Výhody rybího oleje: 9, které jsou podloženy vědou

Výhody rybího oleje: 9, které jsou podloženy vědou

Zřeknutí se odpovědnosti

Máte-li jakékoli zdravotní dotazy nebo obavy, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče. Články o příručce pro zdraví jsou podepřeny recenzovaným výzkumem a informacemi získanými od lékařských společností a vládních agentur. Nejsou však náhradou za odbornou lékařskou pomoc, diagnostiku nebo léčbu.

Existuje několik doplňků, které poskytují spoustu služeb na rty: multivitamíny jsou samozřejmostí, prenatální vitamíny pro těhotné ženy a rybí olej. Pokud nemáte obzvlášť v oblibě tučné ryby, může znít atraktivněji k užívání prenatálních vitamínů - i když jste muž - než sáhnout po doplňcích, jako je olej z tresčích jater (prosím, nedělejte). Stojí za to popadnout si doplněk, pokud váš příjem ryb není na stejné úrovni; koneckonců, živiny v nich nalezené se nenazývají esenciální mastné kyseliny pro nic za nic.

Rybí olej se skládá z omega-3 mastných kyselin a dalších tuků. Tyto doplňky jsou vyrobeny z tukových tkání mastných ryb a příležitostně z ryb (například z oleje z tresčích jater). Hlavními druhy omega-3 podporujících zdraví, které najdete v rybím oleji, jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Řasový olej může nabídnout vegetariánskou verzi EPA a DHA, zatímco většina ostatních rostlin vyrábí své vlastní omega-3 zvané kyselina alfa-linolenová (ALA). Zatímco všechny tři typy omega-3 mohou mít zdravotní přínos, byl proveden další výzkum týkající se EPA a DHA.



Životně důležité orgány

  • Hlavními druhy omega-3 podporujících zdraví, které se nacházejí v rybím oleji, jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).
  • Polynenasycené mastné kyseliny si tělo nedokáže vyrobit a je třeba je konzumovat pomocí stravy nebo doplňků stravy.
  • Ne všechny výhody popsané níže mohou platit pro všechny, kteří užívají rybí olej.
  • Některé studie zjistily, že doplnění rybího oleje může pomoci zdraví srdce, snížit krevní tlak, podpořit duševní zdraví atd.

Výhody rybího oleje

Tady je věc: ne každý má rád tučné ryby. Nelze však ignorovat všechny výhody, které mají esenciální mastné kyseliny v našem těle, a to za sekundu. Pro lidi, kteří nemohou jíst žaludek, jsou doplňky omega-3 mastných kyselin pravděpodobně nutností. Tyto polynenasycené mastné kyseliny si tělo nedokáže vyrobit a je nutné je konzumovat pomocí stravy nebo doplňků stravy. Zde jsou přínosy pro zdraví, díky nimž si rybí olej získá místo ve vaší skříni, hned vedle vašeho multivitaminového nebo testosteronového doplňku.

I když existuje mnoho studií zabývajících se přínosy rybího oleje pro zdraví (jak je uvedeno níže), některé byly provedeny pouze v malých skupinách nebo u lidí se specifickými zdravotními podmínkami. Ve výsledku nemusí všechny výhody popsané níže platit pro všechny, kteří užívají rybí olej.

reklama

Roman Daily - multivitamin pro muže



Náš tým interních lékařů vytvořil Roman Daily, aby se zaměřil na běžné mezery ve výživě u mužů s vědecky podloženými přísadami a dávkami.

