Fungují gummies vitaminu C?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.




Gumové se staly trendovým (a lahodným) způsobem, jak získat vitamin C.

Vitamin C hraje zásadní roli v imunitním zdraví a hojení ran. Naštěstí většina lidí dostává dostatek této živiny z ovoce a zeleniny ve své každodenní stravě. Nedostatky jsou vzácné, ale v případě potřeby jsou k dispozici doplňky v různých formách.







Životně důležité orgány

  • Žvýkačky s vitaminem C můžete získat volně prodejné v místní lékárně a online.
  • Vitamin C podporuje imunitní systém, udržuje vaše srdce zdravé a zajišťuje správné hojení ran.
  • Gumovité vitamíny C mohou obsahovat přísady jako cukr a želatina, ale existuje mnoho přírodních alternativ a alternativ bez cukru.
  • Ne každý musí užívat doplňky vitaminu C. Je důležité, pokud máte nedostatek, ale téměř 95% lidí dostává dostatek vitaminu C pouze ze stravy.

Pokud vám byla diagnostikována nízká hladina vitaminu C, může váš poskytovatel zdravotní péče doporučit přidání doplňku. Existuje tolik možností, ze kterých si můžete vybrat, že to může být rychle matoucí.

Jsou vitamin C gummies správnou cestou? I když by to mohlo vypadat jako nejpříjemnější volba na polici, doplňky jako tyto nejsou vždy tou nejlepší sázkou. Zde je vše, co musíte hledat, pokud jde o získání denní dávky vitaminu C.





reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže





Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

jak si zlomíš péro
Zjistit více

Jak si vybrat gumový vitamin C.

Mnoho populárních značek doplňků nabízí gummies vitaminu C, včetně Nature Made, Vitafusion a Nature’s Bounty.





Vitamíny a minerály mohou chutnat hořce samy o sobě, takže gumovité vitamíny jsou často slazeny cukrem nebo kukuřičným sirupem, aby byly přitažlivější. Některé obsahují také přírodní nebo umělé aroma.

Společnosti také vyrábějí gumovité vitamíny bez cukru pomocí umělých sladidel, jako je xylitol. Přírodní sladidla, jako je agávový nektar, jsou také oblíbenou alternativou k produktům, které obsahují čistý třtinový cukr. A pokud jste dříve měli gumový vitamin, budete vědět, že chutnají spíše jako bonbóny než jako typický vitamin v drogerii ( Čižauskaitė, 2019 ).





Je také běžné, že se gumičky s vitaminem C obohacují o další vitamíny, minerály nebo bylinné přísady. Mezi běžné, které si můžete všimnout, patří vitamin E, bezinka, šípek, vitamin D a zinek.

U lidí, kteří dodržují veganskou nebo vegetariánskou stravu, používají některé značky želatinační látky, jako je pektin, které neobsahují vedlejší produkty živočišného původu ( Čižauskaitė, 2019 ).

Pokud se obáváte, zda můžete dostatek vitaminu C z gumy, výzkumy ukazují, že jsou dobrou volbou, pokud jde o doplňky vitaminu C ( Evans, 2020 ).

Jak jsou na tom gumičky s vitamínem C ve srovnání s tabletami?

Výzkum zjistil, že gumičky vitaminu C mají podobné účinky na tělo jako tablety vitaminu C. Je zapotřebí dalšího výzkumu, ale studie naznačují, že gummies jsou stejně účinné jako tradiční doplňky vitaminu C, jako jsou pilulky, tablety a kaplety ( Evans, 2020 ).

Jaké jsou potenciální výhody biotinových gummi?

5 minut čtení

Vitamíny C gummies přicházejí v sortimentu chutí a dávek, což může být bonus, pokud nejste fanouškem užívání pilulek. Typické dávky se pohybují od 75 mg do 2 000 mg. Možná nebudete muset užívat dvě nebo více gummies, abyste dosáhli doporučené denní dávky 75-90 mg, pokud ze své stravy nedostáváte žádný vitamin C ( NIH, n.d. ).

Jak časté jsou nedostatky vitaminu C?

Skutečný nedostatek vitaminu C je docela vzácný. Přibližně 90-95% dospělých dostává dostatek pouze dietou a není u nich riziko nedostatku vitaminu C ( Pfeiffer, 2013 ). A i když dnes je nedostatek vitaminu C neobvyklý, býval skutečným problémem.

Nejznámější případy byly mezi námořníky, kteří strávili roky na moři s malým nebo žádným přístupem k čerstvému ​​ovoci a zelenině. Výsledný nedostatek vitaminu C, známý jako kurděje, by způsobil charakteristické příznaky, jako je krvácení dásní, pomalu se hojící rány a snadná tvorba modřin. U námořníků by se vyvinul zmatek, horečka a dušnost a nakonec by se tento stav stal fatálním ( Padayatty, 2016 ).

Dnes většina lidí dostává dostatek vitaminu C ze své stravy. Stále však existují nedostatky. Věci jako znečištění ovzduší a kouření mohou mít za následek nízkou hladinu vitaminu C. Lidé, kteří kouří, mívají vyšší míru nedostatku vitaminu C a potřebují konzumovat větší množství prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy ( Krinsky, 2000 ).

