Zvažte provedení těchto 6 věcí, abyste snížili riziko rakoviny prostaty

Zvažte provedení těchto 6 věcí, abyste snížili riziko rakoviny prostaty

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Neměnný. To by mohlo být nejlepším slovem k popisu tří nejdůležitějších rizikových faktorů pro vznik rakoviny prostaty. Mezi tyto rizikové faktory patří; mít rodinnou anamnézu rakoviny prostaty, mít afroamerické dědictví a především stárnout.



Podle Americká rakovinová společnost , přibližně šest z každých deseti diagnóz rakoviny prostaty je stanoveno u mužů starších 65 let (ACS, 2019). A podle a Posouzení (Jahn, 2015) z 19 studií publikovaných v roce 2015, byl objeven při pitvě u více než třetiny (36%) bílých Američanů a více než poloviny (51%) černých Američanů ve věku 70-79 let. Na základě těchto zjištění by nás mohlo zajímat, zda by se na dostatečně dlouhé časové ose u každého muže vyvinula rakovina prostaty.

Dobrou zprávou je, že zatímco věk, etnický původ a rodinná anamnéza jsou neměnné, můžeme být schopni snížit riziko rakoviny prostaty provedením několika vylepšení toho, jak žijeme naše životy. Kromě potenciálního snížení rizika rakoviny prostaty mají tyto změny pravděpodobně pozitivní dopad na celkové zdraví. Některé mohou být dokonce zábavné.

Životně důležité orgány

  • Zatímco věk, etnický původ a rodinná anamnéza jsou neměnné, můžeme být schopni snížit riziko rakoviny prostaty provedením několika vylepšení způsobu, jakým žijeme svůj život.
  • Kromě možného snížení rizika rakoviny prostaty mají tyto změny pravděpodobně pozitivní dopad na celkové zdraví.
  • Některé mohou být dokonce zábavné.

Ejakulujte častěji

Rostoucí množství důkazů naznačuje, že frekvence, s jakou muži ejakulují, může mít výrazný vliv na jejich riziko vzniku rakoviny prostaty. Dosud nejpřesvědčivější případ byl vyroben v roce 2016 v podobě a studie (Rider, 2016), který sledoval téměř 32 000 mužů za 18 let.



Vědci zjistili, že muži, kteří to udělali nejvíce (nejméně 21krát za měsíc), snížili svou šanci na rakovinu prostaty přibližně o 20% ve srovnání s těmi, kteří to udělali méně (4 až 7krát za měsíc). Zatímco vědci obecně souhlasí s tím, že frekvence ejakulace je spojena se sníženým rizikem rakoviny prostaty, zatím není známo, jak. Není jasné, zda je ejakulace z masturbace, sexu nebo dokonce mokrých snů stejně spojená s rizikem rakoviny prostaty.

Jezte méně červeného masa, mléčných výrobků a nasycených tuků

Západní strava se vyznačuje vysokým příjmem červeného masa, mléčných výrobků a nasycených tuků. Nějaký studie navrhli, že strava s vysokým obsahem tuku jako rizikový faktor pro rakovinu prostaty, včetně této, která ukázala, že japonští muži žijící v Japonsku měli mnohem nižší výskyt rakoviny prostaty (Shimizu, 1991). Studie zjistila, že tyto míry se zvýšily, když se přestěhovaly do Spojených států, bez ohledu na jejich věk, kdy se přistěhovali. Tento výzkum naznačuje, že na Západě mohou přispívat ke zvýšení rizika rakoviny prostaty některé faktory životního stylu, včetně stravy.

Dále výzkum zkoumala účinek stravy s vysokým obsahem tuku na rychlost, s jakou rakovina prostaty metastázuje nebo se šíří (Chen, 2018). Vědci zjistili, že rakovina prostaty se stala agresivnější u myší, které dostaly tuky, a předpokládají, že totéž se děje u lidí. Dalším zjištěním ze studie bylo, že rakovina prostaty ustoupila a přestala se šířit, když myši dostaly lék na obezitu, který blokuje produkci tuku.



