Jak vitamin D a vápník spolupracují?

Jak vitamin D a vápník spolupracují?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Vitamin D a vápník mají ve vašem těle blízký vztah. Bez vitaminu D je pro vápník těžké dělat svou práci, aby vaše kosti byly zdravé.



Je důležité přijímat dostatek vitaminu D, protože pracuje ruku v ruce s vápníkem, aby vaše svaly, srdce a hormony fungovaly dobře. Pokud máte nedostatek vápníku, možná budete muset zvýšit jak vápník, tak vitamín D, abyste zlepšili své zdraví. Čtěte dále a dozvíte se více o tom, jak získat dostatek těchto dvou základních mikroživin.

Životně důležité orgány

  • Vitamin D a vápník společně podporují zdraví kostí.
  • Vitamin D zlepšuje schopnost těla absorbovat vápník.
  • Pokud máte nedostatek vápníku, možná budete muset zvýšit příjem vápníku i vitaminu D.

Jak ovlivňuje vitamin D vápník?

Vzhledem k tomu, že vitamin D a vápník ve vašem těle úzce spolupracují, může dostatek těchto základních živin ovlivnit vaše zdraví kostí, zejména z dlouhodobého hlediska.

Vitamin D je nezbytný pro vstup vápníku do krve, a proto může nedostatek vitaminu D vést také k nedostatku vápníku (Ross, 2011). Vitamin D také pomáhá vašim střevům a ledvinám vstřebávat vápník. Abyste předešli nedostatkům, ujistěte se, že jíte potraviny obsahující vitamin D a vápník. Dospělí by měli dostávat 1000-1300 mg vápníku denně v jejich stravě, ale pálivé mléko není kouzelná kulka.



Pokud trpíte chronickým onemocněním, které ovlivňuje vaši schopnost vstřebávat živiny, doplňky pro vás mohou být dobrou volbou. Pokud váš poskytovatel zdravotní péče předepíše doplněk vápníku s vitaminem D, je to obvykle proto, že tyto dvě živiny fungují nejlépe, když jsou spárovány.

reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže



Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Potřebujete vitamin D k vstřebávání vápníku?

Bez vitaminu D nemůže vápník správně fungovat ve vašem těle. Běžná mylná představa o kostech je, že zůstávají stejné po celý váš dospělý život, ale není to pravda.

Kosti neustále uvolňují minerály a poté se znovu budují. Vápník je klíčovým hráčem, pokud jde o formování pevné struktury vašich kostí; bez toho by byly měkké a nebyly by to silné struktury, které používáte k pohybu těla každý den. Je důležité přijímat dostatek vápníku, ale nejlepší pro zdraví kostí je zvážit, kolik vitaminu D také přijímáte.

Kdo je nejvíce ohrožen nedostatkem vápníku?

Pokud vám byl diagnostikován nedostatek vápníku, nejste sami. Nízký obsah vápníku je běžný, zejména v části světa kde lidé konzumují méně mléčných výrobků, jako je východní Asie (Balk, 2017).

Ale i když ve své stravě konzumujete dostatek vápníku, stále je možné mít na něj nedostatek. Lidé nejvíce riziko nízkého vápníku zahrnout (Beto, 2015):

  • Ti, kteří netolerují laktózu
  • Ženy po menopauze
  • Ženy, které nemají menstruaci
  • Atletky

Hladina hormonů žen může ovlivnit také zdraví kostí. Ženy, které nemají menstruaci nebo kvůli tomu přestaly menstruovat menopauza je obtížnější udržet jejich hladinu vápníku stabilní. Je to proto, že estrogen pomáhá tělu přijímat vápník a ženy po menopauze nebo ženy, které nemají menstruaci, mají nižší hladinu estrogenu (Sullivan, 2017).

Atletky mohou pociťovat nerovnováhu mezi jejich cvičebními návyky a jejich výživou přispívají k nízké hladině vápníku také (Goolsby, 2017).

Když lidé nemohou tolerovat mléčné výrobky, může být nalezení dobrých zdrojů vápníku ve stravě náročnější a může vést k nedostatku vápníku. Mnoho z nejlepších zdrojů vápníku jsou mléčné výrobky, ale naštěstí existují další možnosti stravování, které je třeba zvážit.

Příznaky nedostatku vápníku

Příznaky nedostatku vápníku mohou být jemné a na chvíli můžete mít nedostatek, než si všimnete něčeho neobvyklého.

Jak stárnete, máte vyšší riziko osteoporóza , stav, který ovlivňuje pevnost kostí a souvisí s nízkým obsahem vápníku. Jak se tento stav vyvíjí, můžete si všimnout ztráty výšky nebo zvýšené slabosti.

Lidé s osteoporózou často pociťují pády i zvýšené riziko zlomenin (Sozen, 2017). Nedostatky vitaminu D zvyšují riziko vzniku tohoto stavu i zlomenin - kosti prvního znaku jsou často křehčí.

Může také způsobit nedostatek vitaminu D. nízký obsah vápníku protože vaše tělo nedokáže správně využívat vápník bez vitaminu D (Goyal, 2020).

Proč je dostatek vitaminu D tak důležitý

Viděli jsme, proč je dostatek vápníku důležitý, pojďme si nyní promluvit o vitaminu D.

Zvyšováním schopnosti vašeho těla zadržovat vápník zvyšuje vitamin D hladinu vápníku v těle. Ale to není všechno vitamin D. Přezdíval sluneční vitamin , vitamin S také hraje důležitou roli při udržování zdravé pokožky, imunitního systému a srdce (Khammissa, 2018).

příliš mnoho vedlejších účinků rybího oleje

Kromě toho, že pomáhá tělu vstřebávat vápník, se zdá, že má vitamin D. více rolí ve vašem mozku (Bivona, 2019). Pomáhá vašemu mozku rozvíjet se a chrání neurony před poškozením. Existují dokonce důkazy, že doplnění vitaminu D může snížit riziko úmrtí na rakovinu (Zhang, 2019).

Kdo je nejvíce ohrožen nedostatkem vitaminu D?

Výzkum ukazuje, že kolem dva z pěti Američanů nedostávejte dostatek vitaminu D. Nedostatky jsou také častější u černochů, stejně jako u lidí s anamnézou cukrovky, obezity a kouření cigaret.

Vzhledem k tomu, že mléčné mléko je často obohaceno o vitamín D, nemusí ti, kteří ho nepijí, dostatek vitaminu D ze stravy. Podobně jako nedostatek vápníku nemusí být příznaky nedostatku vitaminu D zpočátku vadné, takže možná nebudete schopni zjistit, zda nějaký máte (Parva, 2018).

Pokud jde o vitamin D, hodně záleží na tom, kde žijete. Vědci zjistili, že pokud žijete na sever od pomyslné linie vedoucí z východu na západ přes Louisianu, je pravděpodobnější, že budete mít nedostatek vitaminu D. V zimě udržují lidi v interiéru nízké teploty. Přidat snížené denní sluneční světlo a stává se náročným absorbovat dostatek vitaminu D ze slunce (Holick, 2011).

Zde je pohled na to, pro co jsou ostatní skupiny ohroženy rozvoj nedostatku vitaminu D. (Gani, 2015):

  • Staří lidé
  • Ti, kteří mají index tělesné hmotnosti (BMI) nad 30
  • Lidé, kteří podstoupili bypass žaludku
  • Ti, kteří žijí s Crohnovou chorobou, cystickou fibrózou nebo onemocněním jater

Příznaky nedostatku vitaminu D.

