Masožravá strava: hubnutí nebo nezdravý výstřelek?

Masožravá strava: hubnutí nebo nezdravý výstřelek?

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo jíst steak ke každému jídlu? Pokud jste milovníky masa, může být masožravá strava pro vás dokonalá. Ale než začnete s tak extrémní dietou, je důležité pochopit, co to znamená, její potenciální přínosy a co je nejdůležitější, její potenciální rizika. Podívejme se.

reklama



Seznamte se s plností —Nástroj pro správu hmotnosti očištěný FDA

nejúčinnější způsob, jak užívat viagru

Plenity je léčba pouze na lékařský předpis. Pro bezpečné a správné použití přípravku Plenity se poraďte se zdravotnickým pracovníkem nebo se obraťte na Návod k použití .



Zjistit více

Co můžete jíst na masožravé stravě?

Plán stravování masožravců je jednoduchý - jíte pouze maso a jiné živočišné produkty. Červená masa, ideálně tučnější řezy, jako jsou steaky z ribeye, jsou podporována jako nejlepší volba jídla.

Zde jsou některé z dalších povolených potravin:

  • Drůbež
  • Vejce
  • Maso orgánů - játra, srdce, ledviny atd.
  • Kostní dřeň
  • Ryba
  • Sádlo a lůj
  • Máslo
  • Vývar z kostí
  • Zpracované maso - slanina, šunka atd.
  • Sůl a pepř

Mléčné výrobky, jogurty a sýry mohou být přijatelné, ale přednostně ty, které obsahují méně laktózy a cukru.



Masožravá strava je velmi blízká stravě s nulovým obsahem uhlohydrátů a je extrémní eliminační dietou. Odstraňuje všechny rostlinné a neživočišné potraviny.

Některé příklady zakázaných potravin jsou:

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Celá zrna a těstoviny
  • Fazole a luštěniny
  • Koření a omáčky
  • Ořechy a semena

Káva a čaj jsou výjimkou. Přestože je mnoho masožravých dieterů vytvořeno z rostlin, rozhodlo se je ponechat ve své stravě.

Dokážete zhubnout na stravě masožravců?

Je možné dosáhnout nižší tělesné hmotnosti pomocí jakéhokoli stravovacího plánu, který sníží váš kalorický příjem, a masožravá strava není výjimkou. Omezené možnosti nabídky tohoto typu stravy by mohly usnadnit zabránění přejídání.

Extrémní diety na hubnutí: držte se od nich dál

6 minut čtení

Masožravá strava se zaměřuje na tuky a vysoký obsah bílkovin. Obojí vás udrží po dlouhou dobu pocit sytosti a pomůže snížit přejídání, což může vést ke ztrátě hmotnosti.

Lidé, kteří dodržují celozrnnou stravu, tvrdí, že je snadné se bezduchě vyhýbat snackům a jíst jen tehdy, když máte hlad.

Je masožravá strava stejná jako keto strava?

Masožravá strava vás může uvést do ketózy, ale to není cílem stravy, jako je tomu v případě ketogenní stravy.

The keto dieta se zaměřuje na zvyšování tučných jídel se středním příjmem bílkovin a nízkým příjmem sacharidů. Musíte věnovat zvláštní pozornost svému makra (bílkoviny, sacharidy a tuky) k optimalizaci poměru tuků k bílkovinám / sacharidům, aby vás udržel v ketóze.

Na rozdíl od masožravé stravy keto dieta podporuje konzumaci zeleninové listové zeleniny s nízkým obsahem karbohydrátů, která podporuje příjem vlákniny a mikroživin (vitamínů a minerálů).

Množství ketonů v moči je sledováno v ketogenní stravě, aby se zajistilo, že jste v ketóze. Naproti tomu strava masožravců nevyžaduje žádné sledování ketonů nebo maker.

Je masožravá strava bezpečná?

Zdá se, že masožravá strava je bezpečná pro mnoho lidí, alespoň na krátkou dobu. Někteří lidé uvádějí, že dodržují stravu masožravců déle než rok, aniž by se u nich projevily zdravotní problémy.

Od roku 2016 je jedním z největších zastánců stravy masožravců Shawn Baker, ortopedický chirurg. Od roku 2015 se drží stylu stravování masa, což ukazuje alespoň na to, že stravu dokáže dlouhodobě udržet.

kolik mg ashwagandhy bych měl vzít

Informace dostupné na podporu stravovacích výhod jsou většinou neoficiálními důkazy. Jakékoli důkazy o bezpečnosti vycházejí z tvrzení lidí, kteří dodržují dietu, a že nebyl proveden žádný výzkum dlouhodobých dopadů na vaše tělo.

