Na divadelních prknech coby Kláska v Lucernì nebo Fabrizia v komedii Mirandolína ho teï diváci kvùli zavøenım divadlùm nevídají. Místo toho je Roman Blumaier, herec Národního divadla Brno, provází svìtem brnìnské gastronomické scény.
Moderuje toti rozhovory s majiteli brnìnskıch gastro podnikù v rámci projektu Gourmet Brno, za ním stojí brnìnské turistické informaèní centrum (TIC).
„Pøedstavujeme jejich pøíbìh, koncept novıch podnikù i to, jak zvládají souèasnou situaci a jak se jim daøí fungovat. Mımi respondenty jsou majitelé brnìnskıch kaváren, cukráren, bister èi barù. Jde o nominanty letošního roèníku a vítìze loòského roèníku,“ pøiblíil Roman Blumaier, kterı spolupracoval i na pøedchozích roènících projektu Gourmet Brno.
Rozhovory si zájemci mohou poslechnout ve formì podcastù prostøednictvím sluby Spotify, na webu Gourmet Brno a na facebookové stránce TIC Brno, zveøejòují se postupnì.
„U jsme jich vydali jedenáct a dalších šest zveøejníme do konce roku,“ upøesnila za TIC Kateøina Theissigová a dodala, e poslechovost i zpìtná vazba od podnikù je velmi dobrá.
Zájemci u si mohli poslechnout povídání tøeba o Monogram Espresso Baru, Cupcakekárnì, baru Super Panda Circus, podnicích Gusto Plzeòka, Pavillon Steak House nebo Ramen Brno.
Protoe kvùli jarní i podzimní koronavirové vlnì se nemohl Gourmet Brno uskuteènit tak jako v pøedchozích ètyøech roènících, kdy brnìnští patrioti nominovali dle svého názoru nejlepší podniky, které potom ohodnotila odborná komise, rozhodl se TIC k letošnímu roèníku pøistoupit jinak a pøedstavit a podpoøit místní gastronomickou scénu právì i pomocí podcastù vysílanıch na internetu.
Role moderátora herce Blumaiera baví i proto, e se sám o gastronomii zajímá. „Baví mì sledovat, jak se brnìnská gastronomická scéna vyvíjí. Uvidíme, jak to bude dál, ale kdy se podíváme na situaci pøed koronavirem, vıvoj brnìnské gastronomické scény byl podle mì ve srovnání s jinımi mìsty v republice neuvìøitelnì dynamickı,“ zamıšlí se Blumaier s tím, e podnikùm drí palce, aby byly schopné otevøít i poté, co pøestanou platit protikoronavirová opatøení.
Kadı pátek zdarma ![]() Ètení o zajímavıch lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech. |
V Brnì oceòuje i symbiózu a schopnost spolupráce mezi jednotlivımi podniky. „Skvìle tady funguje vzájemné doporuèování mezi podniky. V restauraci je to se záitkem podobné jako v divadle. Kdy zaijete zklamání, u další restauraci nebo divadlo nemáte chu navštívit. Ale kdy je host spokojenı, mùe zaèít objevovat a navštìvovat další podniky,“ vysvìtluje Blumaier.
Od hereckıch kolegù má na rozhovory kladné reakce. „Fandí mi a tvrdí, e se rozhovory pøíjemnì poslouchají. Ale nìkteré kolegynì si ze mì i utahují, e je prı ze mì druhı Maurer,“ prozrazuje, jaké má na svou novou „roli“ ohlasy.
Ani v dobì zavøenıch divadel však neopustil svou hereckou profesi. V divadle se zkouší ostošest, aby byli herci pøipravení, a zase budou moci pøedstoupit pøed diváky. Aktuálnì s kolegy v Redutì chystají inscenaci Nikdo od Ödöna von Horvátha.