Jak dlouho může COVID-19 žít mimo tělo

Důležité

Informace o novém koronaviru (virus, který způsobuje COVID-19) se neustále vyvíjí. Náš nový obsah koronavirů budeme pravidelně obnovovat na základě nově publikovaných recenzovaných nálezů, ke kterým máme přístup. Nejspolehlivější a nejaktuálnější informace naleznete na Web CDC nebo Rady WHO pro veřejnost.




Jak dlouho mohou koronaviry žít mimo tělo

Koronaviry jsou rodina virů, které způsobují onemocnění, jako je nachlazení, respirační syndrom na Středním východě (MERS) a těžký akutní respirační syndrom (SARS). Koronavirové onemocnění 2019 (COVID-19) je způsobeno virem zvaným těžký akutní respirační syndrom koronavirus 2 (SARS-CoV-2), který patří do této rodiny virů. Koronaviry jsou zoonotické, což znamená, že mohou být přenášeny mezi zvířaty a lidmi. Nový nebo nový koronavirus je ten, který nedávno vyskočil ze zvířat na člověka.

dělá tě nadržený kozí plevel

Protože virus COVID-19 je geneticky podobný viru, který způsobil SARS, může být trvanlivost těchto respiračních virů na površích přibližně stejná. Přehled 22 předchozích studií na jiných typech koronavirů (ne nutně SARS-CoV-2) zjistil, že virus může přežít na površích, jako je sklo, kov a plast, až devět dní při pokojové teplotě - ale že je snadno deaktivován čisticími prostředky (Kampf 2020).







NA studie zveřejněno v New England Journal of Medicine zjistili, že SARS-CoV-2 lze detekovat v aerosolech až tři hodiny, na mědi až čtyři hodiny, na kartonu až 24 hodin a na plastu a nerezové oceli až 72 hodin (Doremalen, 2020) .

Výzkum přesto ukázal, že je nepravděpodobné, že by se někdo nakazil přípravkem COVID dotykem povrchu . Zdá se, že většina důkazů ukazuje, že samotný virus není mimo naše těla příliš stabilní a na povrchu zůstávají pouze neinfekční zbytky viru (Goldman, 2020).





CDC konstatuje, že existuje nízké riziko infekce z produktů, které byly odeslány z oblastí s výskytem ohnisek kvůli nízké odolnosti viru na površích.

The CDC konstatuje, že existuje nízké riziko infekce z produktů, které byly odeslány z oblastí s výskytem ohnisek kvůli nízké schopnosti přežít na površích (2019-nCoV Frequently Asked Questions, 2020). Co to znamená? Před vložením do chladničky není nutné dezinfikovat potraviny dezinfekčním prostředkem.





Jak zabránit přenosu koronaviru

Nejdůležitější je pravidelně si umýt ruce, protože je to jeden z nejlepších způsobů, jak zastavit šíření mnoha patogenů, včetně koronaviru. Musíte dodržovat správnou hygienu rukou, která vyžaduje umytí rukou teplou vodou a mýdlem po dobu nejméně 20 sekund po použití toalety, po kašlání nebo kýchání a před jídlem. Nedotýkejte se očí, úst nebo nosu nemytými rukama. Pokud má dezinfekční prostředek více než 60% koncentraci alkoholu, lze jej použít, pokud není k dispozici mýdlo a voda. Je však důležité si uvědomit, že ruční mytí vodou a mýdlem po dobu alespoň 20 sekund je preferovanou metodou snižování rizika přenosu.

Vyvarujte se trávení času s lidmi mimo vaši vlastní domácnost, zejména bez masky. Vzhledem k tomu, že příznaky mnoha respiračních virů mohou být podobné a přibližně 80% případů koronaviru je mírných nebo asymptomatických, možná nevíte, jestli je člověk vůbec nemocný přípravkem COVID-19.

