Příprava jídla na hubnutí

Příprava jídla na hubnutí

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Příprava jídla je nyní velmi trendy, což mohou potvrdit hashtagy #mealprep s 12 miliony na Instagramu. Může člověk jednoduše připravit jídlo předem, aby pomohl zhubnout? Samotný čin samozřejmě není. Pokud však nemůžete každý den vařit a snažíte se zhubnout, může mít příprava jídla několik hodin týdně obrovské výhody pro vaše zdraví.



Co je to příprava jídla?

Příprava jídla je přesně to, co zní - příprava některého nebo všech jídel jednoho předem. Tato aktivita může mít mnoho podob. V neděli můžete udělat velkou dávku něčeho, řekněte polévku nebo dušené maso a sníst to na několik příštích večeří. Nebo můžete získat propracovaná a předem připravená jednotlivá jídla s přílohami pro každý den v týdnu.

reklama

Seznamte se s plností —Nástroj pro správu hmotnosti očištěný FDA



Plenity je léčba pouze na lékařský předpis. Pro bezpečné a správné použití přípravku Plenity se poraďte se zdravotnickým pracovníkem nebo se obraťte na Návod k použití .

Zjistěte více

To, že vaříte jídlo předem, ještě neznamená, že to nemůže být skvělé jídlo. Projděte se skladovacím prostorem i v té nejúžasnější restauraci a překvapilo by vás, kolik jídla bylo připraveno, než jste si kdy zarezervovali rezervaci.

Plánování jídla na celý týden předem může některým lidem připadat zvláštní. Ale ne každý má to štěstí, že má během pracovního týdne čas na vaření. Pro mnoho lidí znamená čas na večeři jen aplikaci na rozvoz. To je samozřejmě čas od času v pořádku, ale pravidelné stravování může znamenat, že budete většinu času jíst méně než výživnou stravu.



co dělá kořen maca pro tělo

Studie ukázaly pravidelné stravování mimo domov často koreluje s vyšším kalorickým příjmem , vyšší obsah tuku v potravě a nižší stopové prvky (Lachat, 2012). Pamatujte, že stravování mimo domov zahrnuje takeout. Není to, jako by ta pizza měla ve vašem obývacím pokoji méně kalorií než v restauraci.

Když budete mít připravené výživné jídlo, může to mít velký vliv na vaše cíle v oblasti zdraví a hubnutí - a to je místo, kde přichází příprava jídla.

Příprava jídla na hubnutí

Jak 2018, 30,3% dospělých Američanů bylo považováno za nadváhu a 42,4% mělo obezitu . To hodně vzrostlo od roku 2000, kdy počet obezity činil 30,5% (Fryar, 2021). Od roku 2010, špatná strava byla rizikovým faktorem číslo jedna pro předčasnou smrt nebo postižení ve Spojených státech (Murray, 2013).

Výzkum naznačil, že čím více jí jídlo připravené doma, tím zdravější je obvykle cena (Wolfson, 2015). Dokonce snižuje riziko cukrovky 2. typu (Zong, 2016).

Nebylo příliš mnoho studií o přípravě jídla předem oproti přípravě v době, kdy jíte. Přesto týdenní příprava jídla může přispět ke zdravějšímu životnímu stylu z toho, co jsme dosud viděli.

léky na krevní tlak, které nezpůsobují erektilní dysfunkci

Diety na hubnutí: které jsou nejúčinnější?

8 minut čtení

Nedávný pilotní program umožnil účastníkům setkat se na čtyřhodinovém zasedání o vaření v šest po sobě jdoucích nedělí. Připravili zdravé obědové dny a večeře na následující týden. Tři měsíce po závěrečném zasedání dramaticky se zvýšil počet domácích jídel, která jedli . Průměrná ztráta hmotnosti byla asi čtyři libry. Účastníci také jedli zdravěji; Příjem libové bílkoviny se zvýšil, zatímco příjem tuků a sacharidů se snížil. I když to byla malá studie pouze s deseti lidmi, výsledky byly slibné (Mendez, 2021).

Příprava na přípravu

Pokud se chystáte na přípravu jídla, je třeba se předem připravit na pár věcí.

Mějte po ruce správné nádoby

Nejprve se ujistěte, že máte tolik kontejnerů na přípravu jídla, kolik budete za týden potřebovat. Pokud připravujete pět večeří a pět obědů, je to minimálně deset. Investujte do sady opakovaně použitelných skleněných nebo plastových nádob. Zednické sklenice jsou skvělé pro věci, které budete jíst doma, a snadno se čistí. Snažte se vyhnout používání jednorázových zavazadel. Neposkytují skvělé těsnění a plast na jedno použití je hrozný pro životní prostředí.