Zjistit více

Podporujte zdraví srdce

Srdeční onemocnění je hlavní příčina úmrtí mužů i žen v Americe . (CDC, 2019) A více než polovina z těchto úmrtí v roce 2015 byli muži. Může se cítit ohromně přepracovat zdraví vašeho srdce, ale začít může být stejně snadné jako pravidelné doplňování rybího oleje. Doplňky rybího oleje mohou ve skutečnosti snížit řadu faktorů, které přispívají k riziku srdečních onemocnění, včetně mírného zvýšení dobrého cholesterolu (HDL) (Bar, 2006), podporující nižší triglyceridy (Friedberg, 1998) a snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí nebo vysokým krevním tlakem (Minihane, 2016). (A ano, i když mluvíme o tučných rybách, může to pomoci snížit hladinu triglyceridů.) Zdá se také, že podporuje kardiovaskulární zdraví a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění jak stabilizační deska v tepnách, která již existuje (což je bezpečnější) (Thies, 2003) a rozšiřující se tepny, jak proudí krev (Wang, 2012). Ačkoli mnoho z tyto účinky mohou snížit riziko srdečního infarktu neexistují důkazy, že by jim omega-3 mohly zabránit (Hooper, 2006).

FDA schválil přes pult prášky na hubnutí

Snižuje krevní tlak

Zmínili jsme to již proto, že se váže na vaše celkové kardiovaskulární zdraví a riziko kardiovaskulárních příhod, ale rybí olej podporuje zdravý krevní tlak. Ve skutečnosti, metaanalýza (který zkoumá několik studií zaměřených na stejné téma a hledá obecné vzorce nebo trendy) zjistil, že omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou účinné při snižování jak systolického krevního tlaku, tak tlaku ve vašich tepnách při kontrakci srdečního svalu a diastolické krve tlak, tlak ve vašich tepnách mezi údery (Miller, 2014). Nicméně, dřívější studie 31 klinických studií zjistili, že tento účinek je nejsilnější u pacientů již trpících hypertenzí nebo aterosklerózou, onemocněním, které způsobuje hromadění plaku ve vašich tepnách (Morris, 1993). A dokonce i Americká kardiologická asociace doporučuje, aby pacienti spolu s dalšími úpravami životního stylu jedli stravu bohatou na ryby, aby zvládli krevní tlak (AHA, 2016).



Může pomoci při léčbě duševních poruch a deprese

Vtipy o tom, že máme tlustou hlavu stranou, náš mozek je opravdu většinou tlustý. Téměř 60% vaší mozkové hmoty je ve skutečnosti tuk a drtivou většinu z toho tvoří omega-3 mastné kyseliny . Není tedy divu, že potřebujete omega-3 pro normální funkci mozku a duševní zdraví, včetně nálady a poznání (Bazinet, 2014).

Mnoho studií nalezli souvislosti mezi duševními poruchami, jako je schizofrenie (Peet, 1996) a Deprese (Tiemeier, 2003) a nedostatek mastných kyselin. V případě závažné deprese se věří, že to má co do činění zánět v těle a role mastných kyselin při jeho zmírňování (nebo ne, pokud chybí) (Dinan, 2009). Některé studie také prokázali, že suplementace omega-3 může snížit příznaky schizofrenie (Amminger, 2015) a bipolární porucha (Clayton, 2009).

Pomáhá při hubnutí

Úbytek hmotnosti není jen o estetice; pro mnoho lidí může hubnutí významně zvýšit jejich celkové zdraví a snížit riziko onemocnění souvisejících s obezitou, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny a cukrovka 2. typu. Studie jsou trochu roztrhané ohledně souvislosti mezi příjmem mastných kyselin a hubnutím, ale jeden systematický přehled 21 studií nepozorovali změnu na stupnici, zaznamenali zmenšení obvodu pasu a poměru pasu k bokům (Du, 2015). Jiné studie zjistily, že doplňky rybího oleje mohou pomoci snížit váhu v kombinaci s rozumná strava a cvičební režim (Thorsdottir, 2007) (Hill, 2007).