Pokud však někdo potřebuje lékařskou pomoc, měl by ji vyhledat. Technologie je skvělý způsob, jak usnadnit péči bez expozice a rizika infekce. Pokud je někdo, koho znáte, nemocný, ujistěte se, že dostává potřebnou péči. Jste-li ten, kdo onemocní, zůstaňte doma z práce nebo ze školy, abyste se nevystavovali ostatním a vyhledejte lékařskou pomoc a testy. Většina systémů zdravotní péče má protokol pro screening potenciálních expozic, včetně některých možností digitálního screeningu.

Jak začal COVID-19

V prosinci 2019 místní úředníci ve zdravotnictví ve Wu-chanu v provincii Chu-pej v Číně hlásili několik případů zápalu plic u skupiny lidí spojených s velkoobchodním trhem ve Wu-chanu. To byl začátek COVID-19. Toto vypuknutí začalo v hustě osídlené oblasti v zimních měsících, přibližně v době oslav čínského nového roku. Od vypuknutí se rozšířila do celého světa. Pro zpomalení šíření viru byla zavedena cestovní omezení a nařízené karantény.

Virus má dlouhou inkubační dobu, což ztěžuje úplné zadržení, protože lidé mohou být bez příznaků až 14 dní po expozici. The Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila inkubační dobu na 1–14 dní, průměrně kolem pěti dnů (Q&A on Coronaviruses, 2020). Existuje však zdokumentovaný případ, kdy se příznaky projevily až po 27. dni.





Koronavirus se šíří kapkami dýchacích cest, které se vytvářejí při kašli nebo kýchání. Respirační kapičky nemají tendenci zůstat ve vzduchu, ale mohou cestovat vzduchem asi šest stop. Pokud je tedy osoba v těsné blízkosti infikované osoby s respiračními příznaky nebo se pohybuje v přeplněném prostoru, existuje možnost expozice. Virus se také může šířit, pokud je zaveden na sliznice (povrchy) v ústech, nosu nebo očích. Můžete se nakazit dotykem těchto oblastí, pokud máte kontaminované ruce, a proto je dodržování správné hygieny rukou tak důležité.

praskání oparu jehlou

Pokud jste vystaveni osobě s koronavirem, CDC doporučuje 10denní karanténu. U některých lidí se nikdy neobjeví příznaky koronaviru, i když jsou nakaženi, takže i když se cítíte dobře, je důležité držet se dál od ostatních. Pokud vám je diagnostikován koronavirus, měli byste se izolovat a pokud možno se držet dál od lidí ve vaší domácnosti. Je obzvláště důležité držet se dál od lidí, kteří jsou vystaveni riziku vzniku vážného případu viru, pokud jsou vystaveni. To zahrnuje osoby starší 65 let, osoby se základními respiračními stavy, jako je astma nebo CHOPN, a osoby s poruchami imunity (CDC, 2020).





Reference

  1. 2019-nCoV Často kladené otázky a odpovědi. (2020, 14. února). Citováno 29. února 2020, z https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
  2. Doremalen, N. V., Bushmaker, T., Morris, D. H., Holbrook, M. G., Gamble, A., Williamson, B. N.,… Munster, V. J. (2020). Stabilita aerosolu a povrchu SARS-CoV-2 ve srovnání s SARS-CoV-1. New England Journal of Medicine . doi: 10,1056 / nejmc2004973, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32182409
  3. Goldman, E. (2020, 1. srpna) Přehnané riziko přenosu COVID-19 fomity. Lancet, infekční nemoc: VOLUME 20, ISSUE 8, P892-893, Citováno z https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30561-2/fulltext
  4. Kampf, G., Todt, D., Pfaender, S., & Steinmann, E. (2020). Perzistence koronavirů na neživých površích a jejich inaktivace biocidními látkami. Journal of Hospital Infection. doi: 10.1016 / j.jhin.2020.01.022, https: //www.journalof h ospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
  5. Otázky a odpovědi týkající se koronavirů (COVID-19). (2020, 23. února). Citováno 29. února 2020, z https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
Vidět víc