Uváděné přínosy pro zdraví

Existuje mnoho tvrzení o hlášených přínosech dodržování plánu jídla z masožravců pro zdraví. Zde je bližší pohled na několik těchto zdravotních tvrzení.

Diety na hubnutí: které jsou nejúčinnější?

8 minut čtení

Méně zažívacích příznaků

Vláknina je součástí některých druhů ovoce, zeleniny a obilovin, která se při trávení nerozkládá. Místo toho pomáhá čerpat vodu do stolice a přidávat objem. Některé bakterie ve vašem střevě rozkládají vlákninu a u některých lidí způsobují nadýmání, plyn a další příznaky. Někteří lidé jsou na vlákninu citlivější. Jedna studie ukázala, že snížení nebo vyříznutí vlákniny by mohlo u některých lidí pomoci vyřešit zácpu a další zažívací příznaky ( Ho, 2012 ).

Někteří uvádějí, že dieta masožravců pomáhá zlepšit poměr dobrého a špatného cholesterolu a snižuje zánět, což vede ke zdravějšímu srdci.

Výzkum však zjistil smíšené výsledky těchto tvrzení ohledně rizika srdečních onemocnění a snížení zánětu. Některé výzkumy neukazují žádný vztah mezi stravou s vysokým obsahem červeného masa a zánětem ( Turner, 2018 ).

Jedna studie z roku 2013 zjistila, že strava s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem uhlohydrátů pomohla zlepšit hladinu lipidů v krvi a systémový zánět ( Ruth, 2013 ). Další studie ukazují, že snížení nasycených tuků může zlepšit kardiovaskulární onemocnění ( Hooper, 2020 ). Porota se tedy zaměřuje na tuto konkrétní výhodu.

Zvýšený testosteron

Hladiny testosteronu přirozeně začínají u mužů s věkem klesat. Masožraví dravci tvrdí, že celozrnná strava udržuje hladinu testosteronu v poklesu.

Jedna malá studie hodnotila účinky velmi nízkosacharidové stravy s vysokým obsahem tuku na hladinu testosteronu. Ukázalo se zvýšení hladin hormonů u mladých mužů dodržujících tento dietní plán, ačkoli účastníci byli studováni pouze asi tři měsíce ( Silva, 2014 ).

8 přirozených způsobů, jak zvýšit hladinu testosteronu

6 minut čtení

Citlivost na inzulín

Dodržování stravy s nízkým obsahem sacharidů může také pomoci zvýšit citlivost na inzulín (Silva, 2014). Vaše citlivost na inzulín je to, jak dobře vaše tělo reaguje na hormonální inzulín a přemisťuje glukózu z krevního oběhu do buněk, které se používají jako energie. To znamená, že dodržování masožravých diet může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi a snížit riziko vzniku cukrovky.

Potenciální rizika

I když se tyto výhody zdají slibné, je zde špatné testování účinků masožravých jídel na zdraví. Neznáme všechny potenciální vedlejší účinky této stravy.

Zvýšené zažívací příznaky

Lidé reagují na vlákninu různými způsoby. Zatímco jsme viděli výše, že některým lidem se daří lépe, když snižují příjem vlákniny, jiní potřebují ve své stravě více, aby zmírnili příznaky. Objemový účinek vlákniny podporuje pravidelnost a pomáhá zmírnit průjem a zácpu. Mnoho zdravých bakterií ve vašem střevě navíc spoléhá na rostlinnou vlákninu jako potravinu. Odstranění vlákniny z vaší stravy by mohlo mít za následek změny stolice a další účinky na zdraví. ( Bae, 2014 ).

Zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva

Rostlinná strava je spojena se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva ( Orlich, 2015 ). Vyloučením všech rostlinných potravin můžete neúmyslně zvýšit riziko onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva, kterým antioxidanty a další živiny v rostlinných potravinách pomáhají předcházet.

Potřebujete nějaké doplňky?

Zastánci masožravých diet nedoporučují žádné konkrétní doplňky. Při dodržování této stravy však pravděpodobně nesplníte 100% všech doporučených dietních dávek (RDA) pro mikroživiny. Někteří lidé se rozhodnou vzít multivitamin na pokrytí svých bází, aby zabránili nedostatku živin.

Plán stravování masožravců může ovlivnit váš metabolismus různými způsoby, včetně změny vašich vitamínových a minerálních potřeb snížením denní potřeby určitých vitaminů a mikroživin ( O’Hearn, 2020 ).

Organické maso se doporučuje, aby předcházelo nedostatkům, protože je bohatší na mnoho vitamínů a minerálů.

Protože lidé jako Shawn Baker tvrdí, že se u nich nevyskytly žádné známky nedostatků, mnoho zastánců stravy prohlašuje, že je bezpečná bez doplňků. Vědci to musí znovu pečlivě studovat.