Podporuje zdraví očí

Toto je další oblast, kde vědci ne vždy vidí do očí. Vaše oči, stejně jako váš mozek, se spoléhají na tuky. A zdá se, že ti, kteří trpí nedostatkem omega-3 mastných kyselin, mají vyšší riziko očních onemocnění jako je makulární degenerace (Merle, 2014). To je zvláště důležité pro starší dospělé, kteří mohou trpět věkem podmíněnou makulární degenerací (AMD). Není však zcela jasné, zda s tím mohou doplňky pomoci. Jedna studie například zjistili, že konzumace ryb dvakrát týdně snižuje riziko postupu AMD - ale také to závisí na tom, zda účastníci mají správnou rovnováhu mezi omega-3 a 6 (Seddon, 2003).

Doplnění krilovým olejem, který je většinou fosfolipidovou formou doplňků omega-3 (týká se molekul, na které se váží DHA a EPA), také zlepšilo příznaky suchého oka v účastníci studie ve srovnání s placebem (Deinema, 2017). Nicméně, přezkum uzavřen že zlepšení suchého oka ve studiích, které testovaly doplňky, nebyly klinicky významné (Ton, 2018).

Snižuje zánět

Ne všechny záněty jsou špatné. Abychom zabránili infekci, potřebujeme zánět. Některé druhy zánětu jsou však rizikovými faktory pro závažné stavy, jako je cukrovka, srdeční choroby, deprese a obezita. Protože se omega-3 rybí olej chlubí protizánětlivé vlastnosti , může pomoci léčit stavy spojené s chronickým zánětem, jako je revmatoidní artritida (Calder, 2006) (Goldberg, 2007). Ve skutečnosti, studie pozorovány schopnost těchto mastných kyselin pomáhat konkrétně při společných problémech, jako je bolest a ztuhlost (Fortin, 1995).

Může pomoci dětem s ADHD

Mastné kyseliny jsou nezbytné pro mozek, nejen když je plně vyvinut. Kojenci, kteří nemají dostatek těchto živin, jsou vystaveni vyššímu riziku rozvoj duševního zdraví jako je schizofrenie a porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) (McNamara, 2006). Naštěstí lze příznaky ADHD u dětí, kterým byly kojenci malé mastné kyseliny, zlepšit pomocí doplňků. Jedna studie zjistili, že EPA, konkrétně ve vysokých dávkách, nejvíce pomohla zmírnit příznaky (Bloch, 2011).

Podporuje kognitivní funkce do stáří

Jak stárnete, vaše riziko Alzheimerovy choroby se zvyšuje a funkce mozku se zpomaluje. Studie ukazují že konzumace mastných ryb může zpomalit kognitivní pokles (van Gelder, 2007). A je i nadále důležité, protože množství ryb konzumovaných staršími dospělými se zdá být spojeno s lepším mentálním výkonem —A účinky jsou relativní k dávce (Nurk, 2007).

I když malá studie ukázaly, že pět týdnů užívání doplňků z rybího oleje nabízelo výhody v duševní výkonnosti, ne všichni vědci jsou přesvědčeni (Nilsson, 2012). Další studie nenašli statisticky významnou souvislost mezi doplňky rybího oleje omega-3 a zlepšenou mentální funkcí (Chew, 2015) nebo zpomalil kognitivní pokles (Freund-Levi, 2006).

Může pomoci příznakům astmatu

Astma je další stav spojený se zánětem, v tomto případě v plicích. Otok plic způsobuje dušnost, kterou považujeme za charakteristickou pro tento stav. Jedna studie zjistili, že doplnění rybího oleje pomohlo zmírnit příznaky u dětí s astmatem (Nagakura, 2000). Účinky rybího oleje na astma však mohou být potenciálně preventivní. Další studie zkoumala pravděpodobnost astmatu u ženského dítěte, pokud by jej v pozdních stádiích těhotenství doplňovalo olivovým olejem versus rybí olej (Olsen, 2008). Rybí olej mnohem pravděpodobněji snížil u dítěte šanci na rozvoj stavu do 16 let.