Mnoho známek a příznaků nedostatku vitaminu D souvisí se zdravím kostí. Nedostatek vitaminu D může způsobit rozvoj dětí i dospělých osteomalace , což je změkčení kostí (Murshed, 2018). Pokud vaše kosti nejsou pevné a pevné, může vás to vystavit riziku bolesti a zlomenin.

mám malé hrbolky na penisu

Nejběžnější příznaky nedostatek vitaminu D. patří bolest kostí, únava, bolest svalů a bolest kloubů (Sizar, 2020). Jak vidíte, příznaky nedostatku vitaminu D a nedostatku vápníku probíhají paralelně, protože mají v těle tak úzký pracovní vztah.

Zatímco u dospělých s nedostatkem vitaminu D se mohou objevit nepříjemné příznaky, u dětí, které nemají dostatek, se může rozvinout stav zvaný křivice. Rachitida ovlivňuje růst kostí, což vede k bolesti a nesprávnému růstu kostí, které mohou být trvalé. Děti s tímto stavem jsou také v vyšší riziko zlomenin (Munns, 2016).

NA krevní test může pomoci zjistit, zda nemáte v těle dostatek vitaminu D nebo vápníku (Pils, 2019). Pokud vám byl diagnostikován nedostatek vápníku nebo vitaminu D, můžete zvýšit hladinu svého těla dietou nebo doplňky nebo jejich kombinací.

Technicky můžete vitamín D přijímat ze slunce, ale je nejlepší ho získávat ze stravy z několika důvodů. Za prvé, druh světla, které vydává slunce, může poškodit vaši pokožku a zvýšit ji riziko rakoviny kůže (Watson, 2016). Mnoho lidí navíc žije v částech země, kde je v zimních měsících nedostatek slunečního světla, což z něj činí nespolehlivý zdroj vitaminu D.

Jaký je nejlepší způsob, jak získat dostatek vitaminu D a vápníku?

Pokud je slunečního světla nedostatek, můžete se dostat k dennímu příjmu potravin bohatých na vitamín D.

Vitamin D se přirozeně vyskytuje v méně potravinách než jiné mikroživiny, ale je obohacen v mléčných výrobcích, jako je mléko. Nedávné studie také viděly výhody v posilující chléb s vitaminem D (Nikooyeh, 2016). Některé potraviny s vysokým obsahem vitaminu D zahrnují (NIH, 2020):

  • Olej z tresčích jater
  • Pstruh
  • Losos sockeye
  • Houby
  • Obohacené mléko

Pro lidi, kteří netolerují laktózu, jsou vegani nebo vegetariáni, jsou houby skvělou volbou pro zvýšení množství vitaminu D ve vaší stravě. A nezapomeňme na vápník.

Vápník je běžný v mnoha mléčných výrobcích, některých druzích ovoce a sójových výrobcích. Zvyšte své dietní vápník konzumací více z následujících potravin (NIH, 2020):

  • Nízkotučný jogurt
  • pomerančový džus
  • Částečně odstředěná mozzarella
  • Sardinky
  • Čedar
  • Nízkotučné mléko
  • Sójové mléko
  • Tofu

Důležitou součástí skládačky je také to, jak vaše tělo dokáže absorbovat vitamin D a vápník.

Mnoho faktorů, které ovlivňují biologická dostupnost , nebo jak snadno může vaše tělo absorbovat živiny z potravy nebo doplňků.

Nedávná operace, zažívací potíže a problémy s ledvinami nebo játry mohou ztížit přísun vitaminu D nebo vápníku (Pressman, 2017). Pokud nemůžete získat dostatek vápníku a vitaminu D pouze ze stravy, může vám poskytovatel zdravotní péče doporučit užívání doplňku.

Kolik vitaminu D a vápníku denně potřebujete?

Pro lidi bez nedostatku je denní doporučené množství vitaminu D se pohybuje od 400 do 1 000 IU. Tato řada pomáhá většině lidí udržovat dostatečnou hladinu v těle (Cashman, 2017).

