Jsou ovesné vločky dobré pro hubnutí?

Jsou ovesné vločky dobré pro hubnutí?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

jak přimět můj pennis, aby rostl dlouho

Slyšeli jste, že celá zrna jsou zdraví prospěšná, ale co hubnutí? Může vám každodenní miska ovesných vloček pomoci zbavit se nadbytečných kilogramů?



Mohlo by to! Podrobně se ponoříme do toho, jak je uvedeno níže.

Ovesné vločky pro hubnutí

Někteří výrobci prodávají ovesné vločky jako superpotravinu, která vám pomůže zhubnout. Možná to není tak jednoduché, ale ovesné vločky mají silné důvody být součástí téměř každé zdravé výživy.

reklama



Seznamte se s plností —Nástroj pro správu hmotnosti očištěný FDA

Plenity je léčba pouze na lékařský předpis. Pro bezpečné a správné použití přípravku Plenity se poraďte se zdravotnickým pracovníkem nebo se obraťte na Návod k použití .

Zjistit více

Velká část humbuku kolem ovesných vloček se točí kolem beta-glukanů. Beta-glukany jsou typem rozpustné vlákniny, která se nachází v ovesu a ječmeni. Výzkum ukázal ovesné beta-glukany (OBG) mohou pomoci snížit glukózovou odpověď po jídle (Henrion, 2019). To je způsob, jak říci, že nezvyšují hladinu cukru v krvi tak, jak to mohou ostatní sacharidy.



Jak to OBG dělají?

Jednoduše řečeno, tato dietní vlákna mají zvláštní viskozitu, díky níž jsou pomaleji strávitelné. Vzhledem k tomu, že se sacharidy nerozkládají na cukry tak rychle, trvá více času, než se tyto cukry dostanou do krve (Henrion, 2019).

Vysoká hladina cukru v krvi po jídle je dočasná. Spouští zvýšení hladiny inzulínu jako odpověď a srážka, která následuje, může přijít s intenzivním pocitem hladu (Bell, 2003). Hlad může vést k občerstvení a snacking může vést k přibývání na váze. Ráno miska ovesných vloček by mohla pomoci potlačit ty hladové pocity před obědem, které někteří lidé pociťují. Smysl pro sytost (plnost), kterou člověk získá z ovsa, může trvat déle než ze stejného množství obilovin připravených k přímé konzumaci (Rebello, 2015).

Jaké jsou normální hladiny cholesterolu?

2 minuty čtení

Účinky snižující hladinu cholesterolu

Další zdravotní přínos betaglukanů je jejich účinek snižující hladinu cholesterolu (Whitehead, 2014). Tato výhoda není okamžitá, stejně jako jejich dopad na hladinu glukózy v krvi, ale pomalá změna po několik týdnů.

V několika studiích subjekty, které konzumovaly více než 3 gramy OBG denně, zaznamenaly významné snížení celkového i LDL (špatného) cholesterolu. Dalším bodem ve prospěch ovesných vloček bylo to, že to dělalo bez ovlivnění hladin HDL (dobrého) cholesterolu. To je skvělá zpráva, protože vysoký LDL cholesterol může znamenat srdeční choroby, cukrovka typu 2 a vysoký krevní tlak , mimo jiné závažné zdravotní problémy (Narwal, 2019).

Kolik ovesných vloček vyprodukuje 3 gramy OBG? Dobrým pravidlem je, že suchý oves je kolem 4,5% OBG (Henrion, 2019). Tedy asi 67 gramů ovesných vloček. To je asi ¾ šálku, v závislosti na stylu ovsa, který používáte. Pokud chcete být přesní, malá digitální váha je vhodný kuchyňský předmět.

léky na krevní tlak, které způsobují ed

Způsoby, jak jíst oves

Celozrnný oves je nízkotučná a nízkokalorická snídaně. A můžete najít certifikovaný bezlepkový oves, pokud se vyhýbáte lepku. Při použití nejslavnější značky jako základní linie by 70 gramů (dost na získání 3 gramů OBG s malou krouticí místností) poskytlo také 8,8 gramu bílkovin a 7 gramů vlákniny . A oves má relativně vysoký obsah fosforu, hořčíku a draslíku (USDA, n.d.)