Jak získat dostatek rybího oleje nebo omega-3 mastných kyselin

Víme, že ryby mohou být pro některé lidi také trochu, dobře, rybí pro žaludek. Ale pokud jste připraveni jíst některé mastné druhy ryb, jako jsou sardinky, makrely a ančovičky, zaměřte se na 1 - 2 porce týdně. Jedná se o mírný týdenní příjem, který vyvažuje vaši potřebu omega-3 s rizikem spojeným s přijetím příliš velkého množství rtuti. Pokud zvýšení příjmu mastných ryb jednoduše nepřichází v úvahu, je pravděpodobně čas zvážit doplněk omega-3. Pokud dodržujete veganskou nebo vegetariánskou stravu, měli byste si doplnit kyselinu alfa-linolenovou, což je typ omega-3 mastné kyseliny v rostlinách, nebo řasový olej. Lněný olej je dobrou volbou pro splnění vašich každodenních potřeb.

Pokyny pro doporučené dávkování se liší od skupiny ke skupině, ale Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje 200–500 mg kombinovaných EPA a DHA (WHO, n.d.). Můžete to vidět v gramech na obalu, v takovém případě si vyberte doplňky stravy, které nabízejí mezi 0,2 a 0,5 g těchto dvou mastných kyselin. Vysoké dávky by měly být užívány pouze pod dohledem lékaře. A vedlejší účinky tobolek z rybího oleje mohou zahrnovat krvavý nos, pálení žáhy, nevolnost, řídkou stolici, špatný dech a říhání. Nejběžnějším vedlejším účinkem jsou rybí říhání, ale tento účinek lze snížit tím, že necháte svůj doplněk v lednici.

Co hledat v omega-3 rybím oleji

Při výběru doplňku rybího oleje si rychle všimnete, že má mnoho různých forem. Ačkoli se vaše tělo obtížně vstřebává, a proto pomocí ethylesterů (EE) můžete zachytit téměř jakýkoli jiný druh, včetně volných mastných kyselin (FFA), fosfolipidů (PL), triglyceridů (TG) nebo reformovaných triglyceridů. (rTG). Ačkoli několik receptur omega-3 receptů bylo schváleno Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ke snížení triglyceridů, doplňky bez předpisu nejsou regulovány FDA. Proto je důležité nakupovat od značky, které důvěřujete, nebo hledat pečeť čistoty od Globální organizace pro EPA a DHA Omega-3 (GOED).

Rybí olej se také může pokazit. Pokuste se najít ten, který obsahuje ve formulaci antioxidant, jako je vitamin E. Můžete také zabránit tomu, aby tobolky rybího oleje žlukly, a to tak, že je nebudete chovat před slunečním zářením a také si vyberete jednu zabalenou v tmavě zbarveném materiálu, který bude chránit světlo.

Reference

  1. Americká kardiologická asociace. (2016, 31. října). Řízení krevního tlaku pomocí stravy zdravé pro srdce. Citováno z https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-youcan-make-to-manage-high-blood-pressure/managing-blood-pressure-with-a- zdravá strava srdce
  2. Amminger, G. P., Schäfer, M. R., Schlögelhofer, M., Klier, C. M. a Mcgorry, P. D. (2015). Dlouhodobější výsledek v prevenci psychotických poruch podle vídeňské studie omega-3. Nature Communications, 6, 7934. doi: 10,1038 / ncomms8934, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26263244
  3. Balk, E. M., Lichtenstein, A. H., Chung, M., Kupelnick, B., Chew, P., & Lau, J. (2006). Účinky omega-3 mastných kyselin na sérové ​​markery rizika kardiovaskulárních onemocnění: Systematický přehled. Ateroskleróza, 189 (1), 19–30. doi: 10.1016 / j.atheroskleróza.2006.02.012, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16530201
  4. Bazinet, R. P., & Layé, S. (2014). Polynenasycené mastné kyseliny a jejich metabolity ve funkci a nemoci mozku. Nature Reviews Neuroscience, 15, 771–785. doi: 10.1038 / nrn3820, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25387473
  5. Bloch, M. H. a Qawasmi, A. (2011). Suplementace omega-3 mastnými kyselinami pro léčbu dětí se symptomy poruchy pozornosti a hyperaktivity: Systematický přehled a metaanalýza. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 50 (10), 991–1000. doi: 10.1016 / j.jaac.2011.06.008, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21961774
  6. Calder, P. C. (2006). n − 3 Polynenasycené mastné kyseliny, záněty a zánětlivá onemocnění. American Journal of Clinical Nutrition, 83 (6), 1505S - 1519S. doi: 10.1093 / ajcn / 83.6.1505s, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16841861
  7. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. (2019, 2. prosince). Fakta o srdečních onemocněních. Citováno z https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm?CDC_AA_refVal=https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_heart_disease.htm
  8. Chew, E. Y., Clemons, T. E., Agrón, E., Launer, L. J., Grodstein, F. a Bernstein, P. S. (2015). Vliv omega-3 mastných kyselin, luteinu / zeaxantinu nebo jiných doplňků živin na kognitivní funkce: Randomizovaná klinická studie AREDS2. JAMA, 314 (8), 791–801. doi: 10.1001 / jama.2015.9677, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305649
  9. Clayton, E. H., Hanstock, T. L., Hirneth, S. J., Kable, C. J., Garg, M. L., & Hazell, P. L. (2009). Snížená mánie a deprese u juvenilní bipolární poruchy spojené s suplementací ω-3 polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. European Journal of Clinical Nutrition, 63, 1037–1040. doi: 10.1038 / ejcn.2008.81, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19156158
  10. Deinema, L. A., Vingrys, A. J., Wong, C. Y., Jackson, D. C., Chinnery, H. R., & Downie, L. E. (2017). Randomizovaná, dvojitě maskovaná, placebem kontrolovaná klinická studie dvou forem doplňků omega-3 pro léčbu onemocnění suchého oka. Oční lékařství, 124 (1), 43–52. doi: 10.1016 / j.ophtha.2016.09.023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27817918
  11. Dinan, T., Siggins, L., Scully, P., O’Brien, S., Ross, P., & Stanton, C. (2009). Vyšetřování zánětlivého fenotypu závažné deprese: Zaměřte se na cytokiny a polynenasycené mastné kyseliny. Journal of Psychiatric Research, 43 (4), 471–476. doi: 10.1016 / j.jpsychires.2008.06.003, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18640689
  12. Du, S., Jin, J., Fang, W., & Su, Q. (2015). Má rybí olej účinek proti obezitě u dospělých s nadváhou / obezitou? Metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Plos One, 10 (11), e0142652. doi: 10,1371 / journal.pone.0142652, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26571503
  13. Fortin, P. R., Lew, R. A., Liang, M. H., Wright, E. A., Beckett, L. A., Chalmers, T. C., & Sperling, R. I. (1995). Validace metaanalýzy: Účinky rybího oleje na revmatoidní artritidu. Journal of Clinical Epidemiology, 48 (11), 1379–1390. doi: 10.1016 / 0895-4356 (95) 00028-3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7490601
  14. Freund-Levi, Y., Eriksdotter-Jönhagen, M., Cederholm, T., Basun, H., Faxén-Irving, G., Garlind, A.,… Palmblad, J. (2006). Léčba ω-3 mastnými kyselinami u 174 pacientů s mírnou až středně těžkou Alzheimerovou chorobou: studie OmegAD. Archivy neurologie, 63 (10), 1402–1408. doi: 10,1001 / archneur.63.10.1402, https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullar Article/792554
  15. Friedberg, C. E., Janssen, M. J., Heine, R. J., & Grobbee, D. E. (1998). Rybí olej a kontrola glykémie u diabetu: metaanalýza. Diabetes Care, 21 (4), 494–500. doi: 10,2337 / diacare.21.4.494, https://europepmc.org/article/med/9571330
  16. Goldberg, R. J. a Katz, J. (2007). Metaanalýza analgetických účinků suplementace polynenasycených mastných kyselin omega-3 na zánětlivé bolesti kloubů. Bolest, 129 (1–2), 210–223. doi: 10.1016 / j.pain.2007.01.020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17335973
  17. Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. C. (2007). Kombinace doplňků rybího oleje s pravidelným aerobním cvičením zlepšuje složení těla a rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. American Journal of Clinical Nutrition, 85 (5), 1267–1274. doi: 10.1093 / ajcn / 85.5.1267, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490962
  18. Hooper, L., Thompson, R. L., Harrison, R. A., Summerbell, C. D., Ness, A. R., Moore, H. J.,… Davey Smith, G. (2006). Rizika a přínosy omega 3 tuků pro úmrtnost, kardiovaskulární onemocnění a rakovinu: systematický přehled. BMJ, 332 (7544), 752–760. doi: 10,1136 / bmj.38755.366331.2f, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16565093
  19. McNamara, R. K., a Carlson, S. E. (2006). Úloha omega-3 mastných kyselin ve vývoji a funkci mozku: Potenciální důsledky pro patogenezi a prevenci psychopatologie. Prostaglandiny, leukotrieny a esenciální mastné kyseliny, 75 (4-5), 329–349. doi: 10.1016 / j.plefa.2006.07.010, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16949263
  20. Merle, B. M. J., Benlian, P., Puche, N., Bassols, A., Delcourt, C., & Souied, E. H. (2014). Cirkulující omega-3 mastné kyseliny a novovaskulární věkem podmíněná makulární degenerace. Investigativní oftalmologie a vizuální věda, 55 (3), 2010–2019. doi: 10,1167 / iovs.14-13916, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24557349
  21. Miller, P. E., Van Elswyk, M., & Alexander, D. D. (2014). Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová a krevní tlak: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. American Journal of Hypertension, 27 (7), 885–896. doi: 10,1093 / ajh / hpu024, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24610882
  22. Minihane, A. M., Armah, C. K., Miles, E. A., Madden, J. M., Clark, A. B., Caslake, M. J.,… Calder, P. C. (2016). Spotřeba rybího oleje poskytujícího množství kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové, které lze získat ze stravy, snižuje krevní tlak u dospělých se systolickou hypertenzí: retrospektivní analýza. The Journal of Nutrition, 146 (3), 516–523. doi: 10,3945 / jn.115.220475, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26817716
  23. Morris, M. C., Sacks, F., & Rosner, B. (1993). Snižuje rybí olej krevní tlak? Metaanalýza kontrolovaných studií. Náklad, 88 (2), 523–533. doi: 10.1161 / 01.cir.88.2.523, https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.cir.88.2.523
  24. Nagakura, T., Matsuda, S., Shichijyo, K., Sugimoto, H., & Hata, K. (2000). Doplněk stravy s rybím olejem bohatým na ω-3 polynenasycené mastné kyseliny u dětí s bronchiálním astmatem. European Respiratory Journal, 16 (5), 861–865. doi: 10.1183 / 09031936.00.16586100, https://erj.ersjournals.com/content/16/5/861
  25. Nilsson, A., Radeborg, K., Salo, I., & Björck, I. (2012). Účinky suplementace n-3 polynenasycenými mastnými kyselinami na kognitivní výkon a markery kardiometabolického rizika u zdravých subjektů ve věku 51 až 72 let: randomizovaná kontrolovaná zkřížená studie. Nutrition Journal, 11, 99. doi: 10.1186 / 1475-2891-11-99, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23173831
  26. Nurk, E., Drevon, C. A., Refsum, H., Solvoll, K., Vollset, S. E., Nygård, O., ... Smith, A. D. (2007). Kognitivní výkon u starších osob a příjem ryb ve stravě: Hordaland Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, 86 (5), 1470–1478. doi: 10.1093 / ajcn / 86.5.1470, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17991661
  27. Olsen, S.F., Østerdal, M.L., Salvig, J.D., Mortensen, L.M., Rytter, D., Secher, N.J., & Henriksen, T. B. (2008). Příjem rybího oleje ve srovnání s příjmem olivového oleje v pozdním těhotenství a astmatu u potomků: 16 let sledování založeného na registru z randomizované kontrolované studie. American Journal of Clinical Nutrition, 88 (1), 167–175. doi: 10.1093 / ajcn / 88.1.167, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18614738
  28. Peet, M., Laugharne, J. D., Mellor, J., & Ramchand, C. N. (1996). Esenciální nedostatek mastných kyselin v membránách erytrocytů od pacientů s chronickou schizofrenií a klinické účinky doplňků stravy. Prostaglandiny, leukotrieny a esenciální mastné kyseliny, 55 (1–2), 71–75. doi: 10,1016 / s0952-3278 (96) 90148-9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8888126
  29. Seddon, J. M., Cote, J., & Rosner, B. (2003). Progrese makulární degenerace související s věkem: asociace s dietním tukem, transnenasyceným tukem, ořechy a příjmem ryb. Archiv oftalmologie, 121 (12), 1728–1737. doi: 10,1001 / archopht.121.12.1728, https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullar Article/415942
  30. Thies, F., Garry, J. M., Yaqoob, P., Rerkasem, K., Williams, J., Shearman, C. P.,… Grimble, R. F. (2003). Sdružení n-3 polynenasycených mastných kyselin se stabilitou aterosklerotických plaků: randomizovaná kontrolovaná studie. Lancet, 361 (9356), 477–485. doi: 10.1016 / s0140-6736 (03) 12468-3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583947
  31. Thorsdottir, I., Tomasson, H., Gunnarsdottir, I., Gisladottir, E., Kiely, M., Parra, M. D.,… Martinéz, J. A. (2007). Randomizovaná studie redukčních diet pro mladé dospělé s různým obsahem ryb a rybího tuku. International Journal of Obesity, 31, 1560–1566. doi: 10,1038 / sj.ijo.0803643, https://www.nature.com/articles/0803643?proof=trueIn
  32. Tiemeier, H., Van Tuijl, H. R., Hofman, A., Kiliaan, A. J., & Breteler, M. M. (2003). Složení mastných kyselin v plazmě a deprese jsou spojeny u starších osob: Rotterdamská studie. American Journal of Clinical Nutrition, 78 (1), 40–46. doi: 10.1093 / ajcn / 78.1.40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12816769
  33. Ton, J. (2018). Omega-3 doplňky pro suché oko. Kanadský rodinný lékař, 64 (11), 826. Citováno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6234923/
  34. van Gelder, B. M., Tijhuis, M., Kalmijn, S., & Kromhout, D. (2007). Spotřeba ryb, n-3 mastné kyseliny a následný 5letý kognitivní pokles u starších mužů: studie Zutphen Elder. American Journal of Clinical Nutrition, 85 (4), 1142–1147. doi: 10.1093 / ajcn / 85.4.1142, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17413117
  35. Wang, Q., Liang, X., Wang, L., Lu, X., Huang, J., Cao, J.,… Gu, D. (2012). Účinek doplňování omega-3 mastných kyselin na funkci endotelu: Metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií. Ateroskleróza, 221 (2), 536–543. doi: 10.1016 / j .atheroskleróza.2012.01.006, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22317966
  36. Světová zdravotnická organizace. (n.d.). 5. Populační cíle příjmu živin pro prevenci chronických onemocnění souvisejících se stravou. Citováno z https://www.who.int/nutrition/topics/5_population_nutrient/en/index13.html
Vidět víc