Pokud jde o vápník, průměr je 1000 až 1300 mg vápníku denně pro většinu (Ross, 2011). Přesné množství, které by měl každý den brát - ať už ze stravy nebo z užívání doplňků -, závisí na jeho věku, pohlaví a celkovém zdraví.

Pokud máte diagnostikován nedostatek, může vám poskytovatel zdravotní péče doporučit vyšší denní dávky těchto živin, dokud se hladiny v těle nevrátí k normálu. Pokud hledáte doplňky, je důležité vědět, jakou formu mít.

Jaké druhy vitaminu D a vápníku jsou k dispozici?

Vitamin D má dvě formy: vitamin D2 a vitamin D3. Vitamin D2 se nazývá ergokalciferol a pochází z rostlinných zdrojů. Vitamin D3, cholekalciferol, pochází ze zvířecích zdrojů. Zatímco tyto dvě formy vitaminu D slouží ve vašem těle k podobným účelům, existuje nějaké důkazy že vitamin D3 může být při zvyšování hladiny účinnější než vitamin D2 (Tripkovic, 2012).

Mnoho různých forem vápníku je také k dispozici na přepážce. Dva nejběžnější doplňky jsou citrát vápenatý a uhličitan vápenatý. Citrát vápenatý lze užívat s jídlem nebo bez jídla, ale uhličitan vápenatý funguje lépe, když se užívá s jídlem. Uhličitan vápenatý může způsobit nežádoucí účinky, jako je zácpa a nadýmání.

Dodržování doporučených denních dávek je důležité, i když jde o doplňky. Méně je často více s doplňováním vápníku, protože schopnost vašeho těla vstřebávat vápník klesá s vyšší dávky (Ross, 2011).

Můžete si vzít příliš mnoho vápníku?

Je možné přijmout příliš mnoho vápníku. Studie ukazují, že když lidé užívají vysoké dávky doplňků vápníku, může to negativně ovlivnit fungování jejich srdce a cév.

Nicméně, jíst potraviny s vysokým obsahem vápníku nemá negativní vliv srdce a krevní cévy (Tankeu, 2017). Jelikož má méně potenciálních vedlejších účinků, je nejlepší přijímat vápník, který potřebujete, ze své stravy.

Při užívání kombinace doplňků vápníku a vitaminu D je třeba mít na paměti i některé vedlejší účinky. Výzkum zjistil, že užívání vitaminu D a vápníku může pomoci snížit riziko na zlomeniny kostí. Jiné studie však poukazují na rizika vedlejších účinků - jako ledvinové kameny, problémy s trávením a problémy se srdcem - převažují nad výhodami snížení rizika zlomenin (Yao, 2019; Reid, 2015).

Můžete si vzít příliš mnoho vitaminu D?

I když je to vzácné, je také možné vzít příliš mnoho vitaminu D. . Trik, jak získat správné množství vitaminu D, je rovnováha. Pokud užijete příliš mnoho, doplněk vám nepomůže tak, jak chcete. Navíc může způsobit některé nepříjemné vedlejší účinky (Galior, 2018).

Pokud vám poskytovatel zdravotní péče předepsal doplněk vitaminu D, je nejlepší vzít předepsanou dávku. Je také důležité jíst potraviny bohaté na vitamin D - získávání takových živin z jídla, které jíte, je vždy tím nejlepším způsobem.