Pijte zelený čaj

Zatímco průměrná japonská strava obsahuje méně červeného masa, mléčných výrobků a nasycených tuků než západní strava, spotřeba zeleného čaje je mnohem vyšší než v západních zemích. Tato skutečnost vedla vědce k prozkoumání, zda relativně nízká míra rakoviny prostaty v Japonsku může být způsobena množstvím zeleného čaje, který lidé pijí. The studie sledovalo téměř 50 000 mužů ve věku 40 až 69 let po více než deset let (Kurahashi, 2007). Vědci zjistili, že zatímco zelený čaj neovlivnil riziko vzniku rakoviny prostaty, muži, kteří vypili více než pět šálků denně, měli nižší riziko pokročilého karcinomu prostaty. Pokročilý nebo metastatický karcinom prostaty označuje stav, kdy se rakovina rozšířila z prostaty do okolních struktur nebo jiných částí těla. Když se rakovina prostaty rozšířila, její vyléčení radiací nebo chirurgickým zákrokem již není možné.

Jezte více rajčat

Rajčata, která byla členem rodiny lilku, byla považována za jedovatou, když průzkumníci poprvé přinesli jihoamerické ovoce do Evropy v 15. století. V polovině 19. století se však rajče staly běžnými v kuchyních po celé Evropě a Severní Americe a v poslední době to souviselo se snížením rizika nejčastější ne-kožní rakoviny u mužů. Podle 2014 studie (Er, 2014), muži, kteří konzumují více než deset porcí rajčat týdně, snižují riziko rakoviny prostaty o 18%. Předpokládá se, že lykopen, antioxidant nacházející se v rajčatech, který může chránit před poškozením DNA a buněk, je důvodem možných vlastností rajčat v boji proti rakovině. Je však třeba provést další studie, které by tento vztah prokázaly.

reklama

Více než 500 generických léků, každý 5 $ měsíčně

Přepněte na lékárnu Ro a získejte své recepty za pouhých 5 $ měsíčně (bez pojištění).

Zjistěte více

Pijte více kávy

Jste potvrzený narkoman? Pokud ano, rádi se dozvíte o nedávné analýze, která spojila pití několika šálků denně se sníženým rizikem rakoviny prostaty. Výzkum naznačil, že konzumace kávy může být spojena se sníženým rizikem rakoviny prostaty. Ukázalo také, že káva může být spojena s nižším rizikem smrtelného a vysoce kvalitního karcinomu prostaty. The metaanalýza (Lu, 2014) z roku 2018 zahrnovalo 7 909 případů rakoviny prostaty z případových kontrolních studií a dalších 455 123 subjektů ze kohortních studií.

Přestat kouřit

Není žádným překvapením, že kouření je rizikovým faktorem pro mnoho druhů rakoviny, včetně rakoviny plic, jícnu, hrtanu, úst, hrdla, ledvin, močového měchýře, jater, slinivky břišní, žaludku, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku a také Akutní myeloidní leukémie. Účinek kouření na rakovinu prostaty je však méně jasný. Nějaký výzkum (Cerhan, 1997) naznačuje, že kuřáci mají zvýšené riziko rakoviny prostaty, zatímco u jednoho studie (Giovannucci, 1999) neprokázali u kuřáků žádné zvýšené riziko vzniku rakoviny prostaty. Stejná studie zjistila, že kuřáci mají vyšší riziko úmrtí na rakovinu prostaty než nekuřáci. Další studie (Kenfield, 2011) podobně zjistili, že být aktivním kuřákem v době diagnostiky rakoviny prostaty je spojeno se zvýšenou úmrtností a opakováním.