Zdravá výživa srdce: to znamená

6 minut čtení

Pokud se to zdá jako příliš velká část, existují další způsoby, jak získat OBG. Výzkum ukázal podobné výhody snižující hladinu cholesterolu z pití ovesného mléka (Onning, 1999).

Nutriční hodnota je většinou stejná bez ohledu na typ celého ovsa, který člověk sní. Ať už se rozhodnete pro oves ocelový, irský, ovesný nebo oves staromódní, rozdíly jsou zanedbatelné. Kde jsou věci kostky, je instantní oves. Okamžité ovesné vločky se daly vyrobit jen z ovsa. Přesto je často zabalen s příchutěmi, sladidly, stabilizátory a dalšími nežádoucími přísadami. Abyste se ujistili, že nejsou přidány přísady, které by mohly vykolejit vaše zdravotní cíle, zkontrolujte, zda existuje pouze jedna: oves.

Pokud do ovesných vloček přidáte příliš mnoho sladidel, může to vrátit mnoho pozitivních výhod ovsa. Možná jste slyšeli, že různé zdroje cukru se liší. Ale nakonec je cukr cukr. Ať už to získáte z bílého cukru, hnědého cukru, javorového sirupu, medu nebo kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, není relevantní. Náročné cukr v jakékoli formě zvýší hladinu glukózy v krvi (Raatz, 2015).

A co oves přes noc?

To, jak si připravíte oves, může změnit. Jednodenní oves se snadno vyrábí přidáním surového ovsa do studené vody a jeho ponecháním sedět. Můžete je připravit hromadně, uložit do chladničky a během několika dní je přidat do pokrmů. Mějte však na paměti, že studie na zvířatech ukázaly vařený oves má vyšší obsah rozpustného beta-glukanu než oves přes noc (Ban, 2015).

Přesto je oves přes noc užitečný. Můžete je rychle zahřát na tradiční snídani nebo je vychladnout v salátu na extra vlákninu. Namáčení v jiné tekutině, jako je neslazené mandlové mléko, může přidat nějakou zvláštní příchuť a zvýšit nutriční hodnotu.

Krevní tlak a dieta DASH: je prokázáno, že pomáhá?

7 minut čtení

Oves není jen na zdravou snídani. Obyvatelé Skotska již po staletí věděli, že oves je skvělou večeří. Zatímco si můžete nebo nemusíte přát vyrobit si vlastní haggis nebo černý pudink, slaná kaše s restovanou zeleninou může být skvělou přílohou. Použití kostního vývaru namísto vody k jejich vaření zvýší příjemnost.

jak získat viagra nebo cialis

Ovesná strava

Protože je dobře známo, že oves je pro vás dobrý, bylo nevyhnutelné, že by někdo vymyslel dietu z ovesných vloček. Stručně řečeno: jíst ovesné vločky na tři jídla denně po dobu jednoho týdne, poté jíst ovesné vločky na jedno nebo dvě jídla denně. U ovsa je povoleno určité ovoce, mléko a jogurt.

Ovesné vločky byly studovány jako terapie pro lidi s diabetem a prokázali velký slib. Jedná se však o krátkodobé dvoudenní léčby u pacientů s nekontrolovanými hladinami glukózy (Lammert, 2008).

Extrémní diety mohou být extrémně nebezpečné. Z ovesných vloček a kousku ovoce nelze získat všechny potřebné živiny. Jít na týden bez potřebné výživy není nikdy dobrý nápad.

Neexistuje žádná magická strava, která by rozpustila břišní tuk pouhým snědením jedné konkrétní věci. Cesta k hubnutí je zdravá, vyvážená strava a cvičení. Pokud chcete nebo potřebujete zhubnout, poraďte se se svým poskytovatelem zdravotní péče nebo s dietologem. Budou vás moci vést k vyváženému stravovacímu plánu, který odpovídá vašim nutričním potřebám. Ovesné vločky mohou být dokonce velkou součástí. Jen ne na každé jídlo.