Reference

  1. Balk, E. M., Adam, G. P., Langberg, V. N., Earley, A., Clark, P. & Ebeling, P. R. a kol. (2017). Globální příjem vápníku ve stravě u dospělých: systematický přehled. Osteoporóza International: časopis založený na základě spolupráce mezi Evropskou nadací pro osteoporózu a Národní nadací pro osteoporózu v USA, 28 (12), 3315–3324. doi: 10,1007 / s00198-017-4230-x. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684325/
  2. Beto J. A. (2015). Úloha vápníku v lidském stárnutí. Výzkum klinické výživy, 4 (1), 1-8. doi: 10,762 / cnr.2015.4.1.1. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337919/
  3. Bivona, G., Agnello, L., Bellia, C., Iacolina, G., Scazzone, C., Lo Sasso, B. a kol. (2019). Nekeletální aktivity vitaminu D: Fyziologie k patologii mozku. Medicine 2019, 55 (7), 341. doi: 10,3390 / Medicine55070341. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680897/
  4. Cashman, K. D., Ritz, C., Kiely, M. a ODIN Collaborators (2017). Vylepšené dietní směrnice pro vitamin D: Aplikace metadresních analýz na úrovni jednotlivých účastníků (IPD). Živiny, 9 (5), 469. doi: 10,3390 / nu9050469. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452199/
  5. Galior, K., Grebe, S., & Singh, R. (2018). Vývoj toxicity vitaminu D z nadměrné korekce nedostatku vitaminu D: přehled kazuistik. Živiny, 10 (8), 953. doi: 10,3390 / nu10080953. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115827/
  6. Gani, L. U., & How, C. H. (2015). Řada PILL. Nedostatek vitaminu D. Singapore Medical Journal, 56 (8), 433–437. doi: 10.11622 / smedj.2015119. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545131/
  7. Goolsby, M. A., & Boniquit, N. (2017). Zdraví kostí u sportovců. Sportovní zdraví, 9 (2), 108–117. doi: 0,1177 / 1941738116677732. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5349390/
  8. Goyal, A., & Singh, S. (2020, 22. června) Hypokalcémie. StatPearls [internet]. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430912/
  9. Holick, M., Binkley, N. C., Bischoff-Ferrari, H. A., Gordon, C. M., Hanley, D. A., Heaney, R. P. a kol. (2011). Vyhodnocení, léčba a prevence deficitu vitaminu D: Směrnice klinické praxe endokrinní společnosti. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 96 (7), 1911–1930, doi: 10.1210 / jc.2011-0385. Citováno z https://academic.oup.com/jcem/article/96/7/1911/2833671
  10. Khammissa, R.A.G., Fourie, J., Motswaledi, M.H., Ballyram, R., Lemmer, & J., Feller, L. (2018). Biologické aktivity vitaminu D a jeho receptoru ve vztahu k homeostáze vápníku a kostí, rakovině, imunitnímu a kardiovaskulárnímu systému, biologii kůže a zdraví ústní dutiny. BioMed Research International, 2018. doi: 10.1155 / 2018/9276380. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/29951549/
  11. Murshed M. (2018). Mechanismus mineralizace kostí. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine, 8 (12), a031229. doi: 10,1101 / cshperspect.a031229. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280711/
  12. Munns, C. F., Shaw, N., Kiely, M., Specker, B. L., Thacher, T. D., Ozono, K. a kol. (2016). Doporučení globálního konsensu o prevenci a léčbě výživové křivice. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 101 (2), 394–415. doi: 10.1210 / jc.2015-2175. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880117/
  13. Národní institut zdraví. (2020, 26. března). Informační list o vápníku pro zdravotnické pracovníky. Citováno z https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/#en2
  14. Nikooyeh, B., Neyestani, T. R., Zehdirag, M., Mohammadi, M., Hosseini, S. H., Abdollahi, Z. a kol. (2016). Chléb obohacený o vitamin D je stejně účinný jako doplněk při zlepšování stavu vitaminu D: randomizovaná klinická studie. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 101 (6), 2511–2519. doi: 10.1210 / jc.2016-1631. Citováno z https://academic.oup.com/jcem/article/101/6/2511/2804815
