Úroveň cukru v krvi: co to je a proč jsou důležité

Úroveň cukru v krvi: co to je a proč jsou důležité

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Pokud máte chuť na sladké nebo jste někdy toužili po kousku ovoce nebo dezertu, víte, že tělo miluje cukr. Ve skutečnosti jsou naše těla spojena s láskou k cukru. Cukr je preferovaný zdroj paliva pro člověka, protože rozklad cukru je jedním z nejdůležitějších způsobů, jak buňky v těle získávají energii. Tělo je také schopné rozložit tuky a bílkoviny na energii (tuky ve skutečnosti obsahují nejvíce energie na jednotku), ale žádný z nich neprodukuje energii tak rychle jako cukr.

Krevní cukr označuje cukr, který v krvi proudí. Pro lepší pochopení toho, co to znamená, je užitečné definovat, co přesně cukr je a co dělá v těle.

Životně důležité orgány

  • Rozklad cukru je primární způsob, jakým buňky v těle získávají energii.
  • Ve skutečnosti existuje mnoho různých druhů cukrů a lze je rozpoznat podle přípony -ose,
  • Glukóza je měřená forma cukru v krvi.
  • Glykemický index potraviny je měřítkem toho, jak rychle se štěpí sacharidy v dané potravině a ovlivňují hladinu glukózy v krvi.
  • Ačkoli je to u lidí s diabetes mellitus běžné, nízká hladina cukru v krvi (hypoglykemie) a vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie) mohou za určitých okolností ovlivnit kohokoli.

Co je to cukr?

I když si o cukru můžete myslet jen jako o jedné věci, ve skutečnosti existuje mnoho různých druhů cukrů. Cukry, rozpoznané příponou -ose, se také nazývají sacharidy a jsou klasifikovány na základě jejich chemických struktur.

Jednoduché cukry jsou nejmenší cukry a nazývají se monosacharidy. Jednoduché cukry zahrnují:

  • Fruktóza: Jedná se o cukr nacházející se v ovoci a kukuřičném sirupu
  • Galaktóza: Jedná se o jeden z cukrů obsažených v mléčných výrobcích
  • Glukóza (nazývaná také dextróza): Jedná se o typ cukru vytvářený rostlinami během fotosyntézy. Většina větších cukrů se v těle štěpí na glukózu a glukóza je hlavní formou cukru, který proudí krví

reklama

Více než 500 generických léků, každý 5 $ měsíčně

Přepněte na lékárnu Ro a získejte své recepty za pouhých 5 $ měsíčně (bez pojištění).

Zjistit více

Složené cukry se skládají ze dvou jednoduchých cukrů dohromady a nazývají se disacharidy. Složené cukry zahrnují:

  • Laktóza: Tento cukr je tvořen jednou molekulou galaktózy a jednou molekulou glukózy spojenými dohromady. Jedná se o cukr nacházející se v mléce a jeho trávení vyžaduje specifický enzym nazývaný laktáza. Pokud nemáte dostatek tohoto enzymu, říká se, že nesnášíte laktózu
  • Maltóza: Tento cukr je složen ze dvou molekul glukózy spojených dohromady. Pochází z určitých zrn
  • Sacharóza: Tento cukr je složen z jedné molekuly fruktózy a jedné molekuly glukózy spojené dohromady. Pochází z cukrové třtiny a je to typ cukru, který tvoří stolní cukr

Velké řetězce monosacharidů se nazývají polysacharidy. Jiným názvem polysacharidů jsou komplexní sacharidy. Když tedy jíte složité sacharidy, jíte dlouhé řetězce cukrů. Důležité typy komplexních sacharidů jsou:

  • Celulóza: Jedná se o řetězec mnoha molekul glukózy, který pomáhá zajistit strukturu rostlinných buněk. Nelze jej rozložit nebo strávit člověkem, a je tedy typem nerozpustné (nerozpustné) vlákniny
  • Glykogen: Toto je řetězec mnoha molekul glukózy a je to hlavní způsob, jakým lidské tělo ukládá energii. Glykogen se primárně nachází v játrech a ve svalech. Když je v těle přebytek glukózy, ukládá se jako glykogen pro budoucí použití. Když v těle není dostatek glukózy, glykogen se rozloží na glukózu, aby poskytl více
  • Škrob: Jedná se o řetězec mnoha molekul glukózy a je hlavním způsobem, jakým rostliny ukládají energii. Ve výsledku je to také nejběžnější sacharid v lidské stravě. Rozdíl mezi celulózou, glykogenem a škrobem je způsob, jakým jsou molekuly glukózy spojeny dohromady, což je u všech tří rozdíl

Kdykoli jíte složitý sacharid nebo složený cukr, nejprve se tělem rozloží na jednoduché cukry (pokud není sacharid jako celulóza a nelze jej strávit). Tyto jednoduché cukry (z nichž většinu tvoří glukóza) se přenášejí v krvi do vašich buněk, kde se dále rozkládají na menší kousky a metabolizují se na energii. Konečným výsledkem metabolismu cukru je energie, voda a oxid uhličitý.

Co jsou hladiny cukru v krvi?

Když zdravotničtí pracovníci hovoří o hladinách cukru v krvi, mluví o naměřeném množství cukru, které v krvi proudí. Krev je primární transportní mechanismus těla a všechny vitamíny, živiny, kyslík a voda, které vaše buňky potřebují, pocházejí z cirkulující krve. Glukóza je měřená forma cukru v krvi, takže krevní cukr je synonymem glukózy v krvi. Slovo plazma je také někdy používáno místo krve, když popisuje tyto hladiny. (Pokud byste měli z krve odstranit všechny krvinky a všechny komponenty související se srážením krve, zbývá vám plazma). Proto glukóza v plazmě znamená totéž jako cukr v krvi a glukóza v krvi.

Jak ovlivňuje jídlo hladinu cukru v krvi?

Různé potraviny ovlivňují hladinu cukru v krvi odlišně. Glykemický index potraviny je měřítkem, které představuje, jak rychle se rozloží sacharidy v dané potravině a ovlivní hladinu glukózy v krvi. Glykemický index je stupnice od 1 do 100, přičemž 100 má největší účinek (čistá glukóza má skóre 100). Potraviny s nízkým glykemickým indexem se pohybují v rozmezí 1–55 a zahrnují fazole, ovoce, luštěniny a neškrobovou zeleninu. Potraviny se středním glykemickým indexem se pohybují od 56 do 69 a zahrnují hnědou rýži a celozrnný chléb. Potraviny s vysokým glykemickým indexem se pohybují od 70 do 100 a zahrnují cereálie, melouny, brambory, bílý chléb a bílou rýži.

Protože glykemický index nebere v úvahu, kolik sacharidů skutečně jíte, někdy se používá související hodnota zvaná glykemická zátěž. Glykemická dávka = (glykemický index X gramů sacharidů) / 100. Potraviny s nízkou glykemickou zátěží mají skóre od 0–10, potraviny se střední glykemickou zátěží mají skóre od 11–19 a potraviny s vysokou glykemickou zátěží mají skóre 20+. Někdy se glykemická zátěž vyrovná glykemickému indexu a někdy se hodnoty liší. Například meloun má vysoký glykemický index, ale nízkou glykemickou zátěž, protože skutečný počet přijatých sacharidů je nízký. Lidé s cukrovkou možná budou chtít věnovat pozornost glykemickému indexu a glykemické zátěži potravin, které konzumují, pro optimální kontrolu hladiny cukru v krvi.

Jak je regulován krevní cukr v těle?

Krevní cukr je v těle regulován několika hormony. Dva nejdůležitější hormony, které ovlivňují hladinu cukru v krvi, jsou glukagon a inzulin. Pankreas uvolňuje tyto hormony. Pankreas je orgán, který sedí za žaludkem a působí jako součást zažívacího systému i endokrinního systému. Mnohé z těchto pojmů jsou podobné a mohou být matoucí. Jako připomenutí:

  • Glukóza = jednoduchý cukr
  • Glykogen = Polysacharid, který je zásobní formou glukózy v těle
  • Glukagon = Hormon uvolňovaný slinivkou břišní, který pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Glukagon: Glukagon je primární hormon, který pomáhá zvyšovat hladinu cukru v krvi. Když jsou hladiny příliš nízké, stimuluje alfa buňky v pankreatu k uvolňování glukagonu. Glukagon pak působí na játra a vede k rozpadu glykogenu na glukózu. Nově uvolněná glukóza vstupuje do krevního řečiště a zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Inzulín: Inzulin je primární hormon, který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Když jsou hladiny příliš vysoké, stimuluje beta buňky v pankreatu k uvolňování inzulínu. Inzulin pak působí dvěma způsoby. Za prvé, inzulín podporuje příjem glukózy tukovými a svalovými buňkami. Za druhé, inzulín působí na játra a vede k ukládání glukózy ve formě glykogenu - tyto dvě akce inzulínu pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi.

Jaké jsou normální hodnoty cukru v krvi?