Pro zmrazování je plast lepší než sklo. Mrazící bezpečný plast bez BPA, který může přejít z chladicího boxu do mikrovlnné trouby, je vaše nejlepší sázka. Při zmrazování pamatujte, že jídlo se rozšiřuje. Nahoře vždy ponechejte nějaký prostor, jinak vám víko propadne zmrzlá polévka.

Správně zabalte jídlo

Potraviny nebalte, dokud je ještě horko. Pokud přesunete jídlo přímo z pánve do nádoby a dáte na něj víko, bude se tam vařit. Za pět minut by z vaší dokonalé praženice z cukety mohla být dokonale převařená kaše.

Extrémní diety na hubnutí: držte se od nich dál

6 minut čtení

Při skladování potravin je nanejvýš důležitá teplota chladničky. FDA doporučuje chladničky udržovány pod 40 stupňů Fahrenheita a mrazničky na nule nebo pod nulou (U.S. Food and Drug Administration, 2021). Pokud vaše lednička nebo mraznička ještě nemají zabudovaný teploměr, můžete si jej pro kontrolu teploty zakoupit.

jak číst výsledky testosteronové laboratoře

Začněte se správným vybavením

Nepotřebujete žádné luxusní vybavení. S pánevem, hrncem a plechovou pánví si můžete udělat docela dost. Tlakový hrnec nebo pomalý hrnec může být velkou výhodou, ale není to nutné, pokud nemáte dostatek místa. Mít malé digitální měřítko je užitečné pro ty, kteří potřebují vážit přísady. Nejdůležitějším vybavením pro přípravu jídla je váš nůž.

Uslyšíte, že každý kuchař říká, že nudný nůž je nebezpečnější než ostrý nůž. Jednoduše řečeno, trvá více tlaku a času, než něco probodnete tupým nožem (McGorry, 2003). Vyšší tlak na čepel zvyšuje pravděpodobnost vybočení z kurzu - řekněme ve směru prstu. Slušný nůž, který udrží ostří, může být rozdíl mezi užíváním si procesu a frustrovaným rozhazováním rukou.

Pokud vám v kuchyni není dobře, může vám pomoci navštěvovat kurz základních dovedností s noži a může vás dokonce bavit. Dokonce i online výukový program může nabídnout několik jednoduchých tipů, které mají velký rozdíl.

Nápady na přípravu zdravého jídla

Než začnete s jakýmkoli dietním plánem, musíte vědět, co je pro vás zdravé. Skákání na nejnovější paleo dietu s nízkým obsahem karbohydrátů a čistým stravováním nemusí být pro vás tím nejlepším řešením. Poraďte se s poskytovatelem zdravotní péče nebo registrovaným dietetikem o cílech hubnutí a prodiskutujte své individuální kalorické a výživové potřeby. Vědí o zdravém stravování víc než ten chlap ve vaší kanceláři, který nepřestane mluvit o tom, jak ztratil dvacet kilogramů tím, že jí jen arašídové máslo a sardinky.

Naplánovat

Naučte se nejlepší rovnováhu sacharidů, zeleniny, ovoce, bílkovin a tuků a naplánujte si podle toho denní jídlo.

Nejlepší strava pro hubnutí: existuje něco takového?

2 minuty čtení

Nastavení stravovacího plánu s opakovanými přísadami může ušetřit peníze a snížit množství odpadu. Například v jedné misce můžete použít pouze čtvrtinu červené cibule. Pokud uděláte pouze toto jedno jídlo, zbytečně jste zbyli. Ale pokud to mají čtyři talíře ve vašem týdnu jako přísadu, nejen že jste neztratili žádné peníze, ušetřili jste čas, protože můžete cibuli připravit najednou.

Když je čas koupit přísady, držte se svého nákupního seznamu. Nakupte si tolik, kolik potřebujete pro plán jídla na tento týden, už ne. Výzkum to ukázal vstup na trh se specifickým plánem má za následek méně impulzivních nákupů (Bellini, 2017). Váš seznam potravin je zde, aby vám pomohl zůstat na správné cestě, takže se snažte odolat jakýmkoli pokušením.

Vyberte si výživná jídla

Když plánujete jídlo na týden, zkuste to naplánovat potraviny bohaté na živiny . Jedná se o potraviny s vysokým obsahem základních živin, jako jsou vláknina, vitamíny, minerály a bílkoviny. Pro zdraví a hubnutí je dobré zkusit do vaší stravy zahrnout potraviny jako zelenina, ovoce, celozrnné a chudé bílkoviny (Drewnowski, 2019).

kolik sodíku v čajové lžičce

Zdravé recepty mohou být vynikajícími recepty, ale na některé ingredience si může zvyknout. Možná si myslíte, že se vám nelíbí hnědá rýže nebo quinoa, ale je pravděpodobnější, že jste se právě dostali do alternativy. Opakovaná expozice je často vše, co je potřeba k přechodu od nelibosti k nejen tolerování, ale ve skutečnosti i oblibě jídla. V jedné studii nejznámějších vybíravých pojídačů, dětí, to trvalo osm nebo devět expozic a začít si pochutnávat na jídle . Jedinou výjimkou byl paprika, která zůstala beznadějně nežádoucí (Lakkakula, 2010).