Mezi osoby ohrožené nízkým obsahem vitamínu C obecně patří ti, kteří ( Carr, 2017 ):

  • Kouřte, užívejte drogy nebo alkohol
  • Nejezte dobře zaoblenou stravu
  • Nemáte přístup k čerstvému ​​ovoci a zelenině
  • Zažijte fyzický nebo psychický stres

Lidé s pre-diabetem nebo diabetem mohou být také vystaveni riziku nedostatku vitaminu C ( Wilson, 2017 ).

Jak může chronický stres ovlivnit zdraví srdce

4 minuty čtení

Kolik vitaminu C potřebujete každý den?

Jelikož naše těla nemohou produkovat vitamin C, musíme se spoléhat na stravu, abychom jej získali ( Mladý, 2015 ). Dospělí potřebují mezi 75-90 mg denně a děti ve věku 0-12 měsíců by měly dostávat 40-50 mg denně (Padayatty, 2016).

To ale neznamená, že byste měli začít denně vysychat gummiy s vitaminem C - je možné získat příliš mnoho dobré věci. Vaše ledviny dokáží odstranit přebytečné množství ledvin, ale přílišné užívání může způsobit zažívací potíže, jako je průjem ( Padayatty, 2016 ).

U většiny lidí není nutné užívat doplňky vitaminu C. Pokud toho nemáte dost, nejlépe si vyberete potraviny nabité vitamínem C. Mezi skvělé přírodní zdroje této základní živiny patří ( Zatím 2021 ):

  • Citrusové plody
  • Brambory
  • Rajčata
  • Růžičková kapusta
  • Květák
  • Brokolice
  • Jahody
  • Zelí
  • Kapusta

Pravda je, že vaše tělo dostane větší podporu, když dostanete vitamin C z potravinových zdrojů. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitamínu C obsahují také další stopové prvky, vlákninu a fytochemikálie, což jsou prospěšné sloučeniny pocházející z rostlin.

Potraviny s obsahem vitamínu C: některé z nich vás mohou překvapit

6 minut čtení

Všechny tyto dobré věci společně pomáhají tělu vstřebávat živiny z potravy, včetně vitamínu C ( Carr, 2013 ). I když jsou gummies lahodné, s gumovým vitaminem C nebudete mít stejné výhody.

Některé obiloviny a obilné výrobky obsahují přidaný vitamin C a jsou dobrou volbou pro zvýšení vašeho příjmu. Vaření ovoce a zeleniny snižuje množství vitaminu C, takže pokud potřebujete posílit, jděte syrové ( NIH, n.d. ).

Co dělá vitamin C v těle?

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je základní mikroživina, která působí jako antioxidant v těle a chrání vaše buňky před poškozením.

Kromě ochrany buněk pomáhá vitamin C vašemu srdci, imunitnímu systému a pokožce. Zde jsou některé další zásadní role, které vitamin C hraje ve vašem těle ( Carr, 2017 ):

  • Tvorba hormonů, které ovlivňují srdeční frekvenci a krevní tlak
  • Tvoří kolagen, který je stavebním kamenem pro pokožku
  • Hraje klíčovou roli při hojení ran
  • Podporuje důležité ochranné buňky ve vašem imunitním systému
  • Chrání buňky před toxiny a znečištěním, jako je cigaretový kouř

Vitamin C dělá hodně pro vaše tělo, a pokud máte nízkou hladinu, je důležité zvýšit vaši hladinu.

Měli byste užívat gummies vitaminu C?

Existuje mnoho studií o účincích doplňování vitaminu C, ale jen málo z nich prokázalo jasný přínos pro lidi bez nedostatku. To znamená, že pokud nemáte nedostatek vitaminu C, pravděpodobně nepotřebujete gummies vitaminu C.

Nedávná studie zjistila, že doplňky vitaminu C mohou snížit krevní tlak u lidí s esenciální hypertenzí, což je typ vysokého krevního tlaku ( Guan, 2020 ). Metaanalýza, která hodnotila více než 11 000 lidí, zjistila, že doplňky vitaminu C nesnížily závažnost příznaků a trvání nachlazení, s výjimkou lidí, kteří se nedávno intenzivně cvičili ( Hemila, 2013 ).

Možná jste slyšeli, že vitamin C může zabránit rakovině, ale to prostě není pravda. Linus Pauling, známý výzkumník ve 20. letech 20. století, doporučil vitamin C k prevenci a léčbě rakoviny, ale studie, které provedl, byly špatně navrženy a pozdější studie odporovaly jeho práci ( Kamangar, 2012 ). Nakonec musíte užívat vitamin C, pouze pokud máte málo.

Pokud si myslíte, že byste mohli mít nedostatek vitaminu C, můžete se ohlásit u zdravotnického pracovníka. A při výběru doplňků se držte renomované značky. Ne všechny produkty jsou vytvářeny rovnocenně a regulace u mnoha z těchto doplňků je omezená.