V těle jsou hladiny cukru v krvi přísně regulovány. Je to proto, že příliš vysoká nebo příliš nízká hladina cukru v krvi může být pro vaše zdraví nebezpečná. Když jíte jídlo, hladina cukru v krvi stoupá, ale jak se glukóza přesouvá do buněk, aby se používala jako energie nebo se ukládala ve formě glykogenu, hladina cukru v krvi se zase snižuje. Hladina cukru v krvi se proto klasifikuje buď jako hladina cukru v krvi nalačno (pokud jste nejezli nebo nepili alespoň osm hodin), nebo hladina cukru v krvi nalačno. U zdravého jedince je normální rozmezí:

  • Normální hladina cukru v krvi nalačno je 70–99 mg / dL
  • Normální hladina cukru v krvi dvě hodiny po jídle je<140 mg/dL

Hladiny cukru v krvi, které jsou mimo tyto rozmezí, lze použít k diagnostice cukrovky nebo prediabetes.

Co je hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi)?

Hypoglykemie je termín pro nízkou hladinu cukru v krvi, ke které dochází, když hladina glukózy v krvi klesne pod 70 mg / dL. Zatímco hypoglykemie se obvykle vyskytuje v souvislosti s cukrovkou, je také možné, že hypoglykemii mohou dostat i lidé bez cukrovky.

Mezi příznaky hypoglykémie patří úzkost, závratě, únava, bolesti hlavy, nepravidelný srdeční rytmus, třes a pocení. Hypoglykémie však může být velmi nebezpečná a může vést ke změnám vidění, zmatenosti, záchvatům, ztrátě vědomí a smrti. Je důležité rozpoznat hypoglykemii co nejrychleji a jednat podle ní.

Co je hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi)?

Hyperglykémie označuje vysokou hladinu cukru v krvi. Zatímco přetrvávající hyperglykémie má mnoho dlouhodobých účinků, hyperglykémie obvykle nevyvolává zjevné příznaky, pokud hladina cukru v krvi není delší dobu vyšší než 180 mg / dl. Pokud k tomu dojde, příznaky mohou zahrnovat bolest hlavy, únavu, časté močení, žízeň a změny vidění.

U cukrovky může hyperglykémie vést k diabetické ketoacidóze (DKA) nebo k hyperosmolárnímu hyperglykemickému stavu (HHS). Za obou těchto podmínek jsou hladiny glukózy v krvi výrazně zvýšené a mohou se objevit závažné příznaky, jako je zmatenost, horečka, ztráta vědomí, záchvaty a ztráta zraku. Jedná se o nouzové situace vyžadující okamžité lékařské ošetření.

Jak souvisí hladina cukru v krvi a cukrovka?

Cukrovka typu 1 a cukrovka typu 2 jsou poruchy způsobující, jak tělo vytváří nebo reaguje na inzulín, jeden ze dvou hormonů, které regulují hladinu cukru v krvi. Výsledkem je, že hladiny cukru v krvi u cukrovky jsou nekontrolované. Podle Americké diabetologické asociace může být diabetes diagnostikován, pokud je splněna jedna z následujících podmínek:

  • Po 8 hodinách hladovění je plazmatická glukóza> 126 mg / dL. To je třeba potvrdit vícekrát.
  • Plazmatická glukóza je> 200 mg / dL, pokud je užívána náhodně v kombinaci s příznaky cukrovky.
  • Glukóza v plazmě je> ​​200 mg / dl během orálního testu tolerance glukózy (OGTT), který zahrnuje podávání 1,75 g / kg glukózy ústy.
  • Hemoglobin A1C, krevní test, který poskytuje rozumný odhad hladiny cukru v krvi během předchozích dvou až tří měsíců, je> 6,5.

Prediabetes lze také diagnostikovat, pokud platí jedna z následujících skutečností:

  • Po 8 hodinách hladovění je plazmatická glukóza 100–125 mg / dL.
  • Glukóza v plazmě je 140–199 mg / dL během orálního testu tolerance glukózy (OGTT).
  • Hemoglobin A1C je 5,7—6,4.

Jak testujete hladinu cukru v krvi?

Hladina cukru v krvi se kontroluje krevním testem. Pokud jste v kanceláři poskytovatele zdravotní péče nebo v jiném zdravotnickém zařízení, může krev odebraná z žíly nebo z tepny indikovat hladinu cukru v krvi. Je však častější, že hladinu cukru v krvi lze zkontrolovat prstem. U prstu je třeba pomocí lancety udělat na konci prstu malé špendlíky, odebrat krev a zkontrolovat hladinu cukru v krvi ve stroji zvaném glukometr. Glukometry mohou určit hladinu cukru v krvi během několika sekund a jsou velmi užitečným nástrojem pro kohokoli s cukrovkou.

Kontinuální monitory glukózy jsou nyní také k dispozici. Systémy kontinuálního monitorování glukózy zahrnují nositelný nebo implantovatelný senzor, který sleduje hladinu glukózy v krvi v reálném čase. Tyto výsledky lze snadno zobrazit na zařízení, jako je chytrý telefon, a mohou pomoci lidem s diabetem udržovat ještě lepší kontrolu glukózy.

Reference

  1. Odkaz
Vidět víc