Příprava jídla je v současné době velmi trendy a existují stovky (možná tisíce) webů s recepty na přípravu jídel pro konkrétní diety. Pokud nemůžete vařit každou noc a jste v tom noví, zkuste si připravit jen pár jídel o víkendu. Až se v kuchyni budete cítit pohodlněji a zdokonalíte svůj jídelníček, možná zjistíte, že můžete vyrazit na celý týden. Jak si budete jistější, možná dokonce zjistíte, že vás to baví.

Reference

  1. Bellini, S., Cardinali, M. G. a Grandi, B. (2017). Model strukturální rovnice impulzivního nákupního chování v maloobchodu s potravinami. Journal of Retailing and Consumer Services, 36 , 164–171. doi: 10.1016 / j.jretconser.2017.02.001. Citováno z https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969698916302867
  2. Drewnowski, A., Dwyer, J., King, J. C. a Weaver, C. M. (2019). Navrhované skóre hustoty živin, které zahrnuje skupiny potravin a živiny, aby se lépe sladily s dietními pokyny. Recenze na výživu, 77 (6), 404–416. doi: 10,1093 / nutrit / nuz002. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6489166/
  3. Fryar, C. D., Carroll, M. D. a Afful, J. (2020). Prevalence nadváhy, obezity a extrémní obezity u dospělých ve věku 20 a více let: Spojené státy, 1960–1962 Prostřednictvím 2017–2018. Elektronické statistiky NCHS Health. Citováno z https://www.cdc.gov/nchs/data/hestat/obesity-adult-17-18/obesity-adult.htm
  4. Lachat, C., Nago, E., Verstraeten, R., Roberfroid, D., Van Camp, J., & Kolsteren, P. (2012). Stravování mimo domov a jeho souvislost s příjmem potravy: Systematický přehled důkazů. Obezita Recenze: Úřední věstník Mezinárodní asociace pro studium obezity, 13 (4), 329–346. doi: 10.1111 / j.1467-789X.2011.00953.x. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22106948/
  5. Lakkakula, A., Geaghan, J., Zanovec, M., Pierce, S., & Tuuri, G. (2010). Opakované vystavení chuti zvyšuje u zeleniny u dětí s nízkými příjmy základní oblibu. Chuť k jídlu, 55 (2), 226–231. doi: 10.1016 / j.appet.2010.06.003. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20541572/
  6. McGorry, R. W., Dowd, P. C. a Dempsey, P. G. (2003). Řezné momenty a síly uchopení při řezání masa a účinek ostrosti nože. Aplikovaná ergonomie, 34 (4), 375–382. doi: 10.1016 / S0003-6870 (03) 00041-3. Citováno z https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003687003000413
  7. Mendez, S., Kubota, J., Widaman, A. M. a Gieng, J. (2021). Pilotní program přípravy množství jídla předem zvyšuje spotřebu domácího jídla, postoje k vaření a vlastní účinnost. Časopis výchovy a chování k výživě , S1499-4046 (21) 00001-4. Předběžná publikace online. doi: 10.1016 / j.jneb.2020.12.014. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33541769/
  8. Murray, C. J. L., Atkinson, C., Bhalla, K., Birbeck, G., Burstein, R., Chou, D. a kol., ... USA Burden of Disease Collaborators. (2013). Stav zdraví USA, 1990–2010: Zátěž chorobami, úrazy a rizikovými faktory. JAMA, 310 (6), 591–608. doi: 10,1001 / jama.2013.13805. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23842577/
  9. US Food and Drug Administration (2021) Skladujete potraviny bezpečně? Citováno z https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/are-you-storing-food-safely
  10. Wolfson, J. A., & Bleich, S. N. (2015). Souvisí vaření doma s lepší kvalitou stravy nebo záměrem hubnutí? Výživa pro veřejné zdraví, 18 (8), 1397–1406. doi: 10.1017 / S1368980014001943. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25399031/
  11. Zong, G., Eisenberg, D. M., Hu, F. B. a Sun, Q. (2016). Spotřeba jídel připravovaných doma a riziko cukrovky 2. typu: Analýza dvou prospektivních kohortních studií. PLoS Medicine, 13 (7), e1002052. doi: 10,1371 / journal.pmed.1002052. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27379673/
Vidět víc