Je strava masožravců zdravá dlouhodobě?

Je těžké znát dlouhodobé zdravotní důsledky dodržování stravovacího plánu masožravců, protože existuje jen málo důkazů podložených výzkumů na podporu tvrzení nebo rizik.

jak přirozeně zvětšit velikost svého penisu

Nejdelší studie se zabývají zdravotními účinky stravy s velmi nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku po dobu nejvýše šesti měsíců. To není dost času na skutečné pochopení výhod nebo rizik stravy masožravců v průběhu času. Mnoho lidí, kteří dodržují dietu déle než jeden rok, uvádí, že jejich laboratorní práce je v zdravém rozmezí. Nebyl proveden žádný výzkum těchto tvrzení, aby bylo možné přesně říci, jak zdravé je stravování s masem.

Tato strava také ignoruje roky výzkumu o příznivých zdravotních účincích bakterií žijících v našich střevech, které rozkládají potraviny. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny podporují zdravou rovnováhu střevních bakterií, včetně typu, který vytváří mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které pomáhají snižovat zánět. Naproti tomu živočišné potraviny mají tendenci vytvářet sloučeniny, které zvyšují riziko srdečních onemocnění a zánětlivých onemocnění střev ( Tomova, 2019 ).

Masožravá strava nebude vhodná pro všechny. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento nový stravovací plán, prodiskutujte to se svým poskytovatelem zdravotní péče a sledujte svou krevní práci, abyste zjistili, jak to ovlivňuje vaše zdraví.

Reference

  1. Bae S.H. (2014). Diéty pro zácpu. Dětská gastroenterologie, hepatologie a výživa, 17 (4), 203–208. doi: 10,5223 / pghn.2014.17.4.203. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/
  2. Ho, K. S., Tan, C. Y., Mohd Daud, M. A., & Seow-Choen, F. (2012). Zastavení nebo snížení příjmu vlákniny ve stravě snižuje zácpu a s ní spojené příznaky. Světový časopis o gastroenterologii, 18 (33), 4593–4596. doi: 10,3748 / wjg.v18.i33.4593. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/
  3. Hooper, L., Martin, N., Jimoh, O. F., Kirk, C., Foster, E., & Abdelhamid, A. S. (2020). Snížení příjmu nasycených tuků pro kardiovaskulární onemocnění. Cochraneova databáze systematických recenzí, 5 (5), CD011737. doi: 10.1002 / 14651858.CD011737.pub2. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32428300/
  4. O’Hearn A. (2020). Může masožravá strava poskytnout všechny základní živiny ?. Aktuální názor v endokrinologii, cukrovce a obezitě, 27 (5), 312–316. doi: 10,1097 / MED.0000000000000576. Citováno z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32833688/
  5. Orlich, M. J., Singh, P. N., Sabaté, J., Fan, J., Sveen, L., Bennett, H. a kol. (2015). Vegetariánské stravovací návyky a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. JAMA interní lékařství, 175 (5), 767–776. doi: 10.1001 / jamainternmed.2015.59. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420687/
  6. Ruth, M. R., Port, A. M., Shah, M., Bourland, A. C., Istfan, N. W., Nelson, K. P. a kol. (2013). Konzumace nízkokalorické stravy s nízkým obsahem sacharidů s vysokým obsahem tuků po dobu 12 týdnů snižuje hladinu C-reaktivního proteinu a zvyšuje hladinu adiponektinu v séru a lipoproteinů s vysokou hustotou u obézních jedinců. Metabolismus: klinický a experimentální, 62 (12), 1779–1787. doi: 10,1016 / j.metabol.2013.07.006. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3845365/
  7. Silva J. (2014). Účinky stravy s velmi vysokým obsahem tuku a velmi nízkým obsahem sacharidů na bezpečnost, lipidový profil v krvi a stav anabolických hormonů. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11 (Suppl 1), P39. doi: 10.1186 / 1550-2783-11-S1-P39. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4271636/
  8. Tomova, A., Bukovský, I., Rembert, E., Yonas, W., Alwarith, J., Barnard, N. D., & Kahleova, H. (2019). Účinky vegetariánské a veganské stravy na střevní mikroflóru. Hranice ve výživě, 6 , 47. doi: 10,3389 / fnut.2019.00047. Citováno z https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00047/full
  9. Turner, K. M., Keogh, J. B., Meikle, P. J., & Clifton, P. M. (2017). Změny lipidů a zánětlivých markerů po konzumaci stravy s vysokým obsahem červeného masa nebo mléčných výrobků po dobu čtyř týdnů. Živiny, 9 (8), 886. doi: 10,3390 / nu9080886. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579679/
Vidět víc