Reference

  1. Tým lékařské a redakční obsah americké rakovinové společnosti. (2019). Klíčové statistiky pro rakovinu prostaty. Citováno z https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/about/key-statistics.html
  2. Cerhan, J. R., Torner, J. C., Lynch, C. F., Rubenstein, L. M., Lemke, J. H., Cohen, M. B.,… Wallace, R. B. (1997). Sdružení kouření, tělesné hmotnosti a fyzické aktivity s rizikem rakoviny prostaty ve studii Iowa 65 Rural Health Study (USA). Příčiny a kontrola rakoviny , 8 (2), 229–238. doi: 10.1023 / a: 1018428531619, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9134247
  3. Chen, M., Zhang, J., Sampieri, K., Clohessy, J. G., Mendez, L., Gonzalez-Billalabeitia, E.,… Pandolfi, P. P. (2018). Aberantní lipogenní program závislý na SREBP podporuje metastatický karcinom prostaty. Genetika přírody , padesátka , 206–218. doi: 10.1038 / s41588-017-0027-2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29335545
  4. Er, V., Lane, J. A., Martin, R. M., Emmett, P., Gilbert, R., Avery, K. N. L.,… Jeffreys, M. (2014). Dodržování doporučení ohledně stravovacích návyků a životního stylu a rizika rakoviny prostaty ve studii Testování rakoviny a léčby prostaty (ProtecT). Biomarkery a prevence proti epidemiologii rakoviny , 2. 3 (10), 2066–2077. doi: 10.1158 / 1055-9965.epi-14-0322, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25017249
  5. Giovannucci, E., Rimm, E. B., Ascherio, A., Colditz, G. A., Spiegelman, D., Stampfer, M. J., & Willett, W. (1999). Kouření a riziko celkového a smrtelného karcinomu prostaty ve Spojených státech. Epidemiologie rakoviny, biomarkery a prevence , 8 (4), 277–282. Citováno z https://cebp.aacrjournals.org/content/8/4/277.long
  6. Jahn, J. L., Giovannucci, E. L. a Stampfer, M. J. (2015). Vysoká prevalence nediagnostikovaného karcinomu prostaty při pitvě: důsledky pro epidemiologii a léčbu karcinomu prostaty v éře antigenu specifického pro prostatu. International Journal of Cancer , 137 (12), 2795–2802. doi: 10,1002 / ijc.29408, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25557753
  7. Kenfield, S.A. (2011). Přežití a recidiva kouření a rakoviny prostaty. JAMA , 305 (24), 2548–2555. doi: 10.1001 / jama.2011.879, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21693 7 43
  8. Kurahashi, N., Sasazuki, S., Iwasaki, M., & Inoue, M. (2007). Spotřeba zeleného čaje a riziko rakoviny prostaty u japonských mužů: perspektivní studie. American Journal of Epidemiology , 167 (1), 71–77. doi: 10,1093 / aje / kwm249, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906295
  9. Lu, Y., Zhai, L., Zeng, J., Peng, Q., Wang, J., Deng, Y., ... Qin, X. (2014). Spotřeba kávy a riziko rakoviny prostaty: aktualizovaná metaanalýza. Příčiny a kontrola rakoviny , 25 (5), 591–604. doi: 10.1007 / s10552-014-0364-8, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24584929
  10. Rider, J. R., Wilson, K. M., Sinnott, J. A., Kelly, R. S., Mucci, L. A., & Giovannucci, E. L. (2016). Frekvence ejakulace a riziko rakoviny prostaty: Aktualizované výsledky s další dekádou sledování. Evropská urologie , 70 (6), 974–982. doi: 10.1016 / j.eururo.2016.03.027, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27033442
  11. Shimizu, H., Ross, R., Bernstein, L., Yatani, R., Henderson, B., & Mack, T. (1991). Rakoviny prostaty a prsu mezi japonskými a bílými přistěhovalci v okrese Los Angeles. British Journal of Cancer , 63 (6), 963–966. doi: 10.1038 / bjc.1991.210, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2069852
Vidět víc