Reference

  1. Ban, Y., Qiu, J., Ren, C., & Li, Z. (2015). Účinky různých způsobů vaření ovesných vloček na prevenci dietou vyvolaného zvýšení hladiny cholesterolu u hypercholesterolemických potkanů. Lipidy ve zdraví a Nemoc, 14 , 135. doi: 10,1186 / s12944-015-0138-7. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26498197/
  2. Bell, S. J. a Sears, B. (2003). Diety s nízkým obsahem glykemie: Dopad na obezitu a chronická onemocnění. Kritické recenze v potravinářské vědě a výživě, 43 (4), 357–377. doi: 10.1080 / 10408690390826554. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12940416/
  3. Henrion, M., Francey, C., Lê, K.-A., & Lamothe, L. (2019). Cereálie b-glukany: Dopad zpracování a jak ovlivňuje fyziologické reakce. Živiny, 11 (8). doi: 10,3390 / nu11081729. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31357461/
  4. Lammert, A., Kratzsch, J., Selhorst, J., Humpert, P. M., Bierhaus, A., Birck, R., et al. (2008). Klinický přínos krátkodobé dietní intervence ovesné vločky u pacientů s diabetem typu 2 a těžkou inzulínovou rezistencí: pilotní studie. Experimentální a klinická endokrinologie a cukrovka: Úřední věstník, Německá společnost pro endokrinologii [a] Německá diabetologická asociace, 116 (2), 132–134. doi: 10,1055 / s-2007-984456. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18095234/
  5. Narwal, V., Deswal, R., Batra, B., Kalra, V., Hooda, R., Sharma, M., & Rana, J. S. (2019). Cholesterol biosensors: A review. Steroidy, 143 , 6–17. doi: 10.1016 / j.steroids.2018.12.003. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30543816/
  6. Onning, G., Wallmark, A., Persson, M., Akesson, B., Elmståhl, S., & Oste, R. (1999). Konzumace ovesného mléka po dobu 5 týdnů snižuje hladinu cholesterolu v séru a LDL cholesterolu u volně žijících mužů se střední hypercholesterolemií. Annals of Nutrition & Metabolism, 43 (5), 301–309. doi: 10.1159 / 000012798. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10749030/
  7. Raatz, S. K., Johnson, L. K. a Picklo, M. J. (2015). Konzumace medu, sacharózy a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy má podobné metabolické účinky u jedinců tolerantních vůči glukóze a intolerantních jedinců. The Journal of Nutrition, 145 (10), 2265–2272. doi: 10,3945 / jn.115.218016. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26338891/
  8. Rebello, C. J., Johnson, W. D., Martin, C. K., Han, H., Chu, Y.-F., Bordenave, N., et al. (2016). Okamžité ovesné vločky zvyšují pocit sytosti a snižují příjem energie ve srovnání s ovesnými snídaňovými cereáliemi připravenými k jídlu: randomizovaná zkřížená studie. Journal of the American College of Nutrition, 35 (1), 41–49. doi: 10.1080 / 07315724.2015.1032442. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26273900/
  9. Stuckel, J. G. a Low, N. H. (1996). Chemické složení 80 vzorků čistého javorového sirupu vyrobených v Severní Americe. Food Research International, 29 (3), 373–379. doi: 10.1016 / 0963-9969 (96) 00000-2. Citováno z https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0963996996000002
  10. US Department of Agriculture (USDA) (n.d.) FoodData Central: Quaker Old Fashioned Oats 42Oz. Citováno 9. března 2021 z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1164193/nutrients
  11. Whitehead, A., Beck, E. J., Tosh, S., & Wolever, T. M. S. (2014). Účinky ovesného β-glukanu na snížení hladiny cholesterolu: Metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. American Journal of Clinical Nutrition, 100 (6), 1413–1421. doi: 10,3945 / ajcn.114.086108. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411276/
Vidět víc