzácný stav zahrnující poškození nervů a je obvykle způsoben předchozím chirurgickým zákrokem poblíž příušních žláz, největších slinných žláz v těle, které jsou umístěny těsně před ušima na obou stranách obličeje. I když tento stav není zcela objasněn, jedním z největších příznaků tohoto stavu je rozvoj pocení po jídle během jednoho roku po operaci (Freyův syndrom, n.d.).





jak udržet péro déle tvrdé

Jak zacházet s masem

Bohužel, hodně z toho jsou pokusy a omyly, pokud máte pocit, že trpíte masovým potem. Pokud máte podezření, že byste mohli mít alergii na maso, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče a nechte ho otestovat na citlivost na potraviny - ale stojí za zmínku, že ani potravinové alergie, ani intolerance na potraviny obvykle nezpůsobují pocení. Můžete také zkusit pohrát se svou velikostí porce, abyste zjistili, zda stačí skromnější pomoc s masem, aby se zabránilo masovému pocení.

Pokud snížíte spotřebu masa, existují další zdravotní výhody. Maso je zánětlivý produkt, vysvětluje Dana Hunnes, Ph.D., RD, MPH, starší dietologka v Ronald Reagan UCLA Medical Center a pomocná profesorka na UCLA Fielding School of Public Health. Existují sloučeniny vytvořené konzumací masa zvaného TMAO, které významně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. TMAO je látka zvaná trimethylamin-N-oxid, kterou vaše tělo vytváří při trávení a metabolizaci červeného masa. Takže pokud je vaše tělo vytváří, proč jsou tak špatní? Jsou zánětlivé, podporují ucpání tepen a zúžení krevních cév, říká Hunnes.

Rozřezávání hamburgerů však nemusí mít prospěch jen vaše srdce. Hunnes zdůrazňuje, že mnoho různých chronických onemocnění, od kardiovaskulárních onemocnění přes revmatoidní artritidu a některé druhy rakoviny až po neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba, je spojeno se zánětem. Shrnuje tedy, že nahrazením zánětlivých masných výrobků protizánětlivými rostlinnými produkty snižujeme riziko všech typů chronických onemocnění od kardiovaskulárních onemocnění (srdeční choroby a mrtvice) přes cukrovku až po rakovinu.

Pokud je to vlastně Freyův syndrom

Freyův syndrom není přesně pochopen, ale existuje léčba chuťového pocení. Botulotoxin typu A (který pravděpodobně znáte pod značkou Botox) úspěšně snižuje chuťové pocení, nalezena jedna studie . A vědci naznačují, že by to měla být první linie léčby tohoto stavu, protože jej lze snadno znovu nasadit, když se vyčerpá a příznaky se vrátí. Ve své studii vědci zjistili, že pocení bylo sníženo injekcemi a že pocení reagovalo na nové injekce, jakmile odezněly účinky počáteční léčby (Laccourreye, 1999).





Reference

  1. Freyův syndrom. (n.d.). Citováno 11. února 2020, z https://rarediseases.org/rare-diseases/frey-syndrome/
  2. Hrynowski, Z. (2019, 11. října). Jaká procenta Američanů jsou vegetariáni? Citováno 10. února 2020, z https://news.gallup.com/poll/267074/percentage-americans-vegetarian.aspx
  3. Laccourreye, O., Akl, E., Gutierrez-Fonseca, R., Garcia, D., Brasnu, D., & Bonan, B. (1999). Opakované chuťové pocení (Freyův syndrom) po intrakutánní injekci botulotoxinu typu A. Archivy otolaryngologie - chirurgie hlavy a krku, 125 (3), 283. doi: 10,1001 / archotol.125.3.283, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10190799
  4. Secor, S. M. (2009). Specifická dynamická akce: přehled postprandiální metabolické odpovědi. Journal of Comparative Physiology B, 179 (1), 1–56. doi: 10.1007 / s00360-008-0283-7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18597096
  5. Reed, G. W. a Hill, J. O. (1996). Měření termického účinku jídla. American Journal of Clinical Nutrition, 63 (2), 164–169. doi: 10.1093 / ajcn / 63.2.164, https://academic.oup.com/ajcn/article/63/2/164/4650492
Vidět víc