  15. Parva, N. R., Tadepalli, S., Singh, P., Qian, A., Joshi, R., Kandala, H. a kol. (2018). Prevalence deficitu vitaminu D a souvisejících rizikových faktorů v populaci USA (2011-2012). Cureus, 10 (6), e2741. doi: 10,7759 / Cureus.2741. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6075634/
  16. Pils, S., Zitterman, A., Trummer, C., Theiler-Schwetz, V., Lerchbaum, E., Keppel, M. a kol. (2019). Testování a léčba vitaminem D: narativní přehled současných důkazů. Endokrinní připojení, 8 (2), R27-R43. doi: 10.1530 / EC-18-0432. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6365669/
  17. Pressman, P., Clemens, R.A, & Hayes, A.W. (2017). Biologická dostupnost mikroživin získaných z doplňků a potravin: Průzkum a případová studie polyfenolů. Toxikologický výzkum a aplikace. doi: 10,1177 / 2397847317696366. Citováno z https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2397847317696366
  18. Reid, I.R., Bristow, S.M., & Bolland, M.J. (2015). Doplňky vápníku: výhody a rizika. The Journal of Internal Medicine, 278 (4), 354-368. doi: 10,1111 / joim.12394. Citováno z https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joim.12394
  19. Ross, C., Taylor, C., Yaktine, A., & Del Valle, H. (Eds.) (2011). Referenční dietní příjem vápníku, vitaminu D. Národní akademie Press. doi: 10,17226 / 13050. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/
  20. Sizar, O., Khare, S., Goyal, A., Bansal, P., & Givler, A. (2020, 21. července). Nedostatek vitaminu D. StatPearls [internet]. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/#
  21. Sözen, T., Özışık, L., & Başaran, N. Ç. (2017). Přehled a léčba osteoporózy. European Journal of Rheumatology, 4 (1), 46–56. doi: 10,5152 / eurjrheum.2016.048. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5335887/
  22. Sullivan, S. D., Lehman, A., Nathan, N. K., Thomson, C. A., & Howard, B. V. (2017). Věk menopauzy a riziko zlomenin u postmenopauzálních žen randomizovaných do skupiny s obsahem vápníku + vitaminu D, hormonální terapie nebo kombinace: výsledky klinických studií iniciativy Women’s Health Initiative. Menopauza (New York, NY), 24 (4), 371–378. doi: 10,1097 / GME.0000000000000775. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5365363/
  23. Tankeu, A.T., Agbor, V.N., & Noubiap, J.J. (2017). Suplementace vápníku a kardiovaskulární riziko: Rostoucí obavy. Živiny, 10 (8), 953. doi: 10,3390 / nu10080953. Citováno z https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jch.13010
  24. Tripkovic, L., Lambert, H., Hart, K., Smith, C. P., Bucca, G., Penson, S. a kol. (2012). Srovnání doplňování vitaminu D2 a vitaminu D3 při zvyšování stavu 25-hydroxyvitaminu D v séru: systematický přehled a metaanalýza. American Journal of Clinical Nutrition, 95 (6), 1357–1364. doi: 10,3945 / ajcn.111.031070. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349454/
  25. Watson, M., Holman, D. M. a Maguire-Eisen, M. (2016). Expozice ultrafialovému záření a její dopad na riziko rakoviny kůže. Semináře z ošetřovatelství onkologie, 32 (3), 241–254. doi: 10.1016 / j.soncn.2016.05.005. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5036351/
  26. Yao, P., Bennett, D., Mafham, M., Lin, X., Chen, Z., Armitage, J. a kol. (2019). Vitamin D a vápník pro prevenci zlomenin: Systematický přehled a metaanalýza. Otevřená síť JAMA, 2 (12): e1917789. doi: 10,1001 / jamanetworkopen.2019.17789. Citováno z https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullar Article/2757873
  27. Zhang, Y., Fang, F., Tang, J., Jia, L., Feng, Y., Xu, P. a kol. (2019). Sdružení mezi doplňováním vitaminu D a úmrtností: systematické hodnocení a metanalýza. BMJ 2019, 366. doi: 10,1136 / bmj.l4673. Citováno z https://www.bmj.com/content/366/bmj.l4673
Vidět víc