Reference

  1. Al-Khudairy, L., Flowers, N., Wheelhouse, R., Ghannam, O., Hartley, L., & Stranges, S. a kol. (2017). Doplněk vitaminu C pro primární prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Cochrane Database of Systematic Reviews, 3 (3), CD011114. doi: 10.1002 / 14651858.CD011114.pub2. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464316/
  2. Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C a imunitní funkce. Živiny, 9 (11), 1211. doi: 10,3390 / nu911121. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
  3. Carr, A. C., & Vissers, M. C. (2013). Syntetický nebo z potravin odvozený vitamin C - jsou stejně biologicky dostupné ?. Živiny, 5 (11), 4284–4304. doi: 10,3390 / nu5114284. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/
  4. Cowan, A.E., Jun, S., Gahche, J.J., Tooze, J.A., Dwyer, J.T., & Eicher-Miller, H.A. et al. (2018). Doplněk stravy se liší podle socioekonomických a zdravotních charakteristik u dospělých v USA, NHANES 2011–2014. Živiny, 10 (8), 1114. doi: 10,3390 / nu10081114. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6116059/
  5. Čižauskaitė, U., Jakubaitytė, G., Žitkevičius, V., & Kasparavičienė, G. (2019). Složení gumového medvěda na bázi přírodních ingrediencí navržené podle analýzy textury a senzorického hodnocení in vivo. Molekuly (Basilej, Švýcarsko), 24 (7), 1442. doi: 10,3390 / molekuly 24071442. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6480394/
  6. Delanghe, J. R., De Buyzere, M. L., Speeckaert, M. M. a Langlois, M. R. (2013). Genetické aspekty kurděje a evropský hladomor v letech 1845-1848. Živiny, 5 (9), 3582–3588. doi: 0,3390 / nu5093582. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798922/
  7. Doseděl, M., Jirkovský, E., Macáková, K., Krčmová, L. K., Javorská, L., & Pourová, J. et al. (2021). Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients, 13(2), 615. doi:10.3390/nu13020615. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/
  8. Elliott C. (2019). Hodnocení vitaminů, minerálů a doplňků prodávaných dětem v Kanadě. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16 (22), 4326. doi: 10,3390 / ijerph16224326. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888471/
  9. Evans, M., Guthrie, N., Zhang, H. K., Hooper, W., Wong, A., & Ghassemi, A. (2020). Bioekvivalence vitaminu C ze zdrojů gumy a tobolek u zdravých dospělých: randomizovaná kontrolovaná studie. Journal of the American College of Nutrition, 39 (5), 422–431. doi: 10.1080 / 07315724.2019.1684398. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31747355/
  10. Guan, Y., Dai, P., & Wang, H. (2020). Účinky doplňku vitaminu C na esenciální hypertenzi: Systematický přehled a metaanalýza. Medicine, 99 (8), e19274. doi: 10,1097 / MD.0000000000019274. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7034722/
  11. Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C k prevenci a léčbě běžného nachlazení. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1. doi: 10.1002 / 14651858.CD000980.pub4. Citováno z https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full?cookiesEnabled
  12. Kamangar, F., & Emadi, A. (2012). Vitaminové a minerální doplňky: opravdu je potřebujeme ?. International Journal of Preventive Medicine, 3 (3), 221–226. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309636/
  13. Padayatty, S. J., & Levine, M. (2016). Vitamin C: známé i neznámé a zlatovláska. Orální nemoci, 22 (6), 463–493. doi: 10,1111 / odi.12446. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959991/
  14. Pfeiffer, C.M., Sternberg, M.R., Schleicher, R.L., Haynes, B.M.H., Rybak, M.E., & Pirkle, J.L. (2013). Druhá národní zpráva CDC o biochemických ukazatelích stravy a výživy v populaci USA je cenným nástrojem pro výzkumné pracovníky a tvůrce politik, The Journal of Nutrition, 143 (6), 938S - 947S. doi: 10,3945 / jn.112.172858. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4822995/
  15. Ran, L., Zhao, W., Wang, J., Wang, H., Zhao, Y., & Tseng, Y. a kol. (2018). Extra dávka vitaminu C založená na denní suplementaci zkracuje běžné nachlazení: metaanalýza 9 randomizovaných kontrolovaných studií. BioMed Research International, 2018, 1837634. ​​doi: 10.1155 / 2018/1837634. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057395/
  16. Rowe, S., & Carr, A. C. (2020). Globální stav vitaminu C a prevalence nedostatku: důvod k obavám? Nutrients, 12 (7), 2008. doi: 10,3390 / nu12072008. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400810/
  17. Wilson, R., Willis, J., Gearry, R., Skidmore, P., Fleming, E., & Frampton, C. a kol. (2017). Nedostatečný stav vitaminu C u prediabetes a diabetes mellitus 2. typu: Sdružení s kontrolou glykemie, obezitou a kouřením. Živiny, 9 (9), 997. doi: 10,3390 / nu9090997. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622757/
  18. Young, J. I., Züchner, S., & Wang, G. (2015). Regulace epigenomu vitaminem C. Roční přehled výživy, 35, 545–564. doi: 0,1146 / annurev-nutr-071714-034228. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4506708/
Vidět víc