Czech Republic

Úřad pro ochranu osobních údajů: Dva roky s GDPR

Přesně dva roky mají Evropané v celém prostoru EU zajištěnou lepší a efektivnější ochranu osobních údajů. Tehdy totiž vstoupilo v účinnost příslušné obecné nařízení známé také pod zkratkou GDPR.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Dva roky s GDPR
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Obecné nařízení pro ochranu osobních údajů (podle zkratky anglického názvu General Data Protection Regulation též známe jako GDPR) reaguje na prudký technologický rozvoj naší doby, která s sebou kromě nesporných výhod přináší také ohrožení soukromí jednotlivce a čím dál více možností, jak ho zneužít.

„Nikdy nebylo tak jednoduché nabourat se někomu anonymně do soukromí, nikdy nešlo tak hladce odcizené osobní údaje zneužít k vlastnímu prospěchu jako dnes. V důsledku globálního využívání internetu musela být právní úprava k ochraně osobních údajů zdokonalena. Ta stará už prostě nestačila technickému stavu naší doby,“ uvedla předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů.

Obecné nařízení změnilo do určité míry také povahu ÚOOÚ, jehož kontrolní a dozorovou agendu výrazně doplnila také vzdělávací, konzultační a osvětová role.

Veškeré aktualizované informace k tématu jsou na webu Úřadu k dispozici v rubrice GDPR (obecné nařízení).

Psali jsme:

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama autor: Tisková zpráva

Football news:

Goalie of the banner of Labor, who was hit by lightning: everything is good at the moment. Back soon
Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals