Kolik sodíku (soli) je pro mé srdce příliš mnoho?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Sodík je minerál, který je základní složkou kuchyňské soli, což je 40% sodíku a 60% chloridu. Lidské tělo potřebuje sodík, aby správně fungovalo: Je to elektrolyt, který pomáhá kontrolovat rovnováhu vody v těle, a hraje zásadní roli ve funkci všech buněk těla.

Sodík se z těla vylučuje ledvinami. Pokud je však v krvi přebytek sodíku, natahuje sodík další vodu do krevních cév. To může být velkým problémem pro lidi, kteří mají nemoci, jako je vysoký krevní tlak nebo srdeční selhání, protože to může tato onemocnění zhoršit.

Životně důležité orgány

  • Sodík je elektrolyt, který tělo potřebuje pro správnou funkci.
  • American Heart Association doporučuje konzumovat ne více než 2 300 mg sodíku - asi jednu čajovou lžičku soli - denně.
  • Ale 90% Američanů - včetně 98% mužů - konzumuje více než doporučené množství sodíku.
  • Mnoho oblíbených restauračních jídel obsahuje vysoký obsah sodíku, spolu s potravinami, které byste možná nečekali, jako je chléb a konzervovaná zelenina.

Doporučený denní příjem sodíku

Pokud jste jako drtivá většina Američanů, vaše spotřeba sodíku je příliš vysoká. American Heart Association doporučuje konzumovat ne více než 2 300 miligramů sodíku - asi jednu čajovou lžičku soli - denně. (A asi 6 z 10 dospělých by se mělo omezit na 1 500 miligramů denně.) Bohužel většina z nás užívá 3 400 mg sodíku každý den. Podle CDC konzumuje 90% Američanů více soli, než doporučují dietní směrnice - včetně 98% mužů.

Takto se lžičky soli promítají do miligramů sodíku:





  • 1/4 čajové lžičky soli = 575 mg sodíku
  • 1/2 čajové lžičky soli = 1150 mg sodíku
  • 3/4 čajové lžičky soli = 1725 mg sodíku
  • 1 čajová lžička soli = 2 300 mg sodíku

Odkud pochází všechen ten sodík? Nejen vaše kuchyňská solnička. Základem americké stravy, což znamená zpracované potraviny a jídlo, je spousta sodíku. Podle AHA , 70% sodíku, který konzumujeme, pochází z balených, zpracovaných nebo restauračních potravin.

Například velká objednávka hranolků McDonald’s obsahuje 350 mg sodíku. Podlouhlý italský pikantní sendvič má 2 480 mg. Objednávka bizoních křídel od TGI Friday's může mít přes 4 000 mg. A vaše čínská objednávka na odběr může zabalit až 7 000 mg sodíku za jídlo! (Januzzi, 2018)

Pouze 15% průměrného amerického příjmu sodíku se přirozeně vyskytuje v potravinách a pouze 11% se přidává během vaření nebo jídla, uvádí AHA.

reklama





Více než 500 generických léků, každý 5 $ měsíčně

Přepněte na lékárnu Ro a získejte své recepty za pouhých 5 $ měsíčně (bez pojištění).





Zjistěte více

Jak omezit sodík

Dodržování diety s nízkým obsahem sodíku může zlepšit zdraví vašeho srdce, pokud trpíte onemocněním, jako je hypertenze nebo srdeční selhání. Zde je několik snadných způsobů, jak udržet hladinu sodíku ve zdravém rozmezí.

Přečtěte si etikety na potravinách

Zkontrolujte štítky Nutriční údaje na balených a zpracovaných potravinách. V seznamech ingrediencí hledejte slova, která mají v názvu sodík, sůl nebo sódu.

Mnoho řetězových restaurací má na svých webových stránkách nutriční informace. Pokud máte oblíbená jídla v restauraci, zvyknete si jíst, podívejte se na obsah sodíku. Mohlo by vás to šokovat. Mohli bychom očekávat, že potraviny, jako jsou hranolky, budou mít vysoký obsah sodíku, ale je známo, že restaurace plíží sůl do potravin, které byste nutně nečekali jako způsob, jak přidat chuť.





Vyvarujte se potravin s vysokým obsahem sodíku

  • Pizza. Pravděpodobně jste si nedělali iluze, že pizza je zdravé jídlo. Ale jedna porce středně křupavé pizzy Domino se sýrem navíc má 590 mg sodíku a jeden plátek velké pizzy Meat Lover od Pizza Hut má 1180 mg. Mražené odrůdy nejsou o moc lepší.
  • Uzeniny. Lahůdky nebo balené maso může mít až 1050 mg sodíku na porci, říká AHA.
  • Mražená jídla. Televizní večeře připravené k jídlu a zmrazené předkrmy mohou být nabité kalorií, tukem a sodíkem, často obsahující od 700 mg do 1 800 mg na porci.
  • Chléb. Chleby jsou jedním z tajných zdrojů soli, které byste pravděpodobně nikdy nečekali. Světová akce pro sůl a zdraví nedávno analyzovala více než 2 000 druhů chleba ve 32 zemích. Zjistilo se, že jedna značka v Kanadě byla slanější než mořská voda. A USA se neměly čím chlubit: Vědci zjistili, že bílý chléb Pepperidge Farm’s Hearty Sliced, měl 1,4 gramu soli na dva plátky a bílý sendvičový chléb Whole Foods měl 1,37 gramu. Překlad: Každý plátek má tolik sodíku jako asi 21 bramborových lupínků, řekl Centrum pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI, 2017).
  • Konzervované polévky. Polévka se může jevit jako nejlepší zdravé domácí jídlo, ale výrobci konzervovaných odrůd nemají na srdci váš nejlepší zájem: Jeden šálek kuřecí polévky Campbell's Homestyle má pouze 130 kalorií - ale 1 580 mg sodíku.
  • Konzervovaná zelenina. Vegetariáni jsou často konzervováni s použitím nadměrného množství soli. 1/2 šálku konzervovaného hrášku má 310 mg sodíku. Stejná velikost porce čerstvého hrášku má 3,5 mg.
  • Omáčky. Podle USDA má jen jedna polévková lžíce pravidelné sójové omáčky 879 mg sodíku. A je to podobný příběh jako u jiných lahvových omáček: dvě polévkové lžíce Kraft Original Barbecue Sauce balení 340 mg. Hledejte odrůdy s menším obsahem sodíku.
  • Kuřecí výrobky. Chudé kuře bez kůže je jednou z nejzdravějších věcí, které můžete jíst. Ale rozdělení na zpracované produkty, jako jsou kuřecí nugetky a kuřecí prsty, vám může způsobit potíže - jednou z věcí, se kterou se zpracovávají, je sůl. Například jedna porce kuřecích nugetů Tyson má 470 mg sodíku.

Vyzkoušejte dietu DASH

Dieta DASH (pro dietní přístupy k zastavení hypertenze) je stravovací plán navržený ke snížení krevního tlaku nebo k udržení jeho zdravého rozmezí. Jedná se o stravovací plán s nízkým obsahem sodíku, který je variantou středomořské stravy - zahrnuje spoustu ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, ryb, drůbeže a tuků zdravých pro srdce.

Reference

  1. Januzzi, J. (2018, 5. prosince). Srdeční selhání a sůl: velká debata. Citováno z https://www.health.harvard.edu/blog/heart-failure-and-salt-the-great-debate-2018121815563
  2. Zdroje sodíku: Odkud pochází všechen ten sodík? (2018). Citováno z https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/sodium-sources
  3. Hladiny sodíku se v chlebu široce mění. (2017). Citováno z https://cspinet.org/news/sodium-levels-vary-widely-bread-20170